Volledig scherm
Het Google-hoofdkantoor in Mountain View in Californië. © Shutterstock

Google ontslaat 48 medewerkers na seksueel wangedrag

Technologiereus Google heeft in de afgelopen twee jaar 48 werknemers ontslagen wegens seksueel wangedrag. Dat heeft algemeen directeur Sundar Pichai toegegeven in een intern document. Volgens de New York Times is een van hen Andy Rubin, de maker van het wereldberoemde besturingssysteem Android. Hij zou een vertrekpremie van 90 miljoen dollar hebben meegekregen.

Pichai antwoordde in het document dat aan de werknemers werd gestuurd op het verhaal in de krant, waarin staat dat het bedrijf verschillende van dergelijke zaken in de doofpot heeft gestoken.

De Google-topman zegt dat dertien personen in topfuncties aan de kant zijn geschoven. Volgens hem heeft geen van hen een vertrekvergoeding ontvangen. Uit onderzoek van de New York Times blijkt echter dat Google verschillende zaken van verantwoordelijke topfunctionarissen verzweeg. Het zou onder anderen gaan om Andy Rubin, de maker van het besturingssysteem Android.

Volledig scherm
Andy Rubin, voormalig vicepresident van Google en de bedenker van het besturingssysteem Android. © AP

Volgens de krant verzocht de directie Rubin in 2014 ontslag te nemen na beschuldigingen van seksueel wangedrag. Hij zou een ondergeschikte vrouwelijke medewerker met wie hij een buitenechtelijke relatie had, op een hotelkamer hebben gedwongen tot orale seks. 

Rubin ontving bij zijn vertrek wel een vertrekpremie van 90 miljoen dollar (omgerekend nu zo'n 70 miljoen euro), te betalen in maandelijkse termijnen van 2 miljoen dollar. De New York Times kon interne documenten inkijken, gerechtelijke documenten, en interviewde verschillende bronnen binnen de technologiereus.

Pichai zelf gaf geen namen van verantwoordelijken die een sanctie kregen.

Volledig scherm
Google-topman Sundar Pichai. © AP
  1. Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journaliste

    Bekende Maltezer zakenman ‘tijdens vlucht’ van luxe jacht gehaald in moordzaak journalis­te

    Het onderzoek naar de moord op een van de bekendste onderzoeksjournalisten van Malta bevindt zich in een stroomversnelling. Gisteren werd bekend dat de ‘regelaar’ van de bomaanslag op Daphne Caruana Galizia was aangehouden, iemand die bovendien stelde het brein achter de moord te kunnen aanwijzen. Vandaag volgde de aanhouding van een bekende zakenman van het eiland. Yorgen Fenech werd in alle vroegte door het leger op zijn luxe jacht aangehouden toen hij Malta probeerde te ontvluchten.