Europa snijdt toevoer migranten via Belarus verder af
Europa snijdt de toevoer van migranten via Belarus nog verder af dan al het geval was. Transportbedrijven of reisorganisaties die aan deze mensensmokkel nog meewerken riskeren verlies van licenties, toegang tot de Europese markt en van landings- of overvliegrechten.
,,Wie zich aan dit soort praktijken wil overgeven zal daarna nog wel even nadenken”, aldus vice-Commissievoorzitter Margaritis Schinas in een debat met het Europese Parlement. ,,Pogingen om Europa te destabiliseren door mensen als wapen in te zetten zullen niet werken”, aldus ook Commissievoorzitter Von der Leyen. De nieuwe maatregelen, die gelden voor alle vervoer over land, over zee of door de lucht zijn een aanvulling op de rondreis die Schinas al ondernam langs regeringen in herkomst- en transitlanden om hen op te roepen vluchten naar Belarus zoveel mogelijk tegen te houden.
De respons is groot, aldus de Griek. ,,Europa rekent op zijn vrienden, en we blijken er veel te hebben. We kunnen nu van de terugkeer van migranten (van Belarus naar hun land van herkomst) een prioriteit maken.” Europa werkt ook al aan een zesde sanctiepakket om de druk op Loekasjenko en andere schuldigen aan de mensenhandel verder op te voeren. Hij moet de aanvoervluchten stoppen, hulp verlenen aan wie er al is en meewerken aan terugkeer, aldus Schinas.
Bemoeienis
De bemoeienis van Europa stopt daar niet. De Commissie besloot vandaag ook 200 miljoen extra uit te trekken om Polen, Letland en Litouwen – alle drie directe buurlanden van Belarus – te helpen met hun grensbewaking. Ook de hulpverlening via NGO’s wordt verder uitgebreid.
In antwoord op vragen stelde Schinas nogmaals nadrukkelijk dat het Europese geld voor de ‘robuuste grensbewaking’ mag worden gebruikt voor voertuigen, camera’s en andere technologie, maar niet – zoals Von der Leyen eerder al stelde – voor muren of prikkeldraad. De druk om dat toch te doen neemt toe sinds Raadsvoorzitter Charles Michel zich daar wel voor uitsprak.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Stad van Dmytro’s jeugd verwoest door damdoorbraak: ‘Alles is veranderd in schroot’
-
Dit Oekraïense voertuig, waar Kanye West gek op is, is redder in nood rond ondergelopen Cherson
Opmerkelijke beelden uit het ondergelopen Cherson: een amfibievoertuig met enorme wielen beweegt zich moeiteloos door de straten om inwoners te evacueren. Het gaat om de Sherp, een succesvol Oekraïens exportproduct, dat in de meest extreme omstandigheden uit de voeten kan. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
PREMIUMReportage
Lachen van de stress in steeds natter Cherson: ‘Weer 12 centimeter erbij, het houdt niet op’
Hydroloog Lora Moesajin weet niet wat ze meemaakt. Elk half uur waadt ze door het wassende water in Cherson om met een peilstok het hoogteverschil te meten, sinds de Kakhovka-stuwdam 60 kilometer verderop bezweek. Per uur komt er 20 centimeter bij. ,,Het wil maar niet ophouden.” -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.
-
Bizarre fout: Oostenrijkse SPÖ roept verkeerde nieuwe partijleider uit
-
-
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Europees plan: een vluchteling opnemen of een ander EU-land 20.000 euro betalen
Migranten worden straks eerlijker over de EU-landen verdeeld. Maar de opvang kan ook worden afgekocht. Gedacht wordt aan 20.000 euro per hoofd. Voor Nederland een ‘koopje’.