EU en China tekenen belangrijk principeakkoord over investeringen
De Europese Unie en China hebben vanmiddag na zeven jaar onderhandelen een principeovereenkomst getekend over investeringen. Daardoor moeten Europese bedrijven makkelijker toegang krijgen tot de Chinese markt en zou er een meer gelijk speelveld ontstaan.
Naar verwachting zal het nog zeker een jaar duren voordat de overeenkomst van kracht wordt, mar de aanzet is er. Europese bedrijven krijgen meer toegang tot sectoren zoals elektrische auto’s, private zorg, vastgoed, telecomdiensten en andere bedrijfstakken in China. Bepaalde eisen van Peking waarbij Europese bedrijven een samenwerkingsverband moeten aangaan met Chinese ondernemingen om toegang tot het land te krijgen worden opgeheven.
China schrapt ook de verplichte overdracht van technologische kennis door buitenlandse ondernemingen aan Chinese partijen en heeft toegezegd transparanter te zijn over staatssubsidies aan het bedrijfsleven. Ook zijn afspraken gemaakt over klimaatverandering en rechten van werknemers.
Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie zei dat de unie openstaat voor gelijkwaardige handel met China. Het Europees Parlement moet nog wel instemmen. Sommige Europarlementariërs hebben bezwaren geuit tegen de overeenkomst vanwege zorgen over mensenrechtenschendingen in China.
Voor Peking betekent de overeenkomst dat er meer Europese erkenning komt voor China als ‘gewone handelspartner’. Ook kunnen risico’s rond strengere regels voor Chinese investeringen in de EU verminderen door de deal.
Voordelig
President Xi Jinping verklaarde dat de deal voordelig uitpakt voor zowel Chinese als Europese bedrijven. Daarnaast onderstreept de overeenkomst de Chinese wens om de eigen economie verder te openen voor buitenlandse investeerders en zal die helpen om de wereldeconomie te laten herstellen van de coronacrisis, aldus Xi.
Met het akkoord komt er ook een gelijker speelveld tussen Europese en Amerikaanse bedrijven als het gaat om China. De Verenigde Staten sloten begin dit jaar al een voorlopig handelsakkoord met China, waarbij ook afspraken werden gemaakt rond meer toegang en technologische kennis. President Donald Trump heeft China beschuldigd van oneerlijke handelspraktijken die nadelig zijn voor het Amerikaanse bedrijfsleven.
China is een buitengewoon belangrijke handelspartner van de EU. Vorig jaar werd door de EU-landen voor een bedrag van 362 miljard euro aan producten geïmporteerd uit China. De waarde van de export van de EU naar China lag op 198 miljard euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM
Brexit houdt iedereen bezig, maar dit historische akkoord tussen EU en China is net zo belangrijk
Alle aandacht ging de afgelopen week naar de brexitdeal van de Europese Unie met de Britten. Ondertussen staan ook de EU en China op het punt een net zo historisch investeringsakkoord te sluiten. Maar ook hier spelen problemen bij de afronding. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
roep om verbod
Extreem korte vluchten in luxe privéjet: Greenpeace is ‘schaamteloze‘ miljonair spuugzat
Greenpeace is woest dat de ‘allerrijksten’ nog altijd volop gebruikmaken van het privévliegtuig. Uit een inventarisatie van het onafhankelijke onderzoeksbureau CE Delft blijkt dat het aantal privévluchten in de EU met 64 procent is toegenomen. ,,Het is schaamteloos dat de allerrijksten te midden van een klimaatcrisis kiezen voor de meest vervuilende manier van reizen. Er moet zo snel mogelijk een verbod op privéjets komen”, zegt een woordvoerder van Greenpeace tegen deze site. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?
-
Rusland wil nog eens 400.000 militairen rekruteren, dit keer ‘op vrijwillige basis’
De Russische autoriteiten zouden begonnen zijn met de voorbereiding van een nieuwe militaire rekruteringscampagne. Doel is om 400.000 nieuwe soldaten op de been te brengen, dit keer ‘vrijwillig’. Dat melden Britse militaire inlichtingendiensten op basis van Russische media. -
-
-
Update met video
Politieke crisis in Israël: verklaring Netanyahu over omstreden hervormingen uitgesteld
De verwachte verklaring van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over het opschorten van zijn omstreden gerechtelijke hervormingsplannen is uitgesteld. Massale protesten tegen het ontslag van de beleidskritische minister van Defensie, zondagavond, zetten de regering onder grote druk. De belangrijkste vakbond dreigde maandag met een landelijke staking. -
Zeker vijf doden bij ernstig verkeersongeval Marokko
Bij een verkeersongeval in de buurt van de Marokkaanse hoofdstad Rabat zijn woensdag vijf mensen om het leven gekomen. Zeker 27 anderen raakten gewond, van wie er twaalf ernstig aan toe zijn. Dat melden plaatselijke autoriteiten.