Volledig scherm
Het restaurant Prezzo in Salisbury waar twee mensen zondagavond onwel zijn geworden. © Google Maps

Geen aanwijzing novitsjok bij ziek stel in restaurant Salisbury

UpdateHet stel dat zondag in de Britse stad Salisbury onwel is geraakt, is niet in aanraking gekomen met het zenuwgas novitsjok. Dat heeft de politie in een verklaring laten weten. Het gebied rond het restaurant Prezzo werd uit voorzorg afgezet, omdat de Russische oud-spion Sergej Skripal er begin dit jaar werd vergiftigd met het zenuwgas.

De man van in de veertig en de vrouw van in de dertig zijn in het ziekenhuis onderzocht. ,,We kunnen nu bevestigen dat er niets is om aan te nemen dat novitsjok de stof is. Beide personen blijven ter observatie in het ziekenhuis'', luidt de verklaring van de politie.

Zondagavond werd een groot gebied rond het restaurant in het centrum afgezet. Vanwege de recente gebeurtenissen in Salisbury werden veel voorzorgsmaatregelen genomen en waren de hulpdiensten in groten getale aanwezig. 

De Wiltshire Police schreef op Twitter: ,,Uit voorzorg zijn het restaurant en de wegen daar omheen afgezet terwijl de politie de situatie onderzoekt en onderzoek doet naar de oorzaak van het onwel worden van de mensen." Mensen in de Old Ale House pub in de buurt van het restaurant mochten de pub niet verlaten. 

Witte pakken en maskers

Volgens de Salisbury Journal liepen mensen in witte pakken en met gasmaskers op in het restaurant, met nog meer mensen in witte pakken buiten het restaurant.

Wiltshire Police on Twitter

Statement regarding incident in Prezzo, High Street, Salisbury -

Volgens de politie is het nog onduidelijk of er sprake is van een misdaad. Het onderzoek loopt nog. Behalve in de directe omgeving van het restaurant zijn de afzettingen opgeheven.

Dat de politie bij dit incident zo alert was, had alles te maken met de Russische oud-spion Sergej Skripal. Hij werd begin dit jaar vergiftigd met het zenuwgas novitsjok, volgens de Britse regering door twee Russische spionnen. Ook Skripals dochter Joelia werd ziek. Beiden overleefden. Een stel uit een naburig dorp werd ook ziek, mogelijk doordat ze per ongeluk met novitsjok in aanraking kwamen. De vrouw overleed, de man herstelde.

Lifeonpinkwheels on Twitter

Feeling a little apprehensive as Salisbury leaps to action again when 2 Russians are taken I'll in Prezzos showing the same symptoms as before ..... AND WE WERE SITTING NEXT TO THEM ! Now under police supervision waiting for medical team to give us the all clear !

Sam Proudfoot on Twitter

Trouble in Salisbury again on New Street near the cathedral, no sign of what's happened but there's 1 fire engine, 1 ambulance and 4 police cars, a man in a full white body suit with a mouth-mask and police not allowed to tell us what's happening @BBCNews @SpireFM @SkyNews https://t.co/3XpNVkH9or

Emma Volney on Twitter

I can see two ambulances and three police cars outside Prezzo in Salisbury, near Salisbury Cathedral. Police say they're dealing with a 'medical incident' involving a man and woman @BBCWiltshire