Erdogan komt moskee openen: Keulen staat op scherp
Het toch al beladen driedaagse staatsbezoek aan Duitsland van de Turkse president Erdogan eindigt vandaag in Keulen onder extra spanning. Erdogan opent daar een van de grootse moskeeën in Duitsland.
De lokale overheid heeft op het laatste moment geen toestemming gegeven voor een groot openingsfeest waarop zo’n 25.000 Turkse Duitsers werden verwacht. De veiligheidsrisico’s zijn te groot, aldus de politie. Er staan liefst negen kleinere demonstraties gepland in Keulen, onder meer van Koerden die fel anti-Erdogan zijn.
De ceremonie bij de ‘Zentralmoschee’ van de Turks-Islamitische DITIB Unie in Keulen begint vanmiddag rond 14.00 uur. Na het afblazen van het Turkse volksfeest adviseerde de Duitse politie naar de televisie te kijken waarop het allemaal live wordt uitgezonden.
Voor die tijd spreekt Erdogan nog een keer met Angela Merkel, de Duitse bondskanselier. De sfeer tussen beiden was volgens ingewijden ijzig. De relatie tussen Duitsland en Turkije zakte naar een dieptepunt door een reeks geschillen over het harde optreden van Turkije na een mislukte staatsgreep in 2016. Een onderwerp dat ook gevoelig ligt is de gevangenneming van Duitse burgers en journalisten in Turkije.
Geannuleerd
Ook in de deelstaat Noordrijn-Westfalen zal er weinig uitbundigheid zijn van Duitse kant. De geplande ontvangst van de Turkse president op kasteel Wahn, vlakbij het vliegveld van Keulen, is geannuleerd. De Duitse familie, die eigenaar van het barokke kasteel is, wilde het bezit 'vanwege politieke redenen’ niet verhuren voor een bezoek van de omstreden Erdogan. De afspraak met de president van Noordrijn-Westfalen - waar anderhalf miljoen mensen wonen met (ook) een Turks paspoort - is nu verplaats naar het militaire deel van het vliegveld Keulen-Bonn.
Rond Keulen geldt tijdens het bezoek van Erdogan een vliegverbod voor een straal van 60 kilometer. Ruim 3000 politiemannen zijn op de been. Het aanvankelijk door de Turkse organisatoren van de moskee-opening geplande volksfeest mag nu alleen genodigden ontvangen. Naar verluidt komen er 500, vooral Turkse, gasten.
Volgens de Duitse autoriteiten heeft dat alles vooral te maken met de veiligheidsrisico’s. Niet alleen wonen er veel Koerden in het gebied maar ook veel Turkse opponenten van Erdogan. “De veiligheid heeft hier de hoogste prioriteit”, aldus een politiewoordvoerder.
Niet feestelijk
De sfeer in Duitsland is sowieso weinig amicaal rond het bezoek. Veel ophef werd gemaakt van een ('provocerend' volgens de Bild Zeitung) islamitisch handgebaar waarmee de Turkse president zijn fans begroette. Nog steeds suddert de Özil-rel - de Duitse voetballer die met Erdogan poseerde en later liet weten niet meer voor de Mannschaft te willen uitkomen - na en de opening van de moskee is alles behalve onomstreden.
Al twintig jaar hebben rechtse groepen in Keulen tegen de bouw ervan geprotesteerd. Nu staat het gebouw er, met indrukwekkende minaretten (55 meter hoog) en een koepel van 36,5 meter. Het complex kostte 30 miljoen euro wat grotendeels is betaald door de Turks-Islamitische DITIB Unie en giften van gelovigen. De nieuwe moskee van de Duitse architecten en broers Paul en Gottfried Böhm is verbonden met andere voorzieningen, zoals een bibliotheek en winkels.
De formeel onafhankelijke Duitse organisatie DITIB wordt nu echter onderzocht vanwege vermeende politieke banden met Turkije. De imams van DITIB worden betaald door de Turkse religieuze autoriteit Diyanet. Vorig jaar werd een aantal imams van DITIB in Duitsland ervan beschuldigd spionage voor het Turkse consulaat te hebben bedreven. Ze zouden onder meer informatie hebben gegeven over politieke tegenstanders van Erdogan. DITIB bestrijdt dat maar inmiddels loopt er een juridisch onderzoek of de stichting niet onder Duits toezicht moet worden gesteld.
Reden dat het mede door DITIB aangekondigde inwijdingsfeest van de moskee met duizenden gelovigen niet door kan gaan is volgens de Duitse autoriteiten dat de organisatie bij herhaling heeft gefaald met een degelijk plan te komen voor het organiseren van de veiligheid. Rond de moskee aan de Venloerstrasse is nu een gebied afgezet, waar mensen alleen met speciale uitnodigingen binnen kunnen komen. De stad is bang voor ongeregeldheden door de komst van de president van Turkije.
In heel Duitsland waren er de afgelopen dagen demonstraties, onder meer in Berlijn, Hamburg, Frankfurt, Düsseldorf, Essen, Bremen, Hannover, Stuttgart en Bielefeld. De organisatie 'Erdogan not welcome' verwacht vanmiddag in Keulen 10.000 deelnemers. Volgens ooggetuigen waren er rond het middaguur nog weinig mensen. Bij een betoging van Koerden tegen Erdogan op de rechteroever van de Rijn telden waarnemers vooralsnog vijfhonderd deelnemers.
De persoon Erdogan ligt politiek gevoelig in Duitsland:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Met video
Dit gebeurde er vannacht: Russen veroveren terrein in de Donbas, noodtoestand Hongarije vanwege oorlog
Het offensief van het Russische leger in de Donbas gaat onverminderd door. Russische troepen zijn vol in de aanval gegaan bij een rivier in het oosten van de Donbas-regio, waarbij ze het Oekraïense stadje Svitlodarsk hebben ingenomen. Ook enkele plaatsen in de omgeving zijn onder Russische controle gekomen. De gouverneur van Donetsk heeft claims van de pro-Russische separatisten bevestigd. -
Dit gebeurde er vannacht
Russen omsingelen Oekraïense leger in Donbas en Poetin bezoekt gewonde soldaten in Moskou
Rusland is bezig met de omsingeling van enige strategisch belangrijke steden in de regio Donbas. Bij het zwaar bevochten Severodonetsk heeft de strijd buitenwijken van de stad bereikt. -
Noord-Korea vuurt opnieuw drie ballistische raketten af, vlak na bezoek Biden aan Zuid-Korea
Noord-Korea heeft drie ballistische raketten afgevuurd richting de Japanse Zee, meldt het Zuid-Koreaanse leger. De lanceringen gebeurden vlak nadat de Amerikaanse president Joe Biden de regio had verlaten. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’
-
VIDEO
Biden doet emotionele oproep voor strengere wapenwetgeving na bloedbad Texas
Na het schietdrama in Texas, waarbij dinsdag negentien leerlingen van een basisschool en twee volwassenen door een 18-jarige man werden doodgeschoten, deed de Amerikaanse president Joe Biden een emotionele oproep voor strengere wapenwetgeving. -
Albanese twee dagen na verkiezingen Australië al beëdigd als premier
Anthony Albanese is maandag al beëdigd als de nieuwe premier van Australië. Dat gebeurde slechts twee dagen na de verkiezingen en nog voordat de definitieve uitslag bekend is. Zo is het bijvoorbeeld nog niet zeker of de 59-jarige Labor-leider kan rekenen op een absolute meerderheid. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?