Franse inreisregels aangescherpt: ongevaccineerde Nederlander moet negatieve testuitslag tonen
UpdateFrankrijk scherpt het inreisbeleid aan voor niet volledig gevaccineerde reizigers uit Nederland en meerdere andere Europese landen. Zij hebben vanaf middernacht op zondag een negatieve coronatestuitslag nodig die niet meer dan 24 uur oud is, maakte de regering bekend. Nederlandse reiziger kunnen nu nog volstaan met een test die uiterlijk 72 uur oud is.
De nieuwe regel gaat ook gelden voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Cyprus, Spanje, Portugal en Griekenland. Frankrijk stelt van 21 juli voor volwassenen - bij bezoek aan evenementen of culturele instellingen - de zogeheten pass sanitaire verplicht. Vanaf augustus geldt dat ook voor café- en restaurantbezoek.
Om in aanmerking te komen voor de verplichte coronapas moet iemand zich elke 48 uur laten testen. Voor Europese toeristen geldt ook de Europese corona-app en QR-code als bewijs dat iemand volledig is ingeënt - met een vaccin van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca of Janssen -, negatief getest of recent hersteld.
Premier Jean Castex kondigde aan dat mensen een week na hun tweede prik met de middelen van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca, worden gezien als volledig gevaccineerd. Dat was eerder nog 14 dagen. Reizigers die het Janssen-vaccin hebben gekregen moeten 28 dagen wachten.
Jongeren
Eerder liet de Franse minister voor Volksgezondheid, Olivier Véran, weten dat de gezondheidspas vooralsnog niet gaat gelden voor jongeren tot en met 17 jaar. ‘Om de vakantie niet te bederven’, klonk het. De jongeren moeten wel een mondkapje dragen, maar hoeven zich niet elke 48 uur te laten test.
De maatregel is onderdeel van het Franse strijdplan tegen de deltavariant, die hard rondgaat in Frankrijk. Ook in Nederland slaat de mutatie wild om zich heen en zorgt voor ongekende toename in dagelijkse besmettingen. Vooral onder niet, of te recent, ingeënte jongeren zorgt de deltavariant voor besmetting.
Nederland kleurt rood
Sinds donderdag kleurt Nederland rood op de Europese coronakaart. Duitsland merkte ons land gisteren al aan als risicogebied vanwege het stijgend aantal besmettingen. Wie vanaf vandaag middernacht vanuit Nederland naar Duitsland reist, krijgt te maken met extra maatregelen.
Mensen die in de tien dagen voor hun reis in Nederland zijn geweest, moeten zich voorafgaand aan hun reis melden bij de Duitse autoriteiten. Daarnaast geldt er een quarantaineperiode van tien dagen, maar niet voor mensen die kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of recent zijn hersteld van Covid-19.
In België wordt vanaf vandaag geëist dat reizigers uit Nederland een negatieve coronatest laten zien als ze niet volledig zijn gevaccineerd.
Woede in Verenigd Koninkrijk
De Britse regering heeft de woede van vakantiegangers en de reisbranche over zich afgeroepen door de quarantaineregels voor Frankrijk te handhaven. De regel dat Britten na een reis tien dagen in thuisquarantaine moeten vervalt maandag voor veel populaire vakantiebestemmingen, maar op het laatste moment is besloten dat Frankrijk daar niet onder valt.
Dat besluit heeft te maken met zorgen over de verspreiding van de zogeheten Beta-variant van het coronavirus in Frankrijk. Die variant is het voor eerst ontdekt in Zuid-Afrika en komt in het Verenigd Koninkrijk nauwelijks voor. De BBC schrijft dat wordt gevreesd dat vaccins minder goed werken tegen die mutant.
Vakantiegangers doen in Britse media hun beklag over de plotselinge beleidswijziging en ook de reisbranche is niet te spreken over de uitzonderingspositie voor het onder toeristen populaire Frankrijk. Topman Johan Lundgren van easyJet klaagde dat de regering “het tapijt vandaan trekt” onder Britten die op vakantie zijn in Frankrijk of al een reis hadden geboekt.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kinderen en jongeren SOS Kinderdorp Suriname jarenlang misbruikt
-
Update/met video
Nederland blijft hopen op Zwitserse Leopardtanks na ‘nee’ parlement: ‘We zijn nog in overleg’
De wens van Nederland om tientallen Zwitserse Leopard 1-tanks te kopen om aan Oekraïne te leveren, lijkt niet door te gaan. Het Zwitserse parlement heeft een wetsvoorstel dat leveranties van Zwitsers oorlogsmateriaal via via aan Oekraïne mogelijk zou maken, getorpedeerd. -
Ook Amerikaanse Senaat gaat akkoord met schuldendeal
Een meerderheid van de Amerikaanse senatoren heeft donderdag voor een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid gestemd. Daardoor is voorkomen dat er een situatie ontstaat waarin de Verenigde Staten zonder geld zouden komen te zitten. Dat zou grote chaos op financiële markten hebben veroorzaakt. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’
-
Weldoener betaalt energierekening van 17.000 euro na noodkreet van jong Vlaams gezin: ‘We zijn in ons hart geraakt’
Sint-Niklaas -
-
-
PREMIUMcolombia
Oudste van vier vermiste kinderen heeft kennis om in de bush te overleven: ‘Ze is sterk en wild’
Ruim een maand dwalen ze rond in de Colombiaanse jungle. Vier kinderen van respectievelijk 13, 9, 4 jaar en 11 maanden overleefden op 1 mei een vliegtuigcrash en sindsdien wordt met man en macht naar de broertjes en zusjes gezocht. Hoe overleef je onder zulke extreme omstandigheden? ,,Kinderen overleven op instinct.’’ -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.