Frankrijk verscherpt grenscontroles en verplicht gezondheidspas in horeca, winkelcentra en bij reizen
VIDEOFrankrijk gaat de grenscontroles verscherpen, vooral bij reizigers uit risicolanden. Bovendien is de gezondheidspas vanaf augustus verplicht in de horeca, winkelcentra en bij reizen per trein, vliegtuig of langeafstandsbus. Deze en andere nieuwe coronamaatregelen heeft de Franse president Emmanuel Macron vanavond aangekondigd tijdens een televisietoespraak.
Macron kondigde ook aan dat PCR-tests niet langer gratis zijn voor buitenlandse toeristen, omdat Fransen in het buitenland ook moeten betalen voor deze testen. De nieuwe maatregelen moeten de verspreidingsgolf van de deltavariant afremmen. ,,Deze variant is drie keer besmettelijker dan het oorspronkelijke virus, verspreidt zich in ijltempo over gebieden die niet door vaccinatie zijn gedekt’’, zei de president. Hij riep de bevolking daarom op zich te laten inenten, vooral 60-plussers en mensen met een zwakke gezondheid. ,,We moeten toewerken naar de vaccinatie van alle Fransen” , aldus Macron.
Hij vatte het algemene idee als volgt samen: “beperkingen opleggen aan niet-gevaccineerden in plaats van aan iedereen”, alvorens de veralgemenisering aan te kondigen van de gezondheidspas waarmee kan worden gecontroleerd of een persoon is ingeënt of niet besmet.
,,De gezondheidspas zal met ingang van augustus verplicht zijn in cafés, restaurants en winkelcentra, maar ook in zieken- en bejaardentehuizen en medisch-sociale instellingen. Nogmaals: alleen gevaccineerde of negatief geteste mensen zullen toegang hebben tot deze plaatsen’’, sprak de president, die eraan toevoegde dat de gezondheidspas binnen tien dagen ook verplicht is “op plekken van vrije tijd en cultuur, zoals bioscopen en theaters.”
EU-burgers
Sinds 9 juni kunnen alle inwoners van de Europese Unie door Frankrijk reizen als ze hun volledige vaccinatiestatus kunnen aantonen. Dat kan sinds 1 juli makkelijk met behulp van het Europese coronacertificaat. Indien reizigers (ouder dan 11 jaar) niet over zo’n coronacertificaat beschikken, moeten ze wel een negatieve PCR-test of antigeentest (niet ouder dan 72 uur) kunnen voorleggen, zelfs bij een doorreis.
De Franse politie controleert al streng of toeristen voldoen aan de nodige toegangsvoorwaarden om het land te betreden. Zelfs bij een doorreis moeten reizigers aan alle voorwaarden voldoen, bleek vorige week uit een reportage van het Vlaamse VTM Nieuws.
Verplichte vaccinatie
De Franse president kondigde ook aan dat coronavaccinatie verplicht wordt voor zorgmedewerkers en mensen die door hun werk in contact komen met risicogroepen. Vanaf 15 september zal de maatregel worden gecontroleerd en kunnen mensen die zich er niet aan houden gestraft worden. Zorgpersoneel dat daarna niet is ingeënt, mag niet meer werken en krijgt ook niet meer betaald, verduidelijkte gezondheidsminister Olivier Veran.
Veran riep de zorgverleners op om zich meteen te laten vaccineren, zelfs al hebben ze twee maanden de tijd. De werkgevers zijn bevoegd om controles uit te voeren zoals die al bestaan voor andere ziekten, zoals hepatitis B. Het gaat in totaal om ongeveer 1,5 miljoen werknemers in de zorgsector.
Met de verplichte vaccinatie volgt de regering het advies van de Franse Hoge Autoriteit voor de Gezondheid (HAS). De HAS had zaterdag aangeraden om de verplichting zo snel mogelijk in te voeren. Macron vroeg zich tijdens zijn toespraak ook openlijk af of uiteindelijk niet alle inwoners van Frankrijk een verplichte coronavaccinatie moeten krijgen.
Stijging
Het Franse onlineplatform waar mensen een vaccinatieafspraak kunnen maken, liep kort na de toespraak van Macron vast toen tot 17.000 mensen per minuut een tijdslot wilden reserveren. De Doctolib-site had tot ongeveer 20.40 uur een wachttijd van zes minuten om toegang te krijgen. Die wachttijd was om 20.48 uur al opgelopen tot negen minuten, meldde Franceinfo.
Frankrijk had zondagavond 4256 nieuwe besmettingen geregistreerd. In meer dan één op de twee gevallen gaat het om de deltavariant. De stijging van het aantal besmettingen is nog niet zichtbaar in de Franse ziekenhuizen. Daar lagen vandaag 7.137 coronapatiënten, 46 minder dan een dag eerder. Op de intensive cares liggen 957 patiënten als gevolg van een besmetting met Covid-19 (+10). Een week geleden waren dat er nog ruim 1000. Het afgelopen etmaal werden er 28 coronadoden geregistreerd.
Nederland
Ook in Nederland loopt het aantal nieuwe coronabesmettingen zo snel op dat het niet de vraag is óf Nederland een risicoland zal vormen, maar wanneer. Vanwege de besmettelijkere deltavariant en het loslaten van veel maatregelen groeien de besmettingscijfers zo hard dat Nederland in de categorisering van het ECDC, het Europese RIVM, afstevent op een rode of een donkerrode codering. De zorgeloze, Zuid-Europese zomervakantie waar veel Nederlanders na anderhalf jaar corona-ellende reikhalzend naar uitkijken, komt daardoor onder druk te staan.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noteerde afgelopen etmaal 8522 positieve coronatesten. Dat is minder dan afgelopen twee dagen, maar ruim vijf keer zoveel als de 1521 gevallen van maandag een week geleden. Zondag eindigde het aantal officiële coronabesmettingen op 9369, terwijl het RIVM zaterdag liefst 10.281 nieuwe gevallen noteerde. Dat was het hoogste aantal sinds 25 december. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht vanaf deze week een grotere bezetting op de intensive cares en verpleegafdelingen.
Niet alleen Nederland en Frankrijk, maar ook toeristische trekpleisters als Portugal en Spanje kampen met stijgende besmettingscijfers.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Lucht in New York ernstig vervuild door bosbranden in Canada, stad is nu ongezondste ter wereld
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
Topgangster bekend van spectaculaire overval op goudtransport opnieuw ontsnapt uit gevangenis
De Brusselse gangster Ibrahim Akhlal (27) is opnieuw ontsnapt uit de gevangenis. Hij slaagde er deze keer in de gevangenis van Conakry in Guinée te ontvluchten door te doen alsof hij ziek was. Ibrahim Akhlal moet in België nog 21 jaar celstraf uitzitten. De Belg ontsnapte in 2020 ook uit de gevangenis van Sint-Gillis. Hij is bekend van een spectaculaire overval op een goudtransport. -
met video / update
Vier kinderen steekpartij Annecy geopereerd en stabiel, Nederlands meisje buiten levensgevaar
Een Nederlandse peuter van bijna twee jaar oud is donderdag ernstig gewond geraakt bij een aanval met een mes op een kinderspeelplaats in de Franse stad Annecy. Ze is inmiddels buiten levensgevaar, laat minister Wopke Hoekstra weten. Er zijn minstens zes slachtoffers verwond, onder wie vier kinderen. De dader, een 32-jarige Syriër, is door agenten verwond en overmeesterd. Hij wordt psychiatrisch onderzocht.
-
PREMIUMReportage
Terug naar hun baasje: dieren tonen dezelfde emoties als de geredde mensen in Cherson
-
-
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUM
Hoogste aanslag voor rijke Parijzenaars: minder dan helft van Fransen betaalt belasting
Frankrijk heeft een reputatie als een van de landen met de hoogste belastingdruk. Maar dat blijkt toch genuanceerder te liggen.