Europol opent jacht op meest gevaarlijke criminelen van Europa, óók op deze Nederlanders
eu most wantedTwee Nederlanders behoren tot de gevaarlijkste en meest gezochte criminelen van Europa. Dat blijkt uit een nieuwe opsporingslijst die onderzoeksorganisatie Europol vandaag heeft gelanceerd. Het gaat om ‘Bolle Jos’ Leijdekkers (31) en Edwin Wright (63). Een door Nederlandse justitie gezochte Portugees is ook op de lijst gezet: de 63-jarige Paolo dos Santos, leider van een criminele bende.
De lijst van Europol, de zogeheten EU Most Wanted, richt zich dit jaar specifiek op belangrijke leden van criminele organisaties, die op de vlucht zijn voor justitie. Op een gloednieuwe website staan in totaal 93 profielen van zware criminelen die gezocht worden voor zware misdrijven als moord, mensenhandel, gewapende overval en terrorisme.
,,De campagne van dit jaar heeft specifiek de leiders en spilfiguren van criminele organisaties als doelwit”, legt Europol uit. ,,Sommige van de mensen op de lijst zijn maffiabazen die onschuldige mensen vermoord hebben, drugshandelaars, mensenhandelaars, criminelen die moorden of gewelddaden plegen voor criminele organisaties, witwassers en fraudeurs.”
Bolle Jos
Op de lijst staan twee personen die door Nederlandse justitie gezocht worden. ‘Bolle Jos’ wordt gezien als een van de hoofdrolspelers in de grootschalige handel, import en export van cocaïne in Nederland en België. Hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning en dood van Naima Jillal. De vrouw verdween in 2019 nadat zij in Amsterdam in een auto stapte. Op een telefoon, die in het Marengo-onderzoek in beslag is genomen, zijn foto’s gevonden van een vrouw. Het vermoeden bestaat dat het om Jillal gaat en dat zij waarschijnlijk is gemarteld en niet meer in leven is.
Bolle Jos verblijft vermoedelijk al langere tijd niet meer in Nederland. Tot voor kort bestond het vermoeden dat hij in Turkije verblijft. Er is door Nederlandse justitie een beloning van 75.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot zijn aanhouding.
Edwin Wright
De 63-jarige drugshandelaar Edwin Wright maakte deel uit van een criminele bende die tussen januari 2008 en september 2009 cocaïne per schip Nederland binnensmokkelde. Hij is veroordeeld en moet eigenlijk nog 1305 dagen de cel in. Er zijn aanwijzingen dat hij zich in Zweden verschuilt. Waarom hij zó gevaarlijk is dat hij op deze Europese lijst moet staan, maakt Interpol niet duidelijk.
Hulp van burgers
Volgens Europol bestaan criminele organisaties, net zoals bedrijven, uit bestuursniveau’s en uitvoerende niveau’s. Door criminelen op cruciale posities uit te schakelen, hopen de politiediensten de hele organisatie ten val te brengen.
Burgers van de EU kunnen daarbij een handje helpen door de website te bezoeken en te bekijken of ze iemand op de mostwantedlijst herkennen. ,,Eén simpele daad kan voldoende zijn om ervoor te zorgen dat een gevaarlijke gevluchte crimineel opgepakt en vervolgd wordt”, zegt Catherine De Bolle, directeur van Europol.
Naar aanleiding van de start van de campagne is in Brussel de eerste van een reeks muurschilderingen onthuld. Die tonen een kaartenhuis, een beeld dat verwijst naar het idee dat een criminele organisatie aan het wankelen kan worden gebracht als één lid, één kaart, opgepakt wordt.
Wat is Enfast?
Het European Network of Fugitive Active Search Teams (Enfast) is het netwerk van teams van landelijke politiediensten binnen de Europese Unie dat gespecialiseerd is in het opsporen van gevluchte, veroordeelde criminelen. Sinds de EU Most Wanted-campagne en -website voor het eerst gelanceerd werd in 2016, zijn al 335 profielen van gezochte criminelen verschenen op de site.
120 van hen konden de afgelopen jaren opgepakt worden, en in 43 gevallen was de arrestatie het directe gevolg van publicatie van het profiel op de website. Sinds de start van de laatste campagne, in december 2021, zijn er tien gezochte personen gearresteerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Eén miljoen Congolezen luisteren naar vredestaal paus Franciscus
Een openluchtmis in de Congolese hoofdstad Kinshasa waar meer dan één miljoen mensen op afkwamen. Om te luisteren naar één man: paus Franciscus. Hij riep op tot verzoening in het door geweld geteisterde land. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Goederentrein rijdt twee kinderen aan in Duitsland: jongen (10) overleden, 9-jarige in levensgevaar
In Recklinghausen, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, is donderdagavond een tienjarige jongen om het leven gekomen na een aanrijding door een goederentrein. Een tweede kind, een jongen van negen, werd eveneens geraakt door de trein en is in levensgevaar. Dat meldt de politie donderdagnacht.
-
Via deze kunstgrepen blijft technologie uit het Westen naar Rusland stromen ondanks sancties: ‘Russische raketten zitten vol westerse onderdelen’
De Russische wapenindustrie is onderhevig aan zware westerse sancties. Maar toch draaien de fabrieken op volle toeren en slaagt Moskou er nog steeds in om nieuwe tanks en raketten produceren. Het Oekraïense leger blijft bovendien westerse elektronische componenten ontdekken in wapens die door Russische soldaten aan het front zijn achtergelaten. Hoe is dit mogelijk? -
-
-
Politie verspreidt nieuw beeldmateriaal gezochte Bredanaar ‘Bolle Jos’
BREDA - De politie en het Openbaar Ministerie hebben meer beeldmateriaal van de gezochte Jos Leijdekkers, ook wel bekend als Bolle Jos, naar buiten gebracht. Ook is er een nieuwe compositietekening gemaakt van de Bredanaar, nadat er tips binnenkwamen dat de man er vermoedelijk anders uitziet. -
PREMIUM
‘In Breda komen alle criminele cocaïnelijntjes samen’
BREDA - Dat de politie cocaïne- en moordverdachte ‘Bolle’ Jos Leijdekkers uit Breda vorige week op de Nationale Opsporingslijst heeft geplaatst, geeft het volgens deskundigen nog maar eens aan: Breda en regio hebben zich ontwikkeld als een van de belangrijkste knooppunten in de internationale cocaïnehandel.