Grote knokpartij in Zuid-Afrikaans parlement

VideoIn het Zuid-Afrikaans parlement zijn vandaag parlementsleden met beveiligers op de vuist gegaan tijdens de jaarlijkse toespraak van president Jacob Zuma. Leden van de oppositiepartij EFF (Economic Freedom Fighters) raakten in gevecht met de beveiliging nadat ze de toespraak van de president probeerden te verstoren.

De parlementsleden van de EFF, gewaad in het rood, werden begeleid door partijleider Julius Malema. ,,Tegenover ons zit een man die tot op het bot onverbeterlijk corrupt is", riep hij naar Zuma.

Het is niet voor het eerst dat er onrust is rondom Zuma's speech. Afgelopen twee jaar wist de EFF het moment ook met succes te verstoren. Extra opvallend en pijnlijk is dat de speech dit jaar live werd uitgezonden via internet.

Corruptie

De politici van de EFF verwijten Zuma corrupt te zijn. Dat is niet geheel uit de lucht gegrepen. In 2016 werd Zuma berecht voor het betalen van een renovatie van zijn privévilla met overheidsgeld. November vorig jaar verscheen er ook een rapport van ombudsvrouw Thuli Madonsela waarin naar voren kwam dat corruptie en omkoping een grote rol spelen in de huidige Zuid-Afrikaanse politiek.

Volledig scherm
vechtpartij in parlement Zuid-Afrika © still facebook Parliament of RSA
  1. Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Ewan (18) op randje van dood door e-sigaret: 'Dat ding heeft mijn leven verpest’

    Een 16-jarige jongen is in Engeland bijna overleden aan een zware longaandoening die in verband wordt gebracht met het gebruik van de elektronische sigaret. De nu 18-jarige Ewan Fisher belandde met hevige ademhalingsproblemen op de intensive care en keek de dood recht in de ogen. Leon van der Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten, vreest voor vergelijkbare gevallen in Nederland. ,,Dit gaat ook hier vaker voorkomen.”