Europees onderzoek: kinderen hebben te lijden onder coronacrisis
Het welzijn van kinderen in Europa is sterk onder druk komen te staan door de coronacrisis. Door toegenomen armoede is er in veel gezinnen niet genoeg te eten. Ook is in veel landen het huiselijk geweld toegenomen. Dat concludeert de organisatie Eurochild na onderzoek in 25 Europese landen.
Er is met name grote bezorgdheid over ‘hongerarmoede’ in landen Cyprus, Denemarken, Finland, Italië en Slovenië, zoals Eurochild het noemt. Ze neemt als voorbeeld een district in de Siciliaanse stad Palermo, waar het aantal overvallen op supermarkten fors is toegenomen. Deze zouden zijn gepleegd door ouders die geen eten meer hadden voor hun kinderen.
Agressiever
De combinatie van financiële zorgen, onzekerheid over de toekomst en het thuis opgesloten zitten, heeft volgens de organisatie onvermijdelijk geleid tot spanningen en geestelijke problemen. Dit kwam vooral naar boven in onder meer Bulgarije, Frankrijk en Portugal. Uit het onderzoek, waarvoor geput is uit gegevens van belangenorganisaties voor kinderen, blijkt dat kinderen die nooit gedragsproblemen hadden, slechter zijn gaan slapen en agressiever zijn geworden.
Vriendjes en vriendinnetjes
In Letland was er tijdens de eerste lockdown geen hulp beschikbaar voor kinderen, schrijft Eurochild. Zelfs niet in ernstige situaties. In verschillende landen, waaronder Cyprus, Tsjechië, Frankrijk en Italië, is er sprake van toegenomen huiselijk geweld. Het sluiten van scholen zorgde voor extra stress bij kinderen, vooral doordat ze hun vriendjes en vriendinnetjes niet meer konden zien. Ook misten ze de structuur van de schooldagen. Kinderen die het sowieso al niet zo breed hadden, liepen maaltijden mis die ze anders op school zouden hebben gekregen. In opnieuw Letland bleek dat de scholen niet in staat waren om digitaal onderwijs aan te bieden. In Roemenië had liefst een derde van de kinderen geen computer thuis. Ook Slovenië en Spanje kampten met dit probleem.
In Groot-Brittannië bleken hulpverleners veel minder in staat om de kwetsbare kinderen te bereiken. Ze kregen tegelijkertijd minder geld, terwijl ze juist meer te doen hadden. Dit speelde ook in onder meer Denemarken, Frankrijk en Italië.
Nederland
Nederland scoort redelijk goed in het onderzoek. Ons land kent dezelfde problemen en spanningen als elders, maar toch heeft de politie geen toename van huiselijk geweld gerapporteerd. Wel is er vaker naar de Kindertelefoon gebeld. En net als in andere landen is er bezorgdheid om kinderen die van de radar verdwenen door het sluiten van de scholen.
Eurochild maakt toch enkele kanttekeningen. Ze signaleert dat de Nederlandse overheid weliswaar geld beschikbaar heeft gesteld voor bedrijven en zzp’ers, maar dat er hierbij niet specifiek werd gefocust op kinderen. Er is volgens de organisatie bijvoorbeeld geen onderzoek gedaan naar de invloed van de crisis op de ongeveer 1,9 miljoen huishoudens met kinderen. Ook zegt de organisatie dat er wel degelijk geld beschikbaar is gekomen voor laptops en veilige wifi-verbindingen, maar dat er toch veel kwetsbare kinderen niet zijn bereikt.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Venetië wil weer leefbaar worden: ‘Jonge mensen zijn van groot belang’
Venetië wil minder toeristen en meer bewoners. Met het project Venywhere biedt de stad jonge werknemers de mogelijkheid tijdelijk in Venetië te wonen en te werken. -
Met video
Dit gebeurde er vannacht: Russen veroveren terrein in de Donbas, noodtoestand Hongarije vanwege oorlog
Het offensief van het Russische leger in de Donbas gaat onverminderd door. Russische troepen zijn vol in de aanval gegaan bij een rivier in het oosten van de Donbas-regio, waarbij ze het Oekraïense stadje Svitlodarsk hebben ingenomen. Ook enkele plaatsen in de omgeving zijn onder Russische controle gekomen. De gouverneur van Donetsk heeft claims van de pro-Russische separatisten bevestigd. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMvideo - poll
Wel of niet vaccineren tegen corona? ‘Ik ben bang dat ze iets over het hoofd gezien hebben’
Het lijkt erop dat er binnenkort een vaccin tegen het coronavirus is. Sommige mensen kunnen niet wachten tot ze een prik kunnen halen. Ze willen zichzelf en anderen beschermen. Bij anderen slaat de twijfel toe. Want is zo’n vaccin wel veilig? En wat zijn de effecten op lange termijn?
-
Extreme temperaturen in Europa: tot 43 graden in Spanje, ook bloedheet in Frankrijk
Het zuiden van Spanje kreunt onder zinderende hitte met temperaturen rond de 43 graden. Het is extreem warm voor de tijd van het jaar, ook in andere delen van Europa. -
PREMIUM
Corona bij tieners: ‘Ik vermoed dat we veel infecties missen’
Sinds september wees de GGD 6300 keer een school of kinderopvangverblijf aan als bron van een coronabesmetting. Een scholensluiting wil vrijwel niemand, maar wat is nu precies de rol van kinderen bij de coronapandemie? ‘Dit is de meest lastige groep’. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.