Volledig scherm
Heel ongewoon: een hert met drie hoorns in zijn gewei. © Steve Lindberg

Fotograaf legt zeldzaam hert met gewei van drie hoorns vast: ‘Kans van 1 op 1 miljoen’

Het is nog moeilijker te vinden dan een klavertjevier: een hert met een gewei van drie hoorns. Maar pensionado Steven Lindberg uit Michigan is er tóch in geslaagd. Afgelopen weekend postte hij op Facebook een foto van zo’n uiterst zeldzame hert. ,,Een kans van 1 op 1 miljoen”, reageerde dierenarts Steve Edwards.

Het is Oudjaar 2013. Steven Lindberg, een oud-politicus uit Marquette in Michigan die een jaar eerder met pensioen is gegaan, doet de belofte om elke dag een natuurfoto op Facebook te posten. Hij hield woord. Prachtige natuurfoto’s sieren nu al jaren zijn pagina op de sociaalnetwerksite. Lindberg, jager en amateur-fotograaf, vond twintig jaar geleden al dat hij genoeg had gejaagd in zijn leven en hij besloot dat hij voortaan liever dieren zou schieten met zijn camera dan met zijn geweer.

Afgelopen weekend stuntte de 75-jarige Amerikaan met een wel heel bijzonder beeld. Hij slaagde er tijdens zijn dagelijkse wandeling met zijn hond in een hert met drie hoorns in het gewei met de camera vast te leggen. Daar kwam hij echter pas thuis achter. Toen hij de foto's nam - ‘ik heb zulke herten wel duizenden keren gefotografeerd’ - zag hij wel dat het wat rommelig was op het hoofd van het dier. Maar hij besteedde er verder geen aandacht aan en ging naar huis. 

Thuis volgde de ontdekking tijdens het uploaden van de foto's op zijn computer. ,,Dit had ik nog nooit gezien.’’

Vele likes

Dat schreef hij ook als bijschrift bij zijn Facebookpost. Normaal krijgen zijn natuurfoto's tientallen tot honderden likes, maar nu stroomde een veelvoud aan likes en reacties binnen. Ook sceptici lieten zich horen en vroegen zich af of de foto wel écht was. Lindberg beweert bij hoog en bij laag dat het om een authentiek beeld gaat. Hij postte daarom later nog een tweede foto van het bewuste hert.

,,Een normale, gezonde, goed uitziende bok”, beweert Steve Edwards van de dierenkliniek in Lakeview tegenover Detroit Free Press. ,,En ja, met inderdaad twee hoorns aan één kant.” Volgens Edwards is de knop waaruit het gewei groeit ofwel nog voor de geboorte ofwel daarna bij een beschadiging in tweeën gesplitst. Sowieso is zo’n hert zeldzaam, weet Edwards, die dertig jaar dierenarts was. ,,Ik heb er nog nooit een gezien, nog nooit van een gehoord.”

Steve Lindberg

Five days before rifle season for Whitetail Deer and look who I get to see, along with his girlfriend. A three antlered, nine or twelve point buck (depending if you want to count the two little tines...