‘Frankrijk trekt troepen terug uit Mali’
De Franse president Emmanuel Macron zal eerstdaags het vertrek aankondigen van Franse troepen uit Mali. De aankondiging wordt verwacht in de marge van een top van de Europese Unie en Afrikaanse Unie, donderdag en vrijdag in Brussel.
Dat zeggen ingewijden tegen het Franse persbureau AFP. Macron zal het nieuws over de terugtrekking woensdagavond of donderdag bekendmaken, aldus de bronnen. Regeringswoordvoerder Gabriël Attal had eerder vandaag aangekondigd dat de president woensdagavond in het Elysée met ‘de staatshoofden van de partnerlanden’ zal spreken over ‘onze aanwezigheid in de Sahel in het kader van de terrorismebestrijding, met name in Mali’. Aankondigingen ‘zullen dan snel worden gedaan’, voegde de zegsman eraan toe.
Handhaving van de status quo is volgens hem ‘niet mogelijk in een zeer verslechterde situatie in Mali, met de machtsovername door een junta, de weigering een tijdschema op te stellen voor de terugkeer naar de democratische orde - wat nochtans was aangekondigd - en de inzet van een Russische privémilitie’, onderstreepte Attal aan het einde van de ministerraad. Volgens de ingewijden stuurt Macron zijn troepen daarom naar een andere plek in de regio.
Mali wees de Franse ambassadeur eind januari uit omdat het verontwaardigd was over ‘vijandige’ opmerkingen van Franse topfunctionarissen. Zo had minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian hard uitgehaald naar het militaire regime, dat hij ‘onverantwoordelijk’ gedrag verweet. De uitwijzing van de diplomaat leidde tot internationale kritiek.
Duitsland en Denemarken
Zo noemde Duitsland het besluit ‘ongerechtvaardigd’. Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock plaatst grote vraagtekens bij verdere deelname aan de internationale VN-vredesmissie (Minusma) in Mali. ,,Gezien de laatste stappen van de Malinese regering, moeten we ons afvragen of onze gezamenlijke inspanningen daar succes kunnen hebben”, zei ze begin februari tegen de krant Süddeutsche Zeitung.
Een week eerder trok Denemarken zijn troepen terug uit Mali nadat het militaire bewind dat had geëist. Het Deense vertrek onderstreepte de problemen van de internationale contra-terreuroperatie tegen Al-Qaeda en Islamitische Staat (IS), onder leiding van Frankrijk. Duitsland kondigde aan de kwestie op hoog niveau te willen aankaarten bij de Malinese regering.
Tekst gaat verder onder de foto.
Nederland en België
Nederland is ‘zeer bezorgd’ over de ontwikkelingen in Mali, liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken begin februari weten. Een zegsman van het ministerie van Defensie zei ‘eerst naar de Fransen te kijken’ vanwege hun grote rol bij de VN-missie ,,Als het niet meer haalbaar of veilig is, dan gaan we goed over de voortgang van de missie nadenken.” Beide ministeries wilden niet vooruitlopen op het overleg met partnerlanden over de missie. Wel benadrukten ze dat Nederland ‘toegewijd’ is aan Mali en stabiliteit in het land ‘van groot belang’ vindt. ,,Ook om die reden wil het kabinet in gesprek blijven met de Malinese transitieautoriteiten”, zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.
Nederland keerde in november 2021 terug naar Mali, nadat het in 2019 na een missie van vijf jaar was vertrokken uit het land. Defensie levert nu tot mei een Hercules-transportvliegtuig met bijna negentig militairen als ondersteunend personeel. De VN-missie staat nu ook onder commando van een Nederlander, Kees Matthijssen. Ook is Nederland nog actief in de EU-trainingsmissie in het land. Daarnaast werken er drie militaire stafofficieren op het hoofdkwartier van Minusma in Bamako en staan drie militairen de Duitse soldaten bij in de stad Gao.
België stuurt voorlopig geen militairen naar Mali om de internationale missie te ondersteunen. Minister van Defensie Ludivine Dedonder zei dinsdag dat niet is voldaan aan de voorwaarden voor een Belgische deelname. België zou dit jaar 250 manschappen sturen om deel te nemen aan de Europese taskforce Takuba, maar dat gaat dus niet door.
Tekst gaat verder onder de foto.
Jihadisten
Mali vecht sinds 2012 tegen een islamitische opstand in het noorden die wordt gesteund door terreurorganisaties als IS. In 2013 kwam Frankrijk tussenbeide – op verzoek van Malinese leiders – om jihadisten te stoppen die al delen van het uitgestrekte land hadden ingenomen. De operatie werd later uitgebreid naar andere landen in een poging de bredere Sahel-regio - die Tsjaad, Niger, Burkina Faso en Mauretanië omvat - te stabiliseren.
De relatie tussen de Malinese leiders en Europese landen is de afgelopen tijd steeds verder verzuurd. Militairen pleegden in 2020 een staatsgreep in het land. Ze deden later naar verluidt een beroep op het Russische huurlingenleger Wagner. Dat viel slecht in Europese hoofdsteden.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
PREMIUM
Nederlander neemt zoontje (9) mee naar illegale raveparty: ‘2 uur rondgehangen én drugs gekocht’
Een 36-jarige Nederlander riskeert een stevige celstraf omdat hij in april zijn 9-jarige zoontje meenam naar een illegale raveparty in Belgisch Limburg en daar betrapt werd met meer dan 100 gram amfetamine. ,,Dat was voor mijn adhd”, getuigde de man, die nog meegaf dat hij had gevraagd om buiten het zicht van zijn zoontje gearresteerd te worden.Brustem, Tongeren -
Duits treinongeluk van vorig jaar kwam door kapotte dwarsliggers
Een groot treinongeluk in Zuid-Duitsland van een jaar geleden lijkt te zijn veroorzaakt doordat de betonnen dwarsliggers beschadigd waren. Onderzoekers denken dat de rails daardoor kon breken en dat de trein daarom ontspoord is. -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?
-
Noord-Korea veroordeelt vergadering Veiligheidsraad: ‘Gaan door met zelfverdediging’
-
-
-
Oorlog Oekraïne
LIVE | Russische leger spreekt van verijdelen tegenoffensief, vrees voor overstromingen na instorten dam
De stuwdam bij de door Russische troepen gecontroleerde stad Nova Kakhovka, in de zuidelijke Oekraïense regio Cherson, is ingestort. Zowel Oekraïne als Rusland beweert dat de tegenpartij de dam heeft opgeblazen. En voor de tweede dag op rij zou het Russische leger een grootschalig offensief van het Oekraïense leger in de Oost-Oekraïense regio Donetsk hebben verijdeld. Lees alles over de oorlog in Oekraïne in ons liveblog. -
Amnesty: Iran executeert drie keer zoveel mensen om drugsmisdaad
Iran heeft dit jaar al drie keer zoveel mensen geëxecuteerd vanwege drugsmisdaden dan rond dezelfde tijd van het jaar in 2022, aldus Amnesty International vrijdag. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn in 2023 ten minste 173 mensen opgehangen nadat zij in ,,systematisch oneerlijke processen” werden veroordeeld voor drugsgerelateerde misdrijven.