EU stemt in met handelsverdrag met VK en zet punt achter brexit
Het parlement van de Europese Unie is akkoord met het handelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk. Daarmee zet de EU, bijna vijf jaar nadat de Britten hun vertrek aankondigden, een punt achter de brexit.
,,Dit is de laatste stap van een lange reis, die zorgt voor stabiliteit in onze nieuwe relatie met de EU als vitale handelspartner, nauwe bondgenoot en gelijke”, verklaarde de Britse premier Boris Johnson na de bekendmaking van het stemresultaat. ,,Het is nu tijd om vooruit te kijken naar de toekomst.”
Het handels- en samenwerkingsverdrag van de Europese Unie met het Verenigd Koninkrijk werd goedgekeurd met 660 stemmen voor, 5 tegen en 32 onthoudingen.
De deal was al geratificeerd door het Britse parlement en ging op 1 januari voorwaardelijk in werking, dit in afwachting van goedkeuring van het Europees parlement. Dat stemde dinsdag over de kwestie. De resultaten werden vandaag bekendgemaakt.
‘Brexit betekent verstoring’
Nu de EU het verdrag heeft geratificeerd wordt het officieel van kracht. De meeste Europarlementariërs betreuren het definitieve vertrek van de Britten uit de EU. ,,Brexit betekent verstoring en ongemak voor burgers en bedrijven”, zei parlementsvoorzitter David Sassoli.
Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en voorzitter van de Europese raad Charles Michel reageerden positief op het akkoord. De zogenoemde TCA (Trade and Cooperation Agreement) markeert volgens Von der Leyen ‘een sterke en nauwe samenwerking met het Verenigd Koninkrijk’. ,,Een getrouwe implementatie is essentieel", stelde ze.
Toekomst
,,Hoe intens verdrietig het ook blijft dat het zover is gekomen, we moeten nu vooruitkijken”, stelt PvdA-buitenlandwoordvoerder Thijs Reuten. Volgens PvdA-fractievoorzitter Agnes Jongerius zal de toekomstige relatie ‘blijvende inzet en toewijding vragen van ons allemaal’.
Bas Eickhout (GroenLinks) wijst erop dat de Britten zich moeten houden aan de regels voor eerlijke concurrentie op het gebied van werknemersrechten en milieustandaarden. ,,De EU kan eenzijdig maatregelen nemen als het VK deze standaarden afzwakt.”
,,Ik hoop dat we in de toekomst ook kunnen kijken naar samenwerking op beleidsterreinen waar we nu geen afspraken over hebben gemaakt, zoals een uitwisselingsprogramma voor studenten of het buitenlandbeleid”, zegt Liesje Schreinemacher (VVD).
Ruim vijftig jaar lid
Het Verenigd Koninkrijk was sinds 1973 onderdeel van de EU. In 2016 kozen de Britten in een referendum voor een brexit. Na moeizame onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden, die zijn vastgelegd in het terugtrekkingsakkoord van oktober 2019, sloten Brussel en Londen op 24 december 2020 een handels- en samenwerkingsverdrag. Daarmee werd op het nippertje een ‘no-deal-scenario’ voorkomen. Op 1 januari werd het Britse vertrek uit de Europese Unie definitief.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
-
video
EU-hof wijst Nederlandse eis schrappen pulsvisverbod af
De Nederlandse pulsvisserij, met kleine stroomstootjes in plaats van met zware netten over de bodem, krijgt een nieuwe klap. Het Hof van Justitie van de EU heeft een Europees verbod, afgekondigd door zowel het Europees Parlement als de ministerraad, vanmorgen bevestigd. Nederlandse pulsvissers reageren zeer teleurgesteld. -
Britse bedrijven wijken massaal uit naar EU vanwege brexit
Meer dan vierhonderd financiële bedrijven in Groot-Brittannië hebben activiteiten, personeel en ongeveer duizend miljard pond (1,15 biljoen euro) aan activa verplaatst richting de EU, meldt de Britse denktank New Financial op basis van eigen onderzoek. ,,We denken dat het een onderschatting is en we verwachten dat de aantallen in de loop van de tijd zullen toenemen: we zijn pas aan het einde van het begin van de brexit’’, aldus de studie. -
Jarenlange burenruzie over spelende kinderen eindigt met doodschieten moeder
Aan een al tweeënhalf jaar voortslepende burenruzie over spelende kinderen in een woonwijk in de Amerikaanse staat Florida is vrijdag met geweld een einde gekomen toen de moeder van de kinderen door de buurvouw werd doodgeschoten. -
Weldoener betaalt energierekening van 17.000 euro na noodkreet van jong Vlaams gezin: ‘We zijn in ons hart geraakt’
Een anonieme weldoener heeft enkele uren na de noodkreet van een jong Vlaams gezin dat een energiefactuur van 17.000 euro in de bus had gekregen de volledige som betaald. ‘We zijn in ons hart geraakt’, zijn Yannick (28) en Tatiana (33) dankbaar en ontroerd.Sint-Niklaas
-
PREMIUM1
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
-
-
-
Kosovo: ‘Situatie is gespannen, Servië moet stoppen met destabiliseren van ons land’
Servië moet stoppen met het uitdagen en destabiliseren van Kosovo. Dat zegt de president van het land, die donderdag aanwezig is op de grote Europese top in Moldavië. Haar Servische collega Vucic vindt echter dat Kosovo de eerste stap naar rust moet zetten. De twee landen liggen deze week weer flink overhoop, waardoor enkele dagen geleden tientallen Navo-militairen gewond raakten bij rellen. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt.