Ex-medewerker Witte Huis maakte gsm-opname in 'Situation Room'

VIDEOVoormalig Witte Huis-medewerker Omarosa Manigault Newman heeft zondag de opname van haar ontslaggesprek met de stafchef van het Witte Huis John Kelly openbaar gemaakt. Het gesprek werd gevoerd in een geheime kamer in de presidentswoning waar gsm's strikt verboden zijn. 

Dat Omarosa het gesprek in de 'Situation Room' heeft kunnen opnemen doet ernstige vragen rijzen over de veiligheid binnen het Witte Huis. De zwaar beveiligde kamer is bedoeld voor uiterst geheime besprekingen en er zijn geen gsm's of andere elektronische apparaten toegestaan. De ex-medewerkster, die het boek 'Unhinged' heeft geschreven over haar tijd in het Witte Huis, liet het opgenomen ontslaggesprek horen tijdens een interview op de Amerikaanse zender NBC. 

(lees verder onder foto)

Volledig scherm
Foto van de 'Situation Room'. © AP

Staatsveiligheid

,,Ik heb behoorlijk wat tijd in de Situation Room doorgebracht en ik kan niet genoeg benadrukken hoe ontzettend gestoord dit is", twitterde Ilan Goldenberg, een Midden-Oostendeskundige die onder de voorgaande president Barack Obama op het ministerie van Buitenlandse Zaken werkzaam was.

David Frum, journalist voor The Atlantic, wijst erop dat het makkelijk is om een telefoon te hacken en dat dus niet enkel zij, maar iedereen en dus ook criminele organisaties kunnen hebben meegeluisterd.

Volgens Ned Price, een voormalige CIA-medewerker en eveneens ex-medewerker onder Obama, schrijft dat het helemaal niet moeilijk is om een gsm de kamer binnen te krijgen, maar dat er van medewerkers in het Witte Huis gewoon wordt verwacht dat ze dat niet doen
.

,,Het systeem is gebaseerd op vertrouwen. Deze mensen zouden de beste ambtenaren moeten zijn die we hebben. Het Witte Huis is niet gemaakt voor de Omarosa's in de wereld. Droeve zaak dat we met hen moeten leven", schrijft hij. 

Daarnaast vraagt Price zich af waarom het gesprek in deze kamer moest gevoerd worden en niet gewoon aan Kelly's eigen bureau. 

Boek

Dinsdag komt Omarosa's boek uit dat al voor de nodige commotie heeft gezorgd. In het boek zet ze vraagtekens bij Trumps geestelijke toestand en portretteert ze hem als iemand die zijn impulsen niet kan beheersen, zo meldt de krant The Washington Post. Ze schrijft ook dat het Witte Huis haar 15.000 dollar per maand aanbood als ze haar mond zou houden. 

Toen de woordvoerster van het Witte Huis, Sarah Sandersm vragen kreeg over het boek, liet ze een persbericht verspreiden waarin staat dat 'het boek vol staat met leugens en onjuiste beschuldigingen'. Ze voegde eraan toe dat het droevig is dat de media de valse beweringen van een misnoegde vroegere medewerkster van het Witte Huis serieus neemt, terwijl het duidelijk is dat die daar alleen maar profijt uit wil halen.

Volledig scherm
Omarosa Manigault Newman © REUTERS