Filipijnen opgeschrikt door sterke aardbeving en nabevingen: meisje (6) overleden

Update/videoBij de Filipijnen heeft een aardbeving met een kracht van 6,8 op de Schaal van Rigter plaatsgevonden. De beving had plaats op het zuidelijke eiland Mindanao. Er zijn al diverse naschokken geweest, de twee zwaarste hadden een kracht van 5,0 en 5,7. Door de bevingen is minstens één dode gevallen, een meisje van zes jaar. Verschillende mensen raakten gewond.

Karla Dawn Besoña on Twitter

Linog here in Gensan. Scarrryyy! 😭 Linog in Mindanao. #Earthquake #EarthquakePh Keep safe everyone. https://t.co/WlgsAGVrPx

Volgens burgemeester Vincent Fernandez van Matanao werd het kind geraakt toen een muur instortte na de aardbeving. Dat zei hij op de lokale radio. Hij meldde ook een onbekend aantal gewonden.

De beving vond plaats op ongeveer 6 kilometer van de plaats Padada, zo'n 70 kilometer ten zuidwesten van de grote stad Davao. In Padada is een gebouw van drie verdiepingen ingestort. Hulpdiensten onderzoeken of er mensen onder het puin liggen. In het gebouw zou in ieder geval een kruidenier zitten.

Op Twitter worden verder foto’s en video’s gedeeld van enkele ingestorte gebouwen, scheuren in muren van gebouwen en water dat wild heen en weer golft in een zwembad. Lokale media melden dat mensen op het eiland vanuit hun huizen en winkelcentra in paniek de straten op renden. 

Op sommige plaatsen is de stroom uitgevallen. Daardoor moest een ziekenhuis ontruimd worden en kwamen enkele plaatsen zonder stroom te zitten. In de grote steden Davao en Cotabato zijn de scholen dichtgegaan. De schoolgebouwen worden nu eerst onderzocht op hun stabiliteit. 

President

Korte Supremo 👨🏻‍⚖️ on Twitter

Situation in Padada, Davao del Sur after the magnitude 6.9 earthquake.

De Filipijnse president Rodrigo Duterte is afkomstig uit Davao en was in die stad toen de aardbeving plaatsvond. ,,Hij is OK”, zei de woordvoerder van Duterte. ,,Hij en zijn dochter Kitty waren in hun huis tijdens de beving. First Lady Honeylet was juist op weg naar huis toen de grond begon te schudden. Ze zei dat haar auto heen en weer schommelde, maar ze is ongedeerd.’’ 

De Filipijnen ligt op de zogenoemde Pacifische Ring van Vuur. Krachtige aardbevingen zijn daarom niet ongebruikelijk op de Filipijnen. Autoriteiten meldden vlak na de aardbeving, die op 28,2 kilometer diepte plaatsvond, dat er geen gevaar voor een tsunami bestond. Na de beving volgden nog twee zware naschokken. 

EMSC on Twitter

Strong #earthquake (#lindol) shakes Mindanao, Philippines 9 min ago. Map of eyewitnesses' felt reports:

Volledig scherm
Een ingestort gebouw in Padada. © EPA
Volledig scherm
© EPA