Frankrijk bant Engelse gamewoorden: esports wordt ‘jeu video de competition’
In een poging de Franse taal zo zuiver mogelijk te houden, bant Frankrijk Engelse videogamewoorden als ‘esports’ en ‘streaming’. Overheidsmedewerkers moeten die woorden nu vervangen door goedgekeurde Franse versies.
Het ministerie van Cultuur, dat bij het proces betrokken is, vertelde aan persbureau AFP dat de videogamesector bol staat van anglicismen die voor niet-gamers een ‘barrière voor begrip’ kunnen vormen. Frankrijk waarschuwt regelmatig voor de degradatie van zijn taal door het importeren van Engelse of Amerikaanse termen en uitdrukkingen.
Het ministerie zei dat experts websites en tijdschriften met videogames hadden doorzocht om te zien of er al Franse termen bestonden. Het algemene idee, aldus het ministerie, is om de bevolking gemakkelijker te laten communiceren.
Joueur-animateur en direct
Sommige vertalingen liggen vrij voor de hand: zo wordt ‘pro-gamer’ nu ‘joueur professionnel’, andere lijken wat omslachtiger, zo wordt ‘streamer’ vervangen door ‘joueur-animateur en direct’. Nog meer Franse alternatieven zijn ‘jeu video en nuage’ voor ‘cloud gaming’ en ‘jeu video de competition’ voor ‘esports’. Omdat de wijzigingen zijn gepubliceerd in de staatskrant, zijn de nieuwe termen bindend voor overheidspersoneel.
Taalwaakhond de Académie Française waarschuwde in februari nog voor een ‘degradatie van de taal die niet als onvermijdelijk mag worden gezien’, schrijft The Guardian. Als voorbeeld noemde de waakhond het merk ‘Ouigo’ van treinmaatschappij SNCF - uitgesproken op z'n Engels als ‘we go’ - en geïmporteerde termen als ‘big data’ en ‘drive-in’. Die woorden blijven vooralsnog in gebruik.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Europees plan: een vluchteling opnemen of een ander EU-land 20.000 euro betalen
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
PREMIUM5 vragen
Oekraïens tegenoffensief lijkt begonnen: ‘Staal tegen staal, man tegen man’
Is het stilte voor de storm of is het tegenoffensief inmiddels begonnen? Oekraïense militairen die in een video demonstratief hun vinger voor hun lippen houden, maken duidelijk dat het leger niks loslaat over de aanval. ,,Het wordt man tegen man, staal tegen staal.’’ -
2
Britse supermarkten wantrouwen verarmde klanten: kaas, spek, paracetamol en oploskoffie beveiligd
De inflatie en de verarming in het Verenigd Koninkrijk slaan zodanig toe dat supermarkten op onder meer waspoeder en vlees beveiligingsstickers plakken om winkeldiefstal het hoofd te bieden. -
1
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen.
-
PREMIUM
Hoogste aanslag voor rijke Parijzenaars: minder dan helft van Fransen betaalt belasting
-
-
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
Met video
Australische vrouw na 20 jaar cel op vrije voeten na twijfel over moord op haar vier kinderen
De Australische Kathleen Folbigg (55) is na twintig jaar cel vrijgelaten. Ze werd veroordeeld voor de moord en doodslag op haar vier kinderen, maar zelf bleef ze al die tijd haar onschuld volhouden. Na wetenschappelijk onderzoek blijkt er nu grote twijfel te zijn over haar schuld. Daarom is Folbigg na twintig jaar op vrije voeten gesteld.