Volledig scherm
© ANP

FIOD arresteert verdachten die geld overmaakten naar IS-gebieden

De fiscale opsporingsdient FIOD heeft twee mannen aangehouden in een onderzoek naar zogenoemd hawalabankieren, een informeel banksysteem voor het verplaatsen van geld. De beide verdachten zouden voor derden duizenden euro’s hebben overgemaakt, ook naar mensen in gebieden die onder controle stonden van terreurorganisaties IS en Jabhat al-Nusra.

Het tweetal, 36 en 43 jaar oud en afkomstig uit Utrecht en Eindhoven, kwam in beeld via een ander onderzoek naar hawalabankieren en financiering van terrorisme, waarin vorig jaar twee mannen uit Deventer werden opgepakt. Dit duo zou geld hebben gestuurd naar mensen in Syrië en Turkije, vermoedelijk voor gevluchte Syriërs. Onderzocht wordt of het geld is terechtgekomen bij strijders voor terroristische organisaties, of bijvoorbeeld is verstuurd als ondersteuning van achtergebleven Syrische families in strijdgebieden, aldus het Openbaar Ministerie (OM).

De twee mannen die vandaag werden aangehouden waren volgens het OM vermoedelijk agenten voor de Deventenaren. In die hoedanigheid zouden zij tienduizenden euro’s bij Syriërs hebben opgehaald om deze vervolgens zonder de vereiste vergunning naar Syrië en Turkije te laten sturen. Ook ontvingen de agenten bedragen uit het Midden-Oosten die ze moesten uitbetalen aan mensen in Nederland, Groot-Brittannië of Duitsland.

De FIOD en het OM doen meerdere onderzoeken naar financiering van personen die zijn uitgereisd om deel te nemen aan de gewelddadige jihad en heeft al tientallen verdachten op de korrel. Zij zullen allen voor de rechter worden gebracht, zegt het OM.

 1. ‘Geen aanwijzingen Rusland-connectie Trump, mogelijk belemmering rechtsgang’
  Mueller ontevreden over Trump

  ‘Geen aanwijzin­gen Rus­land-connectie Trump, mogelijk belemme­ring rechtsgang’

  Het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat president Donald Trump of zijn campagneteam samenwerkten met Rusland in 2016. Dat verklaarde de Amerikaanse minister William Barr vandaag. Uit het rapport blijkt wel dat Mueller er ‘niet voldoende vertrouwen in heeft‘ om Trump vrij te pleiten van belemmering van de rechtsgang tijdens het onderzoek. Er gaan nu stemmen op om Mueller onder ede te horen over zijn bevindingen.
 2. Russen willen weg: ‘Ik hou van de Nederlandse natuur, alles is dichtbij’
  PREMIUM

  Russen willen weg: ‘Ik hou van de Nederland­se natuur, alles is dichtbij’

  Een vijfde van de bevolking wil Rusland verlaten als ze de kans krijgt. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van het internationale onderzoeksgroep Gallup. De afgelopen twaalf jaar lag dat percentage nog nooit zo hoog. Vooral jongeren willen weg. De bereidheid van mensen in de leeftijd van 30 tot 45 jaar om te vertrekken steeg van 7 tot 22 procent. Drie Russen vertellen waarom ze specifiek naar Nederland willen.