EU steggelt over uitgeklede olieboycot
Minder dan een etmaal voordat de Europese leiders in Brussel bijeenkomen voor een ingelaste Oekraïnetop is er nog steeds geen akkoord over een olieboycot tegen Rusland. Ambassadeurs van de 27 lidstaten slaagden er ook dit weekend niet in een oplossing te vinden. Ze doen morgenvroeg een nieuwe poging.
Op tafel ligt een compromisvoorstel voor een uitgeklede olieboycot. Door alle olie-invoer per schip te verbieden maar die naar enkele landen per pijplijn tijdelijk nog wel toe te staan hopen de lidstaten het verzet van voornamelijk Hongarije, dat voor 100 procent afhankelijk is van Russische olie, te breken. Hoewel de olieboycot dan niet totaal is, zoals de Europese Commissie had gewild, zou de invoer volgens bronnen in Brussel tegen eind dit jaar dan toch met twee derde teruglopen. Ook voor Tsjechië, Slowakije en Kroatië, net als Hongarije bovengemiddeld afhankelijk van Russische olie, zou tijdelijk een uitzondering worden gemaakt.
Nederland is voorstander van een zo effectief mogelijke boycot, ook al komt de helft van de olie die over zee wordt aangevoerd via Rotterdam. Belangrijk is volgens nauwbetrokkenen bij de onderhandelingen wel dat de ‘pijn’ van een olieboycot gelijk wordt gedeeld. Er mag geen concurrentievoordeel of -nadeel optreden. Ook mogen landen die tijdelijk nog per pijplijn worden bevoorraad, hun olie niet doorverkopen.
Al wekenlang aansleept
De bijeenkomst van de leiders maandag en dinsdag zet druk op het overleg, dat nu al wekenlang aansleept. Doordat een akkoord ontbreekt hangen ook andere maatregelen uit het zesde sanctiepakket nog in de lucht. Het gaat dan om de voorstellen van de Europese Commissie om nog eens drie banken, waaronder de Sberbank, Ruslands grootste, van het internationale betalingsverkeer af te snijden, drie Russische staatszenders uit de Europese ether te halen en zowel de Russische kerkelijk leider Kirill als een groot aantal (hoge) militairen, onder meer verantwoordelijk voor het brute geweld in Boetsja, toe te voegen aan de sanctielijst. Dat betekent dat ze niet meer naar Europa kunnen reizen en eventueel vermogen in Europa wordt bevroren. De militairen staan meteen ook kandidaat voor berechting wegens oorlogsmisdaden later.
Op de top in Brussel is morgenavond per video ook de Oekraïense president Zelenski present. Hij geeft de aftrap voor een discussie over de actuele situatie in zijn land. De top gaat verder over acute steun aan Oekraïne om het land draaiende te houden – wat volgens IMF-berekeningen 5 miljard per maand kost - en over steun voor de heropbouw. Daarnaast buigen de leiders zich over de voedselveiligheid en concreet over mogelijkheden om toch graan uit Oekraïne naar de belangrijkste afnemers in Afrika en het Midden-Oosten te krijgen.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
Nog steeds geen akkoord over olieboycot: ‘Hele EU gegijzeld door één land’
Al bijna twee weken houdt Hongarije een Europese olieboycot tegen Rusland tegen. Ook de EU-buitenlandministers kregen vandaag die blokkade niet weg. -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
DeSantis heeft zich aangemeld als rivaal van Trump voor presidentsverkiezingen
Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, heeft zich aangemeld als kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar. Hij doet mee aan de race bij de Republikeinen om hun kandidaat te worden en geldt als belangrijkste rivaal van ex-president Donald Trump. -
Met video
Orka’s bijten opnieuw van zich af: weer een boot tot zinken gebracht
Het blijft onrustig in de Straat van Gibraltar. Opnieuw hebben daar orka's een boot aangevallen. Het is een opmerkelijke reeks aanvallen - al sinds 2020 - die ooit lijkt te zijn begonnen bij één wraakzuchtige orka: White Gladis.
-
Drugslabs ontdekt in Meer en Olen in België: vier personen opgepakt
Meer, Olen -
-
-
PREMIUM
Europa struikelt over olieboycot: vijf vragen en antwoorden
Wekenlang al slaat Europa zich trots op de borst over zijn voorbeeldige sanctiebeleid tegen Rusland. Ongezien snel en ongezien zwaar, zo luidt het oordeel over het eigen werk. Maar nu struikelt datzelfde Europa over de olieboycot, het kroonjuweel uit het zesde sanctiepakket. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.