Exitpoll Israel: premier Netanyahu niet langer de grootste

videoIn Israël is volgens de eerste exitpolls het centrumlinkse blok Blauw en Wit met 34 zetels nipt de grootste geworden bij de verkiezingen. De Likud-partij van de huidige premier Benjamin Netanyahu krijgt er 33. In totaal zijn er 120 zetels te verdelen in het Israëlische parlement.

De exitpolls komen van drie verschillende Israëlische televisiezenders. Benny Gantz, oud-generaal en nu leider van Blauw en Wit, zei al eerder geen coalitie te willen vormen met Netanyahu, mocht het zover komen. Blauw en Wit en Likud moeten straks naar verwachting het parlement, beter bekend als de Knesset, delen met ongeveer tien andere partijen.

Gantz en Netanyahu zijn niet vrij van onbesproken gedrag. De huidige premier heeft drie strafzaken boven zijn hoofd hangen en Gantz moet in Nederland mogelijk terechtstaan voor oorlogsmisdaden in de Gaza-oorlog van 2014. Met een nieuwe termijn kan Netanyahu ook aanklagers van justitie op afstand houden.

Israël wordt al jaren geregeerd met rechtse coalities. Veel kiezers zijn ook klaar met de groeiende invloed van ultra-orthodoxen in de politiek door hun coalities met Netanyahu. Gantz heeft opgeroepen tot ‘een seculiere regering van nationale eenheid’. Premier Netanyahu was tot nu toe dertien jaar premier van Israël: van 1996 tot 1999 en sinds 2009.

Volledig scherm
© REUTERS

Tweede verkiezingen dit jaar

Dit zijn de tweede nationale verkiezingen binnen vijf maanden in het land. Afgelopen april kreeg de Likud-partij 36 zetels en Blauw en Wit 35 zetels. Netanyahu slaagde er niet om een coalitie te vormen. 

  1. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.