Vorig jaar vloeide er maar liefst 7,5 miljoen liter bier op het Oktoberfest.
Volledig scherm
Vorig jaar vloeide er maar liefst 7,5 miljoen liter bier op het Oktoberfest. © AP

Grootste volksfeest ter wereld barst opnieuw los in München

Fans van de betere Duitse tradities mogen zich opnieuw in de handen wrijven, want zaterdag gaat in München de 186ste editie van het Oktoberfest van start. Volgens de Duitsers zelf het ‘grootste volksfeest ter wereld', en daarvan is geen woord gelogen. Alles aan het evenement in Beieren is groot en veel. Vooral het bier vloeit er rijkelijk: vorig jaar ging er ongeveer 7,5 miljoen liter door de dorstige kelen.

Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden, ter ere van het huwelijk van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. De locatie voor het feestgedruis heet trouwens de Theresienwiese, een enorm terrein niet zo ver van het centrum van München dat in de volksmond ook 'Wiesn' genoemd wordt. 

Het biedt plaats aan grote kermisattracties zoals een achtbaan en een reuzenrad, maar de echte blikvangers zijn toch het vijftiental prachtig aangeklede grote tenten, waarvan in de grootste vorig jaar meer dan 11.000 mensen konden zitten.

Het merendeel van de bezoekers zijn nog altijd Duitsers. In 2018 waren er 6,3 miljoen, en slechts 19 procent van hen kwam uit het buitenland. Op het Oktoberfest staat traditie hoog in het vaandel. De mannen halen hun 'lederhosen' uit de kast, voor de vrouwen is dat de ‘dirndl'. Bij de mannen horen daar ook 'loferl' bij, die niet-kenners zouden omschrijven als sokken maar omdat ze niet aan de voeten gedragen worden, eerder het predikaat 'kuitenwarmers' verdienen. 

Elena presenteert de officiële bierpul van dit jaar.
Volledig scherm
Elena presenteert de officiële bierpul van dit jaar. © REUTERS

Taillestrik

De vrouwen dragen boven hun jurk dan weer een taillestrik. De positie verraadt iets over hun status. Is dat rechts, dan is de dame in kwestie getrouwd of verloofd. Links betekent vrijgezel, en met een strik in het midden stellen mannen maar beter niet te veel vragen, want dan gaat de relatiestatus hen niets aan.

Het bier op Oktoberfest is niet zomaar bier. Krachtens het Reinheitsgebot bevat het maar drie ingrediënten: hop, gerst en water. Het alcoholpercentage ligt rond de zes procent, en het bier moet gebrouwen worden door een lokale, in München gestichte brouwerij. Dat zijn er traditioneel zes: Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner en Spaten. 

Het bier wordt enkel geserveerd in een bierpul van een liter, een inhoudsmaat die ook wel bekend staat als een 'Maß'. Een pul bier kost tussen 10,80 en 11,80 euro. De burgemeester van München slaat zaterdag om precies 12 uur het eerste vat bier aan, en koppelt daar de wereldberoemde spreuk ‘O'zapft is!’ aan, Beiers voor ,,De tap is los".

De voorbereidingen zijn nog volop bezig.
Volledig scherm
De voorbereidingen zijn nog volop bezig. © AFP

Energie

Nog enkele cijfers die het zuip- en vreetfestijn illustreren: mocht je de staanplaatsen aan de urinoirs op de 'Wiesn' meten, kom je uit op een indrukwekkende 878 meter. Het Oktoberfest slurpt energie. Met de verbruikte stroom tijdens het zestien dagen durende feest kunnen 1100 gezinnen een jaar lang onderhouden worden. 

De hoeveelheid afval bedraagt elk jaar gemiddeld 1000 ton, en daarbij zitten soms vreemde voorwerpen. Zo werd vorig jaar een kunstgebit aangetroffen. Veel werknemers in en rond München melden zich in de weken na de festiviteiten trouwens ziek. Ze moeten dan afrekenen met de zogenaamde 'Wiesn-grippe'.

Het Oktoberfest vindt plaats van zaterdag 21 september tot en met zondag 6 oktober. 

In Den Haag werd het Oktoberfest vorig jaar zo groots gevierd dat er maar liefst 10.000 liter bier moest worden ingeslagen. Bekijk hieronder de beelden.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA
 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.