Franse minister: Geld om Notre-Dame te herbouwen is geen probleem
Er is genoeg geld ingezameld om de afgebrande Parijse kathedraal Notre-Dame te restaureren. Dat zegt de Franse minister van Cultuur, Franck Riester, tegen televisiezender France 2. Na de oproep van de Franse president Macron om geld in te zamelen voor de wederopbouw, stroomde in rap tempo bijna een miljard euro binnen.
,,Vanmorgen was het bijna 900 miljoen. Ik denk dat we vandaag nog de 1 miljard overschrijden’', zei Stéphane Bern, die in opdracht van president Emmanuel Macron verantwoordelijk is voor de renovatie van historische monumenten.
Het leeuwendeel van dat bedrag komt van Franse bedrijven en ondernemers die de 850 jaar oude kathedraal zo snel mogelijk willen herbouwen. Zo dragen de families rond cosmeticaconcern L’Oréal en het luxebedrijf LVMH ieder 200 miljoen euro bij en heeft oliegigant Total 100 miljoen toegezegd. Ook particulieren doneren massaal. Er zijn inmiddels al meer dan vijftig crowdfundacties.
De reddingsacties beperken zich niet tot Frankrijk. Cultuurminister Van Engelshoven (Cultuur) heeft Parijs de expertise van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangeboden. Ook Rusland en het Vaticaan bieden specialistische hulp aan. De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft een grote internationale conferentie voor donateurs en deskundigen aangekondigd. De Franse hoofdstad stelt zelf zo’n 50 miljoen euro beschikbaar.
Het normale jaarlijkse budget voor het restaureren van Franse nationale monumenten is ongeveer 300 miljoen euro. Dat bedrag is ruim voorbij gestreefd, aldus minister Riesen.
Prioriteit
De eerste prioriteit is het beveiligen van de kluis van de Notre-Dame, die een gapend gat in het midden heeft nadat de torenspits instortte. Een tweede hoognodige stap is het verwijderen van de gesmolten beelden die zwaar wegen op de fragiele delen van de buitenste structuur.
Frankrijk zal architecten uit de hele wereld uitnodigen om ontwerpen in te dienen voor de wederopbouw van de spits van de Notre-Dame die tijdens de brand van maandag was ingestort. ,,Het doel is de Notre-Dame een nieuwe torenspits te geven die is aangepast aan de technieken en de uitdagingen van onze tijd’', zei premier Edouard Philippe tijdens een persconferentie in Parijs. ,,De internationale competitie stelt ons ook in staat de vraag te stellen of we de torenspits eigenlijk wel moeten herbouwen’', voegde hij eraan toe. Hij merkte op dat de torenspits pas in de negentiende eeuw aan de kathedraal is toegevoegd.
Macron zei gisteravond in een tv-toespraak dat hij hoopt dat de restauratie al binnen vijf jaar af is. ,,De Notre-Dame zal na herbouw nog mooier dan vroeger zijn", aldus de president. Experts zeiden eerder dat ze schatten dat het tien tot vijftien jaar zal duren. ,,Het is een mooie ambitie”, zegt Riester. ,,We zullen al onze knowhow en alle donaties mobiliseren.” Hij zegt dat het te vroeg is om te praten over hoe de kathedraal zal worden hersteld en met welke materialen en technieken.
Hoofdaltaar zwaar toegetakeld
Na een eerste inspectie in de nasmeulende kerk lijkt de brand minder verwoestend dan experts op voorhand dachten. De fresco's, kapellen en het grote orgel hebben het volgens Laurent Prades, erfgoeddirecteur van de Notre-Dame, gered. Zelfs de drie grote glas-in-loodramen zijn niet vernietigd, maar mogelijk wel door de hitte beschadigd. Het hoofdaltaar is wel zwaar toegetakeld. Dat werd geraakt toen de torenspits instortte. De haan van de spits is opmerkelijk genoeg al tussen het puin teruggevonden.
Uit het eerste onderzoek van de openbaar aanklager van Parijs blijkt dat er geen opzet in het spel was. Het lijkt waarschijnlijk dat de brand tijdens werkzaamheden aan het dak ontstond, misschien tijdens het lassen. Een brandweerman zou al na het eerste brandalarm onder het dak hebben gekeken, maar niks hebben gezien. Na het tweede alarm was het vuur te groot om te doven.
Kijk hieronder naar beelden van de binnenkant van de Notre-Dame:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUMmet video
Biograaf: ‘Zelenski werd door de oorlog een compleet ander mens’
Er is niet één Volodimir Zelenski. Er zijn er minstens drie. En de eerste twee krijgen geen opgestoken duim van de Oekraïense journalist en tv-presentator Serhi Roedenko. Hij schreef de eerste en nu geüpdatete biografie over het fenomeen. -
Mogelijk ontslag voor geïrriteerde 911-centralist tijdens schietpartij Buffalo
Een centralist van het noodnummer 911 reageerde geïrriteerd toen een supermarktmedewerker om hulp belde tijdens de massaschietpartij in Buffalo afgelopen zaterdag. Ontslag hangt haar nu boven het hoofd. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUMUitleg
Waarom China tegen beter weten in vasthoudt aan zijn draconische zero-Covidbeleid
Terwijl de hele wereld leert leven met het coronavirus, voert China nog altijd een beleid van nul besmettingen. Ondanks de schade die het toebrengt aan de economie. Ideologie lijkt in China voor ratio te gaan.
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Iran speelt weer sinister spel met ter dood veroordeelde arts
De Zweeds-Iraanse arts Ahmadreza Djalali lijkt vandaag toch niet te zijn geëxecuteerd door Iran. Het Iraanse persagentschap ISNA meldde eerder dat de arts en wetenschapper van het Karolinska Instituut in Stockholm uiterlijk 21 mei ter dood zou worden gebracht. De executie werd al eerder uitgesteld. -
PREMIUM
Poetin spaart kosten noch moeite om tv-publiek propaganda voor te schotelen
De Russische televisie is misschien wel het belangrijkste wapen van Vladimir Poetin. De uitgekiende propaganda op de ‘zombiebox’ heeft de bevolking langzaam maar zeker gekneed tot kritiekloze volgelingen van de president.