Europarlement: ‘Stages en leercontracten moeten betaald’
Stages en leercontracten moeten voortaan worden betaald. Gebeurt dat niet, dan blijven ze een vorm van jongerenuitbuiting. Dat zegt het Europese Parlement, dat Commissie en Raad (lidstaten) oproept te zorgen voor wetgeving.
Het Parlement vindt betaalde stages en leercontracten extra hard nodig na de coronacrisis, die jongeren hard heeft geraakt. ,,Zij hebben de afgelopen twee jaar hun leven op pauze moeten zetten. We moeten er nu voor zorgen dat we hen voldoende zekerheid geven om hun leven op te bouwen”, aldus GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak. Zij wil liefst zo snel mogelijk een volledig verbod op onbetaalde stages, maar zo ver wil het Parlement nog niet gaan.
Tekst gaat door onder de tweet
De Europese vakbondskoepel Etuc ondersteunt het initiatief. ,,Onbetaalde stages houden vaak in dat hooggeschoolde jongeren door grote bedrijven worden uitgebuit als gratis arbeidskracht. Dit moet stoppen. Werk is werk en moet altijd worden betaald”, aldus confederaal secretaris Ludovic Voet. Zijn vakbondskoepel droeg ertoe bij dat België, met slechts 18 procent betaalde stages bij de Europese kopgroep van uitbuiters, deze week een tik op de vingers kreeg van de 47 landen tellende Raad van Europa in Straatsburg.
Parlement en bonden vinden dat ‘Brussel’ het aan zichzelf verplicht is stappen te zetten, zeker nu het 2022 zelf tot Europees Jongerenjaar heeft uitgeroepen.
Volgens Van Sparrentak zouden betaalde stages ook een einde maken aan de ongelijkheid tussen jongeren van ouders met en zonder geld. Die laatste groep moet zich nu in de schulden steken om arbeidservaring op te doen. Etuc-Jongerenvoorzitter Tea Jarc is dat met haar eens: ,,Met referenties betaal je geen rekeningen. En ervaring opdoen met een lege maag gaat ook niet. Onbetaalde stages zijn eigenlijk alleen maar weggelegd voor kinderen die op de bankrekening van pa en ma kunnen terugvallen.”
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met de nachttrein naar Berlijn: ‘Je opent je ogen en bent in een andere wereld, dat heeft iets magisch’
-
Twintig paar schoenen cadeau voor studenten: ‘Superlief dat ze dit voor ons doen’
BERGEN OP ZOOM - Nahor Zacharias is 23 en leert op Curio Entree voor automonteur. Maar voor z’n stage moet hij wel veiligheidsschoenen hebben. ,,Die kosten wel 50 euro. Ik ben student, zorg voor mezelf. Dus dat is veel geld…” Samen in de Regio biedt de oplossing. -
Zwarte Amerikaan overlijdt na meerdere stroomstoten door politie, agenten aangeklaagd voor moord
In de VS zijn drie agenten aangeklaagd voor de dood van een zwarte man. Keith Murriel (41) stierf tijdens een arrestatie in de nacht van oud en nieuw. Op vrijgegeven bodycambeelden is te zien hoe de agenten Murriel meermaals een stroomstoot geven. Ze lachen om hem, terwijl hij roerloos in hun politiewagen ligt. -
Commotie in Venetië: water bij wereldberoemde brug kleurt groen
Een glinsterende groene vloeistof in het beroemde Canal Grande in Venetië heeft voor consternatie gezorgd in de Italiaanse stad. Zondag kleurde het water bij de Rialtobrug ineens fluorescerend groen. Onduidelijk is waardoor dat is gebeurd. -
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu?
-
Vogelpoep en insectenresten zijn hardnekkig, maar met dit trucje is je auto zo weer schoon
-
-
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUM
Na 10 jaar in de bijstand werkt Debbie nu in de zorg: 'Ik ga fluitend naar mijn werk’
ROOSENDAAL/BREDA - Door het nijpende personeelstekort zitten zorgorganisaties al jaren met de handen in het haar. De coronacrisis legt eens te meer bloot hoe groot de behoefte is aan extra medewerkers die snel inzetbaar zijn. Maar hoe regel je dat? Door vooral heel praktisch en laagdrempelig te denken, is de insteek van het West-Brabantse project Zorgkracht.