Europese enquête: Trump heeft relatie met ons beschadigd
Het presidentschap van Donald Trump heeft de relatie met Europa flink berokkend. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese denktank European Council on Foreign Relations (ECFR).
Delen per e-mail
Om te weten hoe Europeanen denken over de Verenigde Staten onder aanstaand president Joe Biden, is aan ruim 15.000 inwoners van elf Europese landen gevraagd hoe zij aankijken tegen de Verenigde Staten als wereldleider.
Nederlanders blijken zeer kritisch over de verhouding met de Verenigde Staten. Zo gelooft maar veertig procent van de ondervraagden dat de Verenigde Staten onder Biden zal helpen bij het oplossen van internationale problemen zoals klimaatverandering, vrede in het Midden-Oosten en de Europese veiligheid. Dat komt overeen met een eerder onderzoek van Clingendael onder 23.000 Nederlanders. Daaruit bleek dat tachtig procent van de ondervraagden verwacht dat Amerika de komende vijf jaar de bescherming van Europa verder gaat terugschroeven. Daarnaast vindt bijna zeventig procent van de Nederlanders dat het Amerikaanse politieke systeem is ‘versplinterd’.
Onbetrouwbaar
Bijna een derde van alle Europese ondervraagden is van mening dat de Amerikaanse bevolking niet meer te vertrouwen is, omdat ze in 2016 op Donald Trump als president hebben gestemd. In Nederland geldt dat voor een kwart van de ondervraagden. De Nederlandse meningen wijken daarin niet veel af van die van de ondervraagde Duitsers en Fransen. Hongaarse en Poolse ondervraagden zijn hun vertrouwen in de Amerikanen echter nog niet verloren. Meer dan dertig procent vertrouwt de Amerikaanse bevolking nog steeds en voor bijna veertig procent is het om het even.
Opmerkelijk in het onderzoek is ook dat de Oost Europese landen als Polen en Hongarije, in tegenstelling tot West Europese landen, vinden dat het politieke systeem in de Verenigde Staten ‘zeer goed’ functioneert. Meer dan de helft van de ondervraagde Polen en Hongaren zijn van mening dat het goed gaat met de Amerikaanse politiek. Daar denken de inwoners van West Europese landen anders over. Net als het grootste deel van de Nederlanders, zijn vooral de Duitsers, Engelsen en Fransen kritisch over het functioneren van de Amerikaanse politiek.
De escalatie van de politieke ontwikkelingen, met meest recentelijk de bestorming van het Capitool in Washington, was op het moment van het onderzoek nog niet te voorzien. Zes op de tien Europeanen hebben echter verklaard dat ze het Amerikaanse politieke systeem als gebroken beschouwen.
Conflict met China
Uit de peiling komt naar voren dat de bereidheid onder Europeanen om de Verenigde Staten te steunen bij mogelijke internationale conflicten zeer beperkt is. In elk van de elf landen is minstens de helft van de ondervraagden van mening dat hun regering een neutraal standpunt moeten innemen bij een conflict tussen de Verenigde Staten en China. In geen enkel land zou een meerderheid de kant van Washington kiezen.
Opvallend in het onderzoek is dat tien procent van de Nederlanders de kant van China zou kiezen tijdens een conflict. Dat is het hoogste aantal van de elf landen.
Door de troebele relatie met de Verenigde Staten, vertrouwt de Europese bevolking steeds meer op wederzijdse steun binnen Europa. Het onderzoek van ECFR toont aan dat de nieuwe Amerikaanse regering onder leiding van Joe Biden alle reden heeft om niet alleen bang te zijn voor de verdeeldheid in de Verenigde Staten zelf, maar ook voor de stemming van Europeanen wanneer Amerika terugkeert op het wereldtoneel, aldus de auteurs van de studie tegen de Süddeutsche Zeitung.
Bekijk hieronder onze video’s over de Amerikaanse president Trump:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nederlandse (30) deed mee aan protest in Myanmar: ‘Het is verschrikkelijk wat hier gebeurt’
De situatie in Myanmar wordt steeds grimmiger. Volgens meerdere getuigen hebben veiligheidstroepen met automatische wapens op burgers geschoten die demonstreren tegen de staatsgreep van begin februari. Er zouden vandaag alleen al 38 doden zijn gevallen. ,,Sommige wijken van de stad zijn halve oorlogszones”, zegt een 30-jarige Nederlandse tegen deze site. -
Gouverneur New York opnieuw beschuldigd van seksueel ongewenst gedrag
Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, is door een tweede vrouw beschuldigd van seksueel ongewenst gedrag. In de New York Times vertelt de 25-jarige Charlotte Bennett zaterdag over de misdragingen, nadat afgelopen woensdag Lindsey Boylan al naar buiten trad als slachtoffer van Cuomo. -
PREMIUMWelkom 2021
Een kijkje in de toekomst: China als wereldleider en meer oorlog en onrust
Een ding weten we al zeker voor 2021: in het Westen drukt de coronapandemie nog wel een tijdje haar stempel op ons leven. Ook klimaatzorgen, meer migranten, het vertrek van bondskanselier Merkel en de toenemende dominantie van China zullen de gemoederen dit jaar bezighouden. -
Mogelijk nieuw complot om parlement VS binnen te dringen
De Capitool-politie heeft aanwijzingen dat een militie mogelijk van plan is donderdag het parlement in Washington binnen te dringen. De dienst zegt voorbereid te zijn op alle mogelijke dreigingen tegen het Amerikaanse Congres en de leden van het parlement. -
PREMIUM
In Bulgarije prikken ze twintigers, want degenen met voorrang hebben er (nog) geen zin in
Geen enkel EU-land vaccineert zo traag tegen corona als Bulgarije. Dat komt niet doordat er weinig vaccins beschikbaar zijn. De Bulgaren vertrouwen de prik niet: meer dan de helft is niet van plan hem te gaan halen. Daarom kan nu iedereen zich per direct laten inenten, kwetsbaar of niet.
-
PREMIUM
Na de bestorming van het Capitool: wordt de boze burger in Nederland ook gewelddadig?
Is met de bestorming van het Capitool ook het hek van de dam voor boze burgers in Nederland? Of blijft het hier bij een ingeramde deur van een provinciehuis en bedreigingen op sociale media? -
Golfer verdrinkt in vijver bij zoeken bal
In Florida is gisteren een bejaarde golfer op ongelukkige wijze om het leven gekomen. Hermilo Jasmines (74) verdronk in een vijver op de golfbaan bij het zoeken naar zijn bal. Dat meldt de lokale politie. -
Video
‘Gecontroleerde’ ontploffing Duitse WOII-bom gaat mis: gesprongen ramen en scheuren in metselwerk
Een aantal gebouwen in de Britse stad Exeter, in het zuidwesten van Engeland, is beschadigd geraakt nadat het leger een ontdekte Duitse bom uit de Tweede Wereldoorlog ‘gecontroleerd’ liet ontploffen. Ondanks diverse maatregelen, zoals het aanbrengen van 400 ton zand in aarden wallen, bleek de ontploffing te heftig. Brokstukken werden tot wel 250 meter van de plek teruggevonden.