Google niet bang voor miljardenboete
Internetreus Google, bestraft voor machtsmisbruik, negeert de uitgestoken hand van Brussel. Liever een derde boete riskeren dan een tweede betalen, lijkt het devies. Het bedrijf verklaart zijn aartsvijand in Europa, Eurocommissaris van Mededinging Margrethe Vestager, keihard de oorlog.
Het Amerikaanse internetbedrijf Google geeft duidelijk de boodschap af: wij zijn niet bang voor een boete. De gevolgen kunnen stevig zijn voor het Amerikaanse internetbedrijf. Bovenop zijn recordboete van 4,34 miljard euro wegens jarenlang misbruik van zijn dominante marktpositie, riskeert het nu nog een extra boete die ook stevig in de papieren kan lopen: 5 procent van de wereldwijde dagomzet van moederbedrijf Alphabet voor elke dag dat het in overtreding blijft. Die termijn begint te lopen na 90 dagen.
Het bedrijf krijgt de grootste boete ooit in een Europese antitrustzaak voor misbruik van de machtspositie van Android, zijn besturingssysteem voor smartphones. Telefoon- en tabletfabrikanten moesten Google search en Chrome pre-installeren op hun producten, op straffe van uitsluiting van toegang tot de Google app store. Met advertenties via Google search haalt moederbedrijf Alphabet het kapitale bedrag van 95 miljard dollar aan advertentie-inkomsten binnen.
Keihard
Google heeft Android gebruikt als een middel om de dominantie van zijn zoekmachine verder te versterken
Google, aldus Vestager, zag al in een heel vroeg stadium welke kansen en risico’s de snelle overgang van desktop naar mobiel bood, en besloot daarop keihard in te spelen. ,,Google heeft Android gebruikt als een middel om de dominantie van zijn zoekmachine verder te versterken”, aldus de Deense. ,,Die praktijken hebben concurrenten de kans op eerlijke concurrentie en innovatie ontzegd.” En daarmee dus ook de consumenten benadeeld.
In 2016, zo registreerde haar staf, liep meer dan 95 procent van de zoekopdrachten op Android via Google search, het was een ‘must-have’-app die alle concurrenten het nakijken gaf. Dat is des te belangrijker omdat meer dan de helft van het internetverkeer al via smartphones of tablets loopt, aldus Vestager. ,,Je ziet het om je heen: in de meeting room of aan de dinertafel gaat de hand al snel naar de smartphone.”
Het bedrijf is blijkbaar hardleers, want ook vorig jaar kreeg Google al een megaboete van 2,42 miljard, toen omdat het de zoekresultaten van zijn eigen dienst Google Shopping voortrok.
Marktdominantie
Google zelf betwist het misbruik van zijn marktdominantie. ,,Android heeft voor iedereen meer keus gecreëerd, niet minder. Een levendig ecosysteem, snelle innovatie en lagere prijzen zijn de klassieke kenmerken van stevige concurrentie. Wij gaan in beroep”, aldus Google-woordvoerder Al Verney, minder dan 10 minuten nadat Vestager haar persconferentie was begonnen.
Dat staat haaks op de reactie van de consumentenkoepel Beuc, die de stevige aanpak van Vestager van harte toejuicht. ,,Op concurrerende mobiele markten zouden consumenten in staat moeten zijn zelf te kiezen welke zoekmachines en browsers ze gebruiken en welke apps ze op hun tablets en smartphones zetten. Google misbruikt zijn macht om zijn eigen producten te pushen. Dat is een duidelijke beperking van de concurrentie die Europese consumenten schaadt”, aldus directeur-generaal van Beuc Monique Goyens.
Dat de diensten gratis zijn is volgens haar en ook volgens Vestager geen argument en bovendien niet waar. Vestager: ,,De uitdrukking zegt dat je een gegeven paard niet in de bek kijkt, maar dit is niet gegeven want gebruikers betalen met hun gegevens. Met een variatie op Friedman: er is niet zoiets als een free search.”
Ploef
We kijken naar de duur van de inbreuk, de ernst ervan en de omzet van het bedrijf, we halen de hendel van de machine over, en ploef: dit komt eruit
In antwoord op vragen ontkende ze opnieuw dat ze speciaal de pik op Amerika of Amerikaanse bedrijven heeft. ,,Als Deense houd ik juist van Amerika, het volk, de cultuur. Maar dat belet mij niet op te komen voor eerlijke concurrentie en bescherming van consumentenbelangen.” Om diezelfde reden weigert ze rekening te houden met de politieke context van toch al veel ruis op de trans-Atlantische lijn en later deze maand een bezoek van Commissievoorzitter Juncker aan president Trump. Vestager: ,,Als je rekening houdt met de politieke context is er nooit een goed moment. Daarom doen wij wat we moeten doen, ongeacht de politieke context.”
De hoogte van de boete, zei ze in antwoord op een andere vraag, vloeit automatisch voort uit de richtlijnen die Brussel daarvoor steeds hanteert. ,,We kijken naar de duur van de inbreuk, de ernst ervan en de omzet van het bedrijf, we halen de hendel van de machine over, en ploef: dit komt eruit."
Het misbruik, aldus Vestager, speelde al sinds 2011, was zeer ernstig en de omzet van Google sterk gegroeid. Dat verklaart de bijna-verdubbeling ten opzichte van de vorige boete.
Geblokkeerde rekening
Persbureau Bloomberg berekende gisteren dat Google zich met zijn twee boetes van opgeteld 6.76 miljard in snel tempo ontwikkelt tot één van de grotere EU-contribuanten, met nu al meer dan de afdracht van een middelgrote lidstaat als Nederland. Maar volgens Vestager blijft de boete-opbrengst niet bij ‘Europa’ hangen. Het geld wordt op een geblokkeerde rekening gestort, en daar blijft het staan tot de Europese rechter eventuele beroepen heeft afgehandeld. Daarna wordt het verdeeld over de lidstaten, naar rato van hun eigen jaarlijkse afdracht aan Brussel. Dat betekent dat politiek Den Haag stilaan mag gaan rekenen op circa 5 procent van het boetebedrag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ouders van Archie (12) vangen opnieuw bot: zoontje mag niet naar palliatieve instelling
Het Londense Hooggerechtshof heeft het verzoek afgewezen om de 12-jarige hersendode Archie Battersbee van een ziekenhuis over te brengen naar een palliatieve instelling. Ook mag hij van de rechtbank niet naar het buitenland voor een behandeling. De familie gaat in beroep, meldt ITV News. -
Hersendode 12-jarige Archie van beademing gehaald en overleden
De behandeling van het hersendode Britse kind Archie Battersbee is vandaag definitief stopgezet. De jongen overleed kort daarna, melden Britse media. De 12-jarige Archie werd rond 11.00 uur (Nederlandse tijd) van de beademing gehaald en zou twee uur later officieel dood verklaard zijn. -
Indiana eerste staat VS die abortus verbiedt na uitspraak Hooggerechtshof
De Senaat in de Amerikaanse staat Indiana heeft vrijdag een wet aangenomen die bijna alle soorten abortus verbiedt. Indiana, waar de Republikeinen de macht hebben, is de eerste staat die een anti-abortuswet aanneemt sinds het Hooggerechtshof eind juni het grondwettelijke recht op abortus liet vervallen. -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
Meer privacy op WhatsApp: voortaan kun je je online-status verbergen en langer berichten wissen
Chat-app WhatsApp wordt op meerdere fronten aangepast om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo kun je verbergen dat je online bent en langer je berichten verwijderen.
-
Israëlisch leger: luchtalarm klinkt na ingaan wapenstilstand Gaza
Na bemiddeling door Egypte zijn Israël en Gaza overeengekomen de wapens tijdelijk neer te leggen, bevestigt de Palestijnse Islamitische Jihad in een verklaring. Gaza wordt geregeerd door Hamas, maar de militante groep Islamistische Jihad heeft er ook een grote aanwezigheid. Gisteren zijn er weer vijf doden gevallen. -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken. -
Na minder Russisch gas dreigt ook minder export van Noorse stroom
Noorwegen werkt aan een plan om de export van stroom te beperken, vanwege de droogte in het land. Dat heeft energieminister Terje Aasland gezegd. Als de stroomuitvoer beperkt wordt, kan dat gevolgen hebben voor de aanvoer van stroom naar Nederland, een van de afnemers van stroom uit het Scandinavische land.