EU-parlement: 'Zwarte lijst belastingparadijzen lachertje'
De zwarte lijst van belastingparadijzen waaraan Brussel en de 28 lidstaten twee jaar hebben gewerkt is een lachertje en een sof. De lijst is oncontroleerbaar en ongeloofwaardig, en je bent er net zo snel weer af als je erop komt.
Europarlementariërs van alle fracties, van extreemlinks tot extreemrechts en alles ertussen, maakten woensdagavond in een debat met de lidstaten en de Commissie gehakt van het project, waarop vooral de lidstaten zeggen heel trots te zijn. Toen de lijst vorig jaar december uitkwam bleken er zeventien landen op te staan, in januari gingen acht landen er alweer af.
,,Als het zo doorgaat hebben we in mei helemaal geen lijst meer en kent de wereld geen belastingparadijzen meer – applaus”, aldus de Tsjechische liberaal Pter Jezek vol ironie. ,,Niet geloofwaardig”, vond ook de Franse socialiste Pervenche Berès het snelle uitkleden van de lijst. Theodor Stologan, Roemeens christendemocraat: ,,We hebben hier veel te veel energie in gestopt om landen er na een maand alweer af te halen. Het is een heel groot risico om dat op basis van beloften te doen.”
Leven beteren
De acht landen die al na een maand weer van de zwarte lijst afgingen, mochten dat louter op basis van de belofte hun leven te beteren. ,,Dat geldt dus ook voor notoire belastingparadijzen als de Kaaimaneilanden en Bermuda”, aldus PvdA’er Paul Tang. ,,Waarom zouden we die geloven?” Martin Schirdewan, een radicaal linkse Duitser: ,,Zelfs Panama verdween van de zwarte lijst, terwijl ons parlement aan dat land een compleet onderzoek wijdde. Ons parlement wordt aan een neusring door de manege gehaald.” Extreemrechts steigerde dan weer dat Tunesië wel op de lijst werd gezet. ,,Dat schaadt de economie, en dan steken weer meer Tunesiërs de Middellandse Zee over voor banen die er bij ons ook niet zijn.”
Namens de lidstaten wierp EU-raadsvoorzitter Bulgarije tegen dat de lijst van zogenaamde ‘non-coöperatieve jurisdicties’ een groot succes is, omdat niemand erop wil staan. Daarom deden veel landen beloften hun wetgeving aan te passen, aldus minister Monika Panayotova namens het Bulgaarse voorzitterschap. Eurocommissaris Phil Hogan van de Europese Commissie: ,,Landen die beloofd hebben hun leven te beteren staan op de grijze lijst. Dat zijn er 55. Straks moet blijken of ze hun beloften zijn nagekomen. Zo ja, dan gaan ze ook van de grijze lijst af. Zo niet, dan gaan ze naar de zwarte lijst.”
Het parlement wil dat dan wel zelf kunnen controleren. Dat betekent dat hun beloften publiek moeten worden, en er sancties moeten zijn voor wie beterschap weigert. ,,Dit is een schimmige lijst, opgesteld door een schimmige gedragscodegroep”, aldus Tang.
Volgens gespecialiseerde pressiegroepen zouden op de zwarte lijst, volgens de normen van de Commissie, zeker 35 landen moeten staan. Het Parlement vindt dat ook foute EU-lidstaten erop moeten komen. Tang: ,,Malta, Ierland, Nederland, Luxemburg.” Volgens Hogan, zelf Ier, is dat niet nodig, omdat Europese landen al veel informatie uitwisselen. Tegelijkertijd dwong zijn collega van Mededinging Margrethe Vestager de regeringen van België, Nederland, Luxemburg en Ierland om enorme bedragen aan belasting bij diverse multinationals alsnog op te vorderen. Zij merkt die belastingvoordelen aan als ongeoorloofde staatssteun.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kosovo: ‘Situatie is gespannen, Servië moet stoppen met destabiliseren van ons land’
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUM
Onzichtbare Franse tolweg blijkt boetefuik voor Nederlanders: ‘Niks gezien’
De ANWB waarschuwt Nederlandse vakantiegangers voor een ‘onzichtbare’ tolweg in Frankijk. Ook de Fransen zelf zijn in verwarring. ,,De boetes lopen op tot 375 euro.’’ -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUMAchtergrond
‘Om de oorlog te winnen, moet Oekraïne de grens over’, en dat doen ze dus ook
Met het opvoeren van het aantal aanvallen op Russische bodem lijkt het Oekraïense leger te zijn begonnen aan het langverwachte voorjaarsoffensief. De grenzen van de oorlog worden op zowel militair als politiek vlak opgerekt. ,,Om te winnen moet Oekraïne doelen in Rusland aanvallen,’’ legt Christ Klep, militairhistoricus en Ruslandkenner, uit.
-
PREMIUM
Met de nachttrein naar Berlijn: ‘Je opent je ogen en bent in een andere wereld, dat heeft iets magisch’
-
-
-
PREMIUMMet video's
Esther slaat geen editie van Alpe d’HuZes over: ‘Als ik thuisblijf, voelt het alsof ik mensen in de steek laat’
Zoveel mogelijk geld inzamelen voor kankeronderzoek. Het is een levensmissie geworden voor Esther van Winden, die vandaag voor de vijftiende maal meedoet aan Alpe d’HuZes. Samen met haar man Frank haalde Esther tot dusver al zo’n 250.000 euro op. En het einde is niet in zicht.Bleiswijk -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.