Europa intensiveert strijd tegen mensenhandel
Europa gaat veel harder optreden tegen grootschalige georganiseerde misdaad en mensenhandel. Die boekt nu het jaloersmakende inkomstencijfer van 139 miljard euro per jaar of 1 procent van het Europese BNP.
Politiediensten en ook internationale politieorganisaties als Europol en Interpol gaan nauwer samenwerken en veel meer informatie uitwisselen. Zo moeten ze in geen tijd kunnen nagaan of er in andere politiebestanden vingerafdrukken, dna, foto’s of ballistische gegevens beschikbaar zijn van verdachten die ze hebben aangehouden. Op dit moment lijkt de misdaad juist veel verder dan het apparaat dat haar moet bestrijden. Dat bewees ze ook het afgelopen jaar weer, door zich in dit nieuwe coronaleven razendsnel op de handel in nepvaccins en online criminaliteit te werpen.
Grote misdaadbendes werken zoals multinationals, aldus vanmiddag de Zweedse EU-Commissaris voor binnenlandse zaken Ylva Johansson. Zeker 70 procent is actief in minstens drie landen en ze hebben hun eigen dienstverleners, zoals advocaten, planners en financiers. Ook draaien ze volop mee in de reële economie. ,,Ze runnen bouw- en transportbedrijven, kapperszaken en sushishops”, aldus Johansson. Zeker in de mensenhandel gaat het er grof aan toe: steeds meer geweld, marteling, advocaten en journalisten die zonder pardon worden vermoord als ze in de weg lopen. De slachtoffers zijn in bijna driekwart van de gevallen meisjes en (jonge) vrouwen, de helft van Europese herkomst en in 60 procent met als doel seksueel misbruik. Maar ook zo’n 70 procent van de daders is van Europese herkomst.
Mooie slag
Kort geleden sloegen de politiediensten al een mooie slag door te infiltreren in een crimineel netwerk, en daarna opnieuw door te infiltreren in het systeem dat het opgerolde netwerk opvolgde. Maar de bendes hebben schaduwstructuren en weten zich in geen tijd van dat soort klappen te herstellen.
Hun methodes mogen dan zeer professioneel zijn, Europa is toch vastbesloten de strijd te winnen, aldus vice-Commissievoorzitter Margaritis Schinás, niet in de laatste plaats door flink achter het geld van de bendes aan te gaan. Schinás: ,,Misdaad mag niet lonen.” En mag al helemaal niet gevolgd worden door straffeloosheid.
Makkelijke prooi
De Europese actie komt op een moment dat ook de 46 landen tellende Raad van Europa in Straatsburg een regelrechte alarmkreet laat horen over de sinds corona snel groeiende mensenhandel. Migranten van buiten Europa worden meer dan anders aan hun lot overgelaten en zijn daardoor een nog makkelijker prooi voor misdaadbendes. Justitie heeft zo de handel vol aan de behandeling van toegenomen seksueel misbruik en cybercrime dat mensenhandelaren minder worden vervolgd.
Ook de experts van de Raad van Europa stellen vast dat de misdaad met de snelheid van het licht reageert op nieuwe ontwikkelingen. Zo werd de sluiting van bordelen in Duitsland meteen aangegrepen voor meer verborgen prostitutie, en runden misdaadbendes in Spanje prostitutienetwerken via minder gebruikte airbnb-adressen.
Kijk onze trending nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Straatarm Haïti na natuurgeweld nu ten prooi aan wrede bendeoorlog
Ze noemen zich ‘Chen Mechan’ of '400 Mawozo’ en ze terroriseren de bewoners van de hoofdstad Port-au-Prince. Haïti had al veel te lijden door natuurrampen en corona, daar komt het extreme geweld door rivaliserende bendes nog eens bij. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
PREMIUM
Chinezen moeten van Peking aan de kids, maar zelf willen ze dat steeds minder
China’s bevolking veroudert en dreigt ook nog eens te krimpen. De Chinese overheid probeert het krijgen van kinderen te stimuleren, maar jonge Chinezen kijken wel uit. Kinderen opvoeden is schreeuwend duur. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
WHO waarschuwt voor nepvaccins: ‘Criminelen vullen lege flacons’
De wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor illegale handel in coronavaccins. Ook stelt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, dat er mogelijk nepvaccins in omloop zijn. ‘Een aantal overheidsorganisaties heeft verdachte aanbiedingen gehad’, zei hij vandaag op een persconferentie, zonder concrete voorbeelden te noemen.
-
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
met video
Moordenaar krijgt handboeien uit, steekt chauffeur en kaapt gevangenisbus: politie houdt klopjacht
In Texas houdt de politie een klopjacht op een moordenaar die is ontsnapt uit een gevangenentransport. Gonzalo Lopez (46) kreeg zijn handboeien los en raakte in de kooi van de chauffeur. Daarna kaapte hij de bus om er uiteindelijk te voet vandoor te gaan. -
Nederlandse arts: Vraag uit VS naar abortuspillen stijgt snel
De vraag uit de Verenigde Staten naar abortuspillen van Aid Access, een organisatie van de Nederlandse arts Rebecca Gomperts die zulke pillen online verstrekt, stijgt snel. Gomperts zegt in een interview met het Franse persbureau AFP dat sommige mensen ‘in paniek zijn geraakt’.