Volledig scherm
De plaquette © Rice University

Gedenksteen voor gletsjer: ‘We weten wat we moeten doen, maar doen we het ook?’

Bij de eerste gletsjer die in IJsland grotendeels is verdwenen als gevolg van klimaatverandering, komt een gedenkteken te staan. De tekst daarvan is onthuld.

In de tekst, getiteld ‘een brief aan de toekomst’, richten de initiatiefnemers zich tot de generaties die na hen komen. ,,Dit is de eerste IJslandse gletsjer die zijn status als gletsjer verliest. De komende 200 jaar zullen al onze gletsjers naar verwachting hetzelfde pad volgen. Dit monument is er om te erkennen dat we weten wat er gebeurt en dat we weten wat er gedaan moet worden. Alleen jullie weten of we het ook deden.”

Het monument wordt volgende maand geplaatst op de plek waar zich tot 2014 de Okjokull bevond, ook wel de Ok-gletsjer genoemd. Die is echter gesmolten. Volgens wetenschappers komt dat door de opwarming van de aarde. De vrees is dat ook de andere gletsjers van IJsland – bijnaam Het Land van Vuur en IJs, vanwege de gletsjers en de vulkanen – dat lot treft.

Vloedgolven

In IJsland bestaan grote zorgen over de effecten van de weersveranderingen. De angst is dat door het verdwijnen van gletsjers de druk op vulkanen vermindert. Die zouden daardoor eerder tot uitbarsting komen. Dat zou weer kunnen leiden tot smelten van ijs en vloedgolven. 

Cyril Howe, een antropoloog van de Amerikaanse Rice universiteit, is een van de initiatiefnemers van de plaquette. Tegen persbureau Reuters verklaart hij zijn motieven. ,,We willen hiermee onderstrepen dat het aan ons, de mensen die nu leven, is om collectief te reageren op het snelle verlies van gletsjers en de voortschrijdende effecten van klimaatverandering.”

 1. Uitgedroogde koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’
  video

  Uitgedroog­de koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’

  Door de allesvernietigende bosbranden die Australië de afgelopen tijd teisterden zijn naar schatting een miljard dieren omgekomen waaronder ontelbare koala's. Nu sprake is van de eerste regenbuien, haasten uitgedroogde buidelberen zich naar plekken waar water beschikbaar is. De Australische Pamela Schramm trof in de deelstaat New South Wales een wel heel dorstig exemplaar aan op het asfalt van een autoweg. Het dier likte, met gevaar voor eigen leven, druppels op die op het wegdek waren blijven staan.
 2. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.