Finland vraagt Navo-lidmaatschap aan
De Finse regering heeft besloten het lidmaatschap van de Navo aan te vragen. Dat hebben president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin zondag bekendgemaakt. ,,Dit is een historische dag. Een nieuw tijdperk breekt aan”, zei het staatshoofd.
Het parlement van Finland moet nog wel instemmen met het voorstel van de regering om het lidmaatschap van de Navo aan te vragen. Het is vrijwel zeker dat een meerderheid van de volksvertegenwoordiging maandag akkoord gaat. Zaterdag maakte Marin al bekend dat haar sociaaldemocratische regeringspartij voorstander is van toetreding tot de Navo. De Finse minister Pekka Haavisto van Buitenlandse Zaken zei tegen de Zweedse krant Aftonbladet dat Helsinki het lidmaatschap van het Westerse bondgenootschap vermoedelijk woensdag aanvraagt.
Hoewel NAVO-lid Turkije bezwaren heeft opgeworpen, ziet premier Marin geen obstakels voor de toetreding van haar land, noch van Zweden. Turkije heeft problemen met aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) die in met name Zweden actief zijn. Zij zouden zich schuldig maken aan terroristische activiteiten.
Marin wil daar op een ‘heel kalme manier’ over praten. President Niinistö verwees naar een gesprek dat hij een maand geleden had met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan. Die zei toen volgens hem dat hij Finlands aanvraag zou steunen, dus dat de berichten nu anders zouden zijn ‘verwarren’ hem. Hij is bereid opnieuw in gesprek te gaan met Erdogan.
Ondertussen spraken de buitenlandministers van Zweden, Finland en Turkije met elkaar op een informele bijeenkomst met collega's van andere Navo-landen in Berlijn. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu had het over een ‘goed gesprek’. Hij zei dat zijn land niet tegen uitbreiding van het bondgenootschap is, maar dat Turkije niet wil dat landen terrorisme steunen en verwacht dat daar een einde aan komt. De Navo sprak de verwachting uit dat er een oplossing komt.
Bedreiging
Finland was lange tijd tegen toetreding tot de NAVO, maar door de agressie van het grote buurland is daar snel verandering in gekomen, ook onder de bevolking. Finland deelt met Rusland een grens van zo’n 1300 kilometer. Het land gaat ervan uit dat Navo-landen al bescherming bieden voordat het lidmaatschap officieel rond is, aangezien Rusland die stap ‘absoluut’ ziet als een bedreiging en heeft gewaarschuwd voor militaire en politieke gevolgen. De Russische export van elektriciteit is dit weekend stopgezet.
Ook Zweden treft voorbereidingen om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen. De sociaaldemocratische regeringspartij geeft daarvoor naar verwachting zondag groen licht, waarna het parlement in Stockholm er een dag later over debatteert.
Beide landen werkten al volop samen met het bondgenootschap. Wanneer de officiële lidmaatschapsaanvraag precies bij de Navo op de mat ploft, is nog onduidelijk. Dat de Finnen en de Zweden zich op de vlakte houden over een datum, is een weloverwogen keuze. Ze zijn het meest kwetsbaar op het moment dat ze zich uitspreken voor aansluiting bij de Navo, maar nog geen lid zijn. En vooral: als ze nog geen bescherming genieten van Navo-artikel 5, waarin lidstaten beloven elkaar bij te staan bij een aanval.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Drie mannen vermist die kind (8) van verdrinkingsdood redden in Californië
Een gezamenlijk kampeertripje van enkele gezinnen in de Amerikaanse staat Californië is in een regelrechte ramp geëindigd toen één van de kinderen dreigde te verdrinken. Vijf mannen sprongen het water in om het 8 jaar oude kind te redden, maar drie van hen keerden nooit meer terug. -
PREMIUM
Nu alles duurder wordt: zo kick je af van alsmaar geld uit willen geven
We willen weer leuke dingen doen met ons geld: reizen, festivals. Maar tegelijkertijd moeten we gezien de inflatie op de kleintjes letten. Tijd om af te kicken van alsmaar méér willen, zeggen experts Erik Franck en Malaika Brengman: ,,Weet dat een aankoopimpuls in de praktijk na een kwartiertje overwaait.’’ -
Topbasketbalster VS voor Russische rechter: crimineel of pion?
De Amerikaanse topbasketbalster Brittney Griner zit al vier maanden in een Russische cel. Ze wordt verdacht van drugssmokkel, haar proces is gisteren begonnen. De Amerikanen vermoeden echter een politiek spelletje. -
PREMIUM
Deze namen tippen de wedkantoren als opvolger van Boris Johnson
De toekomst van Boris Johnson als premier hangt aan een zijden draadje. Dat is vaker gehoord, maar deze keer zit de Britse premier echt in de problemen. De ene na de andere minister treedt af. Hoewel een voor de hand liggende opvolger zich nog niet heeft aangediend, staan potentiële kandidaten te dringen het stokje over te nemen. De Britse bookmakers hebben zo hun favorieten en tippen de ex-ministers Penny Mordaunt en Rishi Sunak als grootste kanshebbers. -
Vakantie met kleintjes
Vakantieleed: ‘Op dag drie gingen we plankgas naar huis’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen eruit, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Liesbeth Meijndert zat met twee zieke kinderen én noodweer op een Nederlandse camping.
-
Nationalisten in Noord-Macedonië betogen massaal tegen historische EU-deal met Bulgarije
In de Noord-Macedonische hoofdstad Skopje zijn zaterdag duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen een ontwerpakkoord dat een historische ruzie met Bulgarije moet oplossen. De deal moet voor Noord-Macedonië de weg vrijmaken voor de onderhandelingen over toetreding tot de EU. -
In deze vakantielanden loop je de meeste kans op een ongeluk
De kans op een verkeersongeval met slachtoffers is het grootst in Duitsland, België, Oostenrijk en Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat. -
PREMIUMMet video
Voor gehandicapte Precious uit Kameroen is er nu een vleugje toekomst
In Afrika wordt een gehandicapt kind vaak gemeden en gezien als een straf van God. Maar nog pijnlijker: er is een chronisch tekort aan gespecialiseerde zorg voor ze. In Kameroen wordt nu door Nederlanders een inhaalslag gemaakt. Verslaggever Bob van Huët ging op bezoek.