EU-hof: Geldstraffen rechtsstaatschenders toegestaan, Polen en Hongarije riskeren verlies miljardensteun
videoPolen en Hongarije riskeren tientallen miljarden EU-steun kwijt te raken als ze niet snel hun rechtsstaat op orde brengen. Blijven ze dat weigeren, dan heeft Brussel vanaf nu alle recht om zonder pardon de geldkraan dicht te draaien.
Dat zegt het Europese Hof van Justitie vanmorgen in een arrest dat Brussel een machtig wapen geeft tegen notoire rechtstaatsschenders. Met Polen heeft Brussel al jaren grote problemen omdat de regering er rechters politiek benoemt en ontslaat, en ze hen na ‘foute’ uitspraken via een tuchtraad tot de orde kan roepen. In Hongarije gaat het over een hele waslijst van onderwerpen: asiel- en migratiewetten, corruptie, academische en mediavrijheid, en in beide landen om de behandeling van LGBTQ+-gemeenschappen. Polen en Hongarije krijgen met het arrest het deksel stevig op de neus: zij stapten zelf naar het door hen niet erkende Hof om aan financiële sancties te ontsnappen.
Voor andere lidstaten en de Commissie is het arrest een grote stap vooruit. Het enige wapen waarover zij tot nu toe beschikten was het afpakken van het stemrecht, een in de praktijk nauwelijks toepasbare maatregel omdat de inbreuk bij unanimiteit moet worden vastgesteld. De lidstaat waarover het gaat stemt dan weliswaar niet mee, maar als twee zondaren afspreken elkaar de hand boven het hoofd te houden staat de rest al machteloos. Miljarden EU-steun blokkeren is politiek makkelijker realiseerbaar en doet veel meer pijn. Premier Morawiecki, die er de hardste dreun van krijgt, verweet Europa vorig jaar ‘financiële chantage’ en ‘ondermijning van de democratie’, Orbán dreigde kort geleden zelfs met een Hongaarse exit.
Treuzelt
Met zijn arrest legt het Hof de bal terug bij de Europese Commissie, die al meer dan een jaar treuzelt om het zogenaamde ‘conditionaliteitsmechanisme’ – geld afpakken van wie zich niet gedraagt – toe te passen. Het Parlement is over dat getreuzel zo nijdig dat het de Commissie al twee keer met een ultimatum dreigde en daarna met een proces. Het verweer van Brussel was: ‘We willen eerst rechtszekerheid’, maar ook nu die er is lijkt de Commissie nog niet echt uit de startblokken te schieten.
Formeel moet ze nog beslissen of en wanneer ze haar mechanisme gebruikt, daarna moet er links en rechts nog wat worden geconsulteerd, dus vóór de Hongaarse parlementsverkiezingen van 3 april zal er niet veel meer gebeuren, zo waarschuwde Justitiecommissaris Didier Reynders vorige maand al in Politico. De Commissie zou bang zijn om de verkiezingen te beïnvloeden, maar volgens de Duitse Groene Daniël Freund doet ze dat juist door zich afzijdig te houden. Een veeg teken is ook dat Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vanmiddag niet zelf naar Straatsburg reist om met het Parlement te debatteren over vervolgstappen. In haar plaats gaat Johannes Hahn (Begroting).
Forse kritiek
Hij mag rekenen op forse kritiek. D66-leider in Europa Sophie in ‘t Veld verweet de Commissie en Von der Leyen vorig jaar op deze site al laksheid: ,,Ze verzint honderdduizend smoezen om niet in actie te hoeven komen en onderhandelt intussen met Polen over de rechtsstaat – alsof dat een onderwerp is waarover je zou kunnen onderhandelen.”
Haar VVD-collega Malik Azmani: ,,Ik verwacht dat het dralen voorbij is en de geldkraan wordt dichtgedraaid. Als EU moeten we onszelf serieus nemen. Waarom zou de rest van de wereld het anders wel doen?” Thijs Reuten (PvdA): ,,De tijd van pappen en nathouden is al heel lang voorbij. Daar blijven we Commissie en Raad aan herinneren, tot de Polen weer kunnen rekenen op onafhankelijke rechters en Hongarije weer een democratie is.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUManalyse
Turkije is meer verdeeld dan ooit, maar blijvende alleenheerser Erdogan gaat geen verbinding brengen
-
Japans leger krijgt opdracht elke Noord-Koreaanse raket te vernietigen, ook eventuele satelliet
De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een satelliet zal lanceren. -
PREMIUMreportage
Droneaanvallen aan orde van de dag in Moskou: ‘Laat gezinnen hier toch wonen en kinderen spelen’
De Russische president Vladimir Poetin is tevreden over de luchtafweer nadat zeker acht drones dinsdagochtend vroeg boven Moskou zijn neergehaald. Maar niet alle Moskovieten zijn overtuigd, wordt duidelijk na gesprekken in de stad. ,,Het kunnen zelfs kinderen zijn geweest die met drones aan het spelen waren.” -
PREMIUM
Miljardair Elon Musk was ongeleid projectiel, nu heeft hij meer het imago van rockster
Noem een baanbrekende ontwikkeling en de kans is groot dat de naam van Elon Musk opduikt. Zelfsturende auto’s, lancering van de grootste raket ooit of een chip in onze hersenen? Het komt uit de koker van de miljardair of hij is er nauw bij betrokken. Hoe dóét hij dat? -
Koning Charles bracht muzikaal eerbetoon aan Tina Turner
Ook koning Charles heeft indirect even stilgestaan bij het overlijden van Tina Turner. Tijdens de wisseling van de wacht afgelopen vrijdag mocht de Band of the Welsh Guards namelijk het nummer The Best spelen van de koning, zo blijkt uit beelden van Forces News.
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
-
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid. -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.”