Volledig scherm
Het Google-hoofdkantoor in Mountain View in Californië. © Shutterstock

Google ontslaat 48 medewerkers na seksueel wangedrag

Technologiereus Google heeft in de afgelopen twee jaar 48 werknemers ontslagen wegens seksueel wangedrag. Dat heeft algemeen directeur Sundar Pichai toegegeven in een intern document. Volgens de New York Times is een van hen Andy Rubin, de maker van het wereldberoemde besturingssysteem Android. Hij zou een vertrekpremie van 90 miljoen dollar hebben meegekregen.

Pichai antwoordde in het document dat aan de werknemers werd gestuurd op het verhaal in de krant, waarin staat dat het bedrijf verschillende van dergelijke zaken in de doofpot heeft gestoken.

De Google-topman zegt dat dertien personen in topfuncties aan de kant zijn geschoven. Volgens hem heeft geen van hen een vertrekvergoeding ontvangen. Uit onderzoek van de New York Times blijkt echter dat Google verschillende zaken van verantwoordelijke topfunctionarissen verzweeg. Het zou onder anderen gaan om Andy Rubin, de maker van het besturingssysteem Android.

Volledig scherm
Andy Rubin, voormalig vicepresident van Google en de bedenker van het besturingssysteem Android. © AP

Volgens de krant verzocht de directie Rubin in 2014 ontslag te nemen na beschuldigingen van seksueel wangedrag. Hij zou een ondergeschikte vrouwelijke medewerker met wie hij een buitenechtelijke relatie had, op een hotelkamer hebben gedwongen tot orale seks. 

Rubin ontving bij zijn vertrek wel een vertrekpremie van 90 miljoen dollar (omgerekend nu zo'n 70 miljoen euro), te betalen in maandelijkse termijnen van 2 miljoen dollar. De New York Times kon interne documenten inkijken, gerechtelijke documenten, en interviewde verschillende bronnen binnen de technologiereus.

Pichai zelf gaf geen namen van verantwoordelijken die een sanctie kregen.

Volledig scherm
Google-topman Sundar Pichai. © AP
  1. Stel houdt geslacht baby al 17 maanden geheim: ‘Hij of zij mag zelf kiezen wat het wordt’

    Stel houdt geslacht baby al 17 maanden geheim: ‘Hij of zij mag zelf kiezen wat het wordt’

    Een echtpaar uit de plaats Keynsham in het zuidwesten van Engeland houdt al zeventien maanden het geslacht van hun baby Anoush geheim voor de buitenwereld. Volgens moeder Hobbit Humphrey (38) en vader Jake England-Johns (35) gaat het om een bewuste keuze. ,,We willen ons kindje beschermen tegen al dan niet onbewuste vooroordelen over gender, opdat hij of zij de kans krijgt zich zelfstandig als jongen of meisje te ontwikkelen.”
  2. Australische ‘misbruikkardinaal’ Pell in cassatie tegen celstraf

    Australi­sche ‘misbruik­kar­di­naal’ Pell in cassatie tegen celstraf

    De Australische kardinaal George Pell (78) is bij het hooggerechtshof in zijn vaderland in cassatie gegaan tegen de veroordeling wegens seksueel misbruik van twee 13-jarige koorknaapjes. De geestelijke werd eerder al schuldig bevonden en kreeg zes jaar celstraf opgelegd. Meerdere hogere beroepen werden afgewezen. De cassatie is zijn laatste kans om onder de straf uit te komen. De voormalige bisschop van Melbourne en Sydney vindt dat ook hooggeplaatste kerkleiders recht hebben op vrijheid van seks.