Volledig scherm
Corinne Fesseau poseert met haan Maurice in haar tuin. © AFP

Franse haan Maurice wint rechtszaak

Het begon als een dorpsrel maar groeide uit tot een nationale kwestie met een landelijke held: Maurice de Haan. En de Franse rechter heeft hem nu ook nog een erestatus gegeven: hij mag in zijn tuin blijven kraaien. Zelf ’s morgens vroeg, aldus het vonnis van de rechtbank.

Volledig scherm
© REUTERS

Zo’n twee jaar geleden melden toeristen op het eiland Île d’Oléron, aan de Atlantische kust, zich bij de buren. Of de haan daar wat minder lawaai wilde maken. Vooral ’s morgens vroeg, want dan wilden de toeristen graag uitslapen in hun vakantiehuis.

De eigenaresse van Maurice, Corinne Fesseau – zelf zangeres – was verbaasd. ,,Het is hier platteland, een haan hoort daarbij’’, zei ze. Maar de buren bleven boos. Fesseau besloot het kippenhok te isoleren, om de overlast te beperken. Maar de buren bleven nog steeds boos.

Burenruzie

De burenruzie werd groter en groter. Van heinde en verre stroomden media toe naar het kippenhok, tot aan de New York Times aan toe. Er verscheen een landelijke petitie om Maurice te steunen en de burgemeester verfoeide de toeristen: ,,Dit is het toppunt van intolerantie! Als je naar hier komt, moet je lokale tradities accepteren.’’

Uiteindelijk besloten de buren naar de rechter te stappen. Ze eisten dat de kippenren zou worden verplaatst, verder weg van hun huis. Zou dat niet gebeuren dan moest Fesseau 150 euro betalen voor elke dag dat Maurice z’n snavel open deed, vonden de buren.

De rechter heeft die eis nu verworpen. De haan mag blijven kraaien. En de buren moeten Fesseau een schadevergoeding van 1000 euro betalen.

Tsjirpende krekels

In Frankrijk kreeg de rechtszaak enorme aandacht, omdat de ruzie over méér leek te gaan dan alleen Maurice. De bewoners op Île d’Oléron voelden zich een soort tweederangs burgers: toeristen kwamen even vertellen dat de gebruiken op het eiland moesten veranderen.

Dat gevoel wordt op meer plekken gedeeld. De afgelopen weken en maanden beklaagden toeristen zich overal over typische geluiden van het Franse platteland, van luiende kerkklokken tot kwakende eenden en tsjirpende krekels. De vraag daarbij was steeds: moeten de toeristen zich aanpassen aan lokale gebruiken, of moet het platteland zich aanpassen aan de toeristen?

Het Franse platteland heeft nu een eerste juridische overwinning op zak, met dank aan Maurice de Haan.