Volledig scherm
Viktor Orban, premier van Hongarije. © REUTERS

Europese Volkspartij wil partij Viktor Orbán buitenspel zetten

De Europese Volkspartij (EVP) stuurt aan op een schorsing van Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orbán, onder meer vanwege diens campagne tegen Europees Commissievoorzitter Juncker. 

Een EVP-commissie onder leiding van oud-EU-president Herman van Rompuy moet gaan beoordelen of samenwerking in de toekomst mogelijk blijft, melden bronnen rond EVP-fractievoorzitter Manfred Weber. Meer dan 250 afgevaardigden stemmen vanmiddag in Brussel over dit voorstel.

Excuses

Orbán bood eerder excuses aan aan een aantal EVP-partijen, omdat hij hen begin deze maand ‘nuttige idioten’ had genoemd vanwege hun kritiek op hem. Het CDA, een van de EVP-partijen die de positie van Fidesz in het machtige centrumrechtse blok ter discussie stelt, neemt geen genoegen met de verontschuldigingen.

Het EVP-partijbestuur stelt nu voor het EU-kritische Fidesz voorlopig zijn stemrecht in partijbijeenkomsten te ontnemen, ook bij het voorstellen van kandidaten voor belangrijke posten. De partij mag niet alle EVP-bijeenkomsten meer bijwonen. Persbureau DPA bericht op basis van eigen bronnen dat ook de machtige Duitse zusterpartijen CDU en CSU voorstander zijn van zo'n schorsing.

  1. Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”
  2. Rusland smult van mysterieuze zwangerschap tienermeisje: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland smult van mysterieu­ze zwanger­schap tienermeis­je: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland is in de ban van de prille, vooralsnog mysterieuze zwangerschap van de 13-jarige Daria uit de stad Zheleznogorsk. Volgens de aanstaande moeder is haar piepjonge vriendje Ivan (10) ‘honderd procent zeker’ de vader van de baby, maar experts stellen dat zoiets vanwege zijn leeftijd onmogelijk is. ,,Onderzoek heeft aangetoond dat hij nog niet in de puberteit zit en geen actieve zaadcellen heeft.” De politie vermoedt dat het meisje seksueel misbruik door een volwassene verzwijgt.