Groenen doen voor het eerst gooi naar Merkels stoel
In de machtsstrijd om de stoel van bondskanselier Angela Merkel, die niet meer verkiesbaar is bij de federale verkiezingen in september in Duitsland, hebben de mannelijke kandidaten er nu een vrouwelijke concurrent bij. Het gaat om Annalena Baerbock (40), covoorzitter van de Duitse Groenen.
Haar kandidaatschap is zojuist tijdens een livestream bekendgemaakt door de andere covoorzitter van Bundnis 90/Die Grünen, Robert Habeck (51). Hij geldt als de filosofische strateeg van de partij, Baerbock als doener en praktijkkenner. Klimaatbescherming is voor haar ‘het fundament van het Duitsland van de toekomst’, zei ze tijdens haar eerste toespraak als kanselierskandidaat. ,,Die klimaatbescherming is tevens fundamenteel voor ons welzijn. Daarvoor zijn veranderingen nodig. Andere partijen doen er beloftes over, wij gaan ze realiseren’’, klonk het strijdvaardig. Een van de punten in het verkiezingsprogramma van de Groenen is het louter nog toelaten van emissievrije autos vanaf 2030.
Duitsland heeft volgens Baerbock ‘een nieuwe start’ nodig. Ze beloofde de kiezers ook een andere politieke cultuur. ,,Met elkaar in plaats van tegen elkaar.’’ De Groenen zijn volgens de peilingen de tweede populairste partij in Duitsland na Merkels CDU en vormen daarmee geduchte concurrentie voor de christendemocraten. Die zijn nog steeds de sterkste (rond 28 procent), maar de Groenen komen dichterbij (rond 21 procent) en het bondskanselierschap is daarmee realistisch voor de partij. Die schoof nooit eerder een kanselierskandidaat naar voren.
Bundnis 90/Die Grünen waren vorige maand de grote winnaar bij de deelstaatverkiezingen in Baden-Württemberg en Rijnland-Palts. De CDU van Angela Merkel verloor fors en scoorde in eerstgenoemde staat zelfs historisch laag. De Groenen zijn sinds 2018 aan een opmars bezig in Duitsland en positioneren zich steeds meer als ‘partij van het nieuwe midden’. Dat gaat ten koste van de traditionele ‘volkspartij’ CDU.
Boerderij
Baerbock, getrouwd en moeder van twee kinderen, groeide met haar ouders, twee zussen en het gezin van een oom en tante op in de omgeving van Hannover (Nedersaksen). Ze bewoonden samen een boerderij. Als tiener speelde ze voetbal in een meisjesteam. Na haar middelbare school studeerde Baerbock politicologie en internationaal recht. Via een stage bij de Raad van Europa in Straatsburg en het Europees Parlement kwam ze in aanraking met politieke gebeurtenissen.
Na het behalen van haar masterdiploma werd ze bureaumanager van de Groene Europarlementariër Elisabeth Schroedter in Potsdam bij Berlijn, sindsdien haar woonplaats. In 2005 werd ze lid van de Groenen, die haar in 2018 tot covoorzitter kozen. Sinds 2013 is Baerbock lid van de Bondsdag, het Duitse parlement.
Machtsstrijd
De machtsstrijd om Merkels stoel is in volle gang. Binnen Merkels CDU-partij woedt sinds vorige week zondag een felle discussie over wie de kandidaat voor het bondskanselierschap moet worden. De top van de regeringspartij koos voor Armin Laschet, partijvoorzitter en minister-president van de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen. De leiding van de CSU, de kleine zusterpartij uit Beieren, schaarde zich achter Markus Söder. Hij is ook partijvoorzitter en leider van de deelstaat Beieren. De twee ‘kroonprinsen’ beloofden’ uiterlijk zondagavond te beslissen wie van hen de kandidaat wordt maar zijn het nog steeds niet eens en willen geen van beiden van wijken weten. Söder is in de peilingen voor de nieuwe bondskanselier de grote favoriet en krijgt ook steun van de basis van de CDU. De machtsstrijd verdeelt de zogenoemde Union van beide zusterpartijen.
De SPD, de andere regeringspartij, koos in augustus vorig jaar de huidige minister van Financiën Olaf Scholz als kanselierskandidaat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Conservatieve staten VS verbieden abortus na besluit hooggerechtshof, ‘Niet het Amerika dat we kennen’
Na bijna 50 jaar komt er in de Verenigde Staten een einde aan het grondwettelijke recht op abortus. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de belangrijke uitspraak in de zaak Roe vs Wade verworpen. De Amerikaanse president Biden spreekt van een ‘tragische fout'. Missouri heeft inmiddels abortus verboden. -
VS arresteren eigen piloot na aanval in Syrië waarbij collega's gewond raakten
Een piloot van de Amerikaanse luchtmacht is in hechtenis genomen in verband met een aanval in april in Syrië waarbij vier van zijn collega’s door ontploffingen gewond raakten, zei de luchtmacht dinsdag. -
PREMIUM
‘Als Kamerlid van een regeringspartij zit je echt niet vier jaar lang met je armen over elkaar’
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: het valt wel mee met dat gebrek aan dualisme. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.
-
update | met video
Noorse politie onderzoekt terroristisch motief bij schietpartij gay nachtclub met 2 doden
De Noorse politie onderzoekt naar eigen zeggen een schietpartij bij een gay nachtclub in Oslo als een daad van terrorisme. Daarbij zijn twee mensen om het leven gekomen en negentien gewonden gevallen. Elf van hen zijn in het ziekenhuis opgenomen en enkelen zijn er ernstig aan toe. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Overlevenden bevrijden zich met de hand na aardbeving Afghanistan, hulp nog niet op volle sterkte
Overlevenden van de aardbeving in Afghanistan proberen met de hand slachtoffers te bevrijden. Bij de verwoestende aardbeving, met een kracht van 6,1, kwamen zeker duizend mensen om het leven en raakten 1500 mensen gewond. De hulpverlening heeft moeite met op gang komen.