Grensgebied in gevaar door falende aanpak bij catastrofe kerncentrale
De kerncentrale in de Duitse deelstaat Nedersaksen, dat grenst aan Groningen, Drenthe en Overijssel, loopt gevaarlijk achter in het updaten van het plan van aanpak in geval van een catastrofe. Dat meldt de Osnabrücker Zeitung.
Als er in de kerncentrale in het Duitse Lingen, enkele tientallen kilometers over de Nederlandse grens, een ongeluk zou gebeuren, dan grijpt de beheerder naar een verouderd rampenplan.
Dat werd duidelijk na vragen van de Duitse Groenen aan de regering van deelstaat Nedersaksen. Zo is er geen lering getrokken uit de problemen in 2011 met de Japanse kerncentrale van Fukushima. Door een aardbeving en daarop volgende tsunami ontstonden explosies en dreigden kernsmeltingen. Internationaal werden daarna veel rampenplannen geactualiseerd.
Van 2 naar 5 kilometer
Met de wél aanpaste rampenplannen in andere Duitse deelstaten zouden in het geval van een ongeluk in Atomkraftwerk Emsland in Lingen alle mensen in een straal van 5 kilometer rond de centrale binnen zes uur moeten worden geëvacueerd. Maar op dit moment werkt Lingen nog met het oude rampenplan dat uitgaat van een evacuatiezone van slechts 2 kilometer.
Afhankelijk van de windrichting moet vervolgens ook, binnen 24 uur, iedereen binnen een straal van 20 kilometer in veiligheid kunnen worden gebracht. Lingen gaat er nog steeds van uit dat 10 kilometer genoeg is. In het actuele 'rampgebied' wonen 200.000 mensen, inclusief de bewoners aan de Nederlandse kant van het grensgebied.
Volgens een woordvoerder van de deelstaatregering loopt Nedersaksen weliswaar achter, 'maar is het rampenplan in de omgeving van kerncentrales van een goed niveau'.
150 storingen
Vorige maand deden Nederlandse experts een oproep aan de Duitse regering rampenplannen in de grensregio beter op elkaar af te stemmen. Gesteld werd dat de samenwerking op papier deels is geregeld maar 'waarschijnlijk niet goed zal verlopen als het daadwerkelijk tot een ongeluk komt'.
De kerncentrale Emsland is regelmatig in het nieuws. De centrale werd in 1988 in gebruik genomen. Volgens planning moet hij nog tot 2022 mee, waarna hij wordt ontmanteld. De Duitse overkoepelende organisatie van milieuverenigingen BBU heeft de afgelopen jaren al een kleine 150 incidenten en storingen geteld.
Vorig jaar werd een storing in de koelwaterpomp ontdekt. Toen werd ook bekend dat risicogroepen, zoals zwangere vrouwen, binnen een straal van 100 kilometer van Lingen preventief jodiumtabletten krijgen voor een eventuele ramp met de centrale. Groningers die ten zuidoosten van de lijn Groningen-Delfzijl wonen, vallen binnen die straal en krijgen de pillen al preventief.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Noord-Korea zegt dat virusuitbraak onder controle is
Noord-Korea zegt dat het aantal besmettingen met het coronavirus onder controle is en ‘stabiel afneemt’. Dinsdag (lokale tijd) registreerde het land voor de derde dag op rij minder dan 200.000 nieuwe ‘koortsgevallen’. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Britse tv toont foto’s van feestende Boris Johnson tijdens lockdown
Het Britse nieuwsprogramma ITV News heeft maandag foto’s gepubliceerd van een feestende en drinkende Boris Johnson op een van de overheidsfeestjes tijdens de coronalockdown. Het gaat om vier foto’s waarop de Britse premier te zien is. Ze zouden zijn gemaakt op 13 november 2020, toen het Verenigd Koninkrijk voor de tweede keer in lockdown was. -
Gouverneur ‘woedend’ over misleidend politieverslag schietpartij Texas
Gouverneur Greg Abbott van de Amerikaanse staat Texas zegt aanvankelijk te zijn misleid over hoe de politie reageerde op de schietpartij op de basisschool in Uvalde, waarbij negentien kinderen en twee leraren om het leven kwamen. ,,Ik ben misleid”, aldus Abbott vrijdag op een persconferentie in Uvalde. ,,Ik ben woedend over wat er is gebeurd.”
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
oorlog oekraïne
LIVE | Oekraïne: burgerdoden in Donetsk door Russische aanvallen
Volodimir Zelenski heeft er weinig begrip voor dat de Nederlandse politiek terughoudend is over een Oekraïens lidmaatschap van de Europese Unie. In een interview met Nieuwsuur zei de Oekraïense president dat hij vindt dat er onder de bevolking genoeg steun voor is. Hij vindt dat de kandidatuur een belangrijk signaal zou afgeven dat de EU Oekraïne steunt. “Het volk steunt ons.” Volg in dit liveblog het laatste nieuws over de Russische inval in Oekraïne. -
Veroordeelde volgelinge van massamoordenaar Charles Manson mag worden vrijgelaten
Een volgelinge van de Amerikaanse massamoordenaar en sekteleider Charles Manson komt in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Een onderzoekscommissie heeft besloten dat de 74-jarige Patricia Krenwinkel aan alle criteria voldoet, schrijft de Los Angeles Times. Krenwinkel zit al sinds 1971 vast voor haar betrokkenheid bij de moord op de actrice Sharon Tate en zes anderen in 1969.