Volledig scherm
Fabio Schvartsman, de ceo van mijnbouwer Vale die op non-actief is gezet naar aanleiding van de dambreuk in het Braziliaanse stadje Brumandinho. © REUTERS

Fatale dambreuk Brazilië kost directeuren de kop

Het Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale heeft zaterdag president-directeur Fabio Schvartsman en drie overige directieleden op non-actief gezet naar aanleiding van de dambreuk op 25 januari bij het stadje Brumadinho. Daarbij vielen 186 doden, nog 122 mensen worden vermist. Het vermoeden bestaat dat de directie van het bedrijf wist van gebreken aan de dam.

Eerder vandaag hadden regionale en federale aanklagers, die de oorzaak van de dambreuk onderzoeken, gevraagd om het vertrek van Schvartsman en dertien andere directeuren en hooggeplaatste medewerkers. Uit verhoren van opgepakte functionarissen van Vale, het grootste ijzermijnbouwbedrijf ter wereld, is volgens de aanklagers gebleken dat tot op het hoogste directieniveau bekend was dat de dam gebreken vertoonde en er groot risico was dat de dam zou breken.

Schvartsman, die sinds mei 2017 aan het hoofd stond van Vale, bood daarop in een lange brief aan de raad van bestuur van het bedrijf zijn tijdelijke op non-actiefstelling aan. Die werd direct geaccepteerd. Hetzelfde geldt voor drie andere directeuren. Ze mogen voorlopig ook niet meer de kantoren van het bedrijf betreden. Schvartsman heeft altijd ontkend dat bij hem of het bedrijf bekend was dat er gebreken waren aan de dam.

Zoektocht gaat door

Na de breuk van de 86 meter hoge dam van de ijzermijn Córrego do Feijão op 25 januari baande zich een verwoestende modderstroom van 12 miljoen kubieke meter mijnafval een weg door het gebied, honderden kilometers het land in. Kantoren van Vale in de omgeving, huizen, vee en begroeiing werden vernietigd. Het mijnafval, met ijzerertsresiduen, zuren en ammoniak heeft grote delen van de natuur en diverse rivieren in de omgeving vergiftigd. 

Tot nu toe zijn 186 doden geborgen. Naar de lichamen van 122 mensen die door de modder zijn verzwolgen en nog worden vermist, wordt nog altijd gezocht. 

Volledig scherm
Reddingswerkers zoeken nog altijd naar de lichamen van 122 vermisten. © REUTERS