Frankrijk versoepelt regels voor gebruik gezondheidspas na massale protesten
VideoFrankrijk gaat na massale protesten de regels versoepelen voor het gebruik van de gezondheidspas, waarmee Fransen onder meer kunnen laten zien of ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Die hebben ze binnenkort nodig om toegang te krijgen tot allerlei openbare locaties.
Minister van Financiën Bruno Le Maire zei in een interview met de krant JDD dat mensen die ‘pass sanitaire’ straks niet nodig zullen hebben om toegang te krijgen tot winkelcentra met een omvang van minder dan 20.000 vierkante meter. Dat besluit is bedoeld om de negatieve gevolgen voor ondernemers te beperken, legde Le Maire uit. Hij erkende dat vanuit het bedrijfsleven bezorgd wordt gereageerd op de plannen van de overheid. Die verplicht volwassenen vanwege de coronacrisis om vanaf 21 juli met de pas aan te tonen dat ze geen gezondheidsrisico vormen bij onder meer grote evenementen, bioscopen en pretparken.
De ‘pass sanitaire’ is vanaf augustus ook nodig bij bezoeken aan onder meer horecazaken en winkelcentra. Fransen kunnen met de pas ook laten zien dat ze negatief getest of recent hersteld zijn van het coronavirus.
Het beleid heeft volgens een recente peiling de steun van 62 procent van de Fransen, berichtte Le Parisien. Toch zijn ook veel Fransen fel tegen de invoering van de pas en de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel. Er deden zaterdag volgens overheidscijfers zo’n 114.000 mensen mee aan demonstraties om te protesteren tegen de invoering van de ‘pass sanitaire’, de coronapas. De manifestaties verliepen niet overal rustig. Voor enkele betogingen was geen toestemming gegeven. In onder meer Dijon, Lille, Nantes en Lyon zette de politie traangas in om de menigte te verspreiden. Ernstige excessen zijn niet gemeld.
Een betoger in Parijs zei dat het menselijk lichaam onschendbaar is. ,,De president van de republiek heeft op geen enkele manier het recht om te beslissen over mijn gezondheid.”
‘Nazimethodes’
De aversie tegen die maatregel en tegen het verplicht vaccineren van zorgverleners bleek ook al woensdag op de nationale feestdag Quatorze Juillet. Volgens de Franse media waren er zaterdag in Parijs andermaal duizenden betogers op de been. Ze verzamelden zich op zeker drie plaatsen. Tot de initiatiefnemers behoorden de rechtse politicus Florian Philippot (Les Patriotes), voormalig vicevoorzitter van het Front National, en enkele kopstukken van de ‘gele hesjes’.
De tegenstanders van de coronapas en de anti-vaxers verwezen ook nu vaak naar nazimethodes uit de Tweede Wereldoorlog. Van Lille tot Marseille waren leuzen als ‘Vrijheid’ en ‘Macron dictator’ te horen. Op spandoeken was onder meer ‘Valse pandemie, echte dictatuur’ en ‘Ik ben geen QR-code’ te lezen.
Verontrustende verspreiding
De Franse president Emmanuel Macron lanceerde afgelopen maandag een pakket maatregelen om de verontrustende verspreiding van de deltavariant van het coronavirus te beteugelen en moedigde zijn landgenoten aan zich te laten inenten. Een enquête wees uit dat een grote meerderheid van de Fransen daarmee instemde.
Een enkel onderdeel van het pakket aan maatregelen werd binnen een dag teruggetrokken. Zo voert het land de gezondheidspas die onder meer toegang geeft tot restaurants, cafés en musea, voor tieners pas op 30 augustus in. 12- tot 17-jarigen moeten wel een mondkapje dragen, maar hoeven zich niet elke 48 uur te laten testen, zoals eerder het plan was. ‘Om de vakantie niet te bederven’, aldus gezondheidsminister Olivier Véran.
Gisteren werden de Franse inreisregels verder aangescherpt voor niet volledig gevaccineerde reizigers uit Nederland en meerdere andere Europese landen. Zij hebben vanaf middernacht op zondag een negatieve coronatestuitslag nodig die niet meer dan 24 uur oud is, maakte de regering bekend. Nederlandse reiziger kunnen nu nog volstaan met een test die uiterlijk 72 uur oud is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Code rood? In Griekenland hoeven we niet in quarantaine, belooft de minister
-
PREMIUM
Twijfels over vakantie zorgen voor gekkenhuis bij caravanstalling: ‘In quarantaine voor de caravan? Ook prima’
Het is een gekkenhuis bij de Utrechtse caravanstalling Stichtse Vecht aan de Gageldijk in Maarssen. Aan het begin van de week stond de grootste stalling van de provincie nog tot de nok toe vol, maar dinsdag loopt hij langzaam leeg. ,,Met de caravan op vakantie betekent vrijheid, juist met de onzekerheid nu.” -
Update
Franse inreisregels aangescherpt: ongevaccineerde Nederlander moet negatieve testuitslag tonen
Frankrijk scherpt het inreisbeleid aan voor niet volledig gevaccineerde reizigers uit Nederland en meerdere andere Europese landen. Zij hebben vanaf middernacht op zondag een negatieve coronatestuitslag nodig die niet meer dan 24 uur oud is, maakte de regering bekend. Nederlandse reiziger kunnen nu nog volstaan met een test die uiterlijk 72 uur oud is. -
Canadese provincie krijgt bosbranden niet onder controle en roept hulp VS in
De Canadese provincie Nova Scotia, aan de oostkant van het land, heeft woensdag de hulp ingeroepen van het Canadese leger en de Verenigde Staten bij het bestrijden van grote bosbranden. In provinciehoofdstad Halifax zijn al meer dan 16.000 mensen geëvacueerd. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
-
-
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Honderden Belgen de straat op om ‘lage straffen’ na fatale ontgroening Sanda Dia
In België zijn honderden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de straffen die zijn uitgedeeld vanwege een fatale ontgroening. Volgende de betogers zijn die werkstraffen en geldboetes veel te licht en is sprake van klassenjustitie en racisme. Het betoog krijgt in Nederland navolging bij de Belgische ambassade.