Volledig scherm
De Turkse president Erdogan (links) en de Amerikaanse president Trump (rechts). © AFP

Erdogan dreigt legerbasissen te sluiten die door VS worden gebruikt

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft ermee gedreigd twee legerbasissen in Turkije te sluiten die door de Verenigde Staten worden gebruikt. Turkije zal ‘indien nodig’ de luchtmachtbasis in Incirlik en het Kurecik radarstation in de oostelijke provincie Malatya sluiten. 

Dat verklaarde Erdogan zondag in een interview op televisie. Hij dreigde ermee dat Ankara op een gepaste manier zou antwoorden indien Turkije ‘maatregelen zoals sancties’ van de VS opgelegd krijgt.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu had vorige week ook al geïnsinueerd dat Turkije de Amerikanen mogelijk de toegang zou kunnen ontzeggen tot legerbasissen indien de VS sancties zouden nemen tegen de Turken.

Sancties

In de Verenigde Staten wordt aangedrongen op dergelijke sancties als gevolg van de aankoop door Turkije van het Russische raketafweersysteem S-400. Die aankoop viel niet in goede aarde bij de Amerikanen. De vrees is dat Rusland via het afweersysteem aan gevoelige gegevens zou kunnen komen over de capaciteiten van de Amerikaanse F-35-gevechtsvliegtuigen, en er wordt ook rekening gehouden met veiligheidsrisico's voor de militaire uitrusting van de NAVO in Turkije.

De relatie tussen Washington en Ankara raakte verder verstoord door de resolutie over Armenië, die eind oktober in de VS werd goedgekeurd. Daarin erkende het Huis van Afgevaardigden de massamoord op Armeniërs van een eeuw geleden als een genocide.

Volledig scherm
Erdogan (rechts) tijdens het interview. © AP
  1. Uitgemergelde leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    Uitgemer­gel­de leeuwen schokken bezoekers dierentuin Soedan: ‘Extreem ondervoed’

    In de dierentuin van de Soedanese hoofdstad Khartoem is volgens internationale dierenrechtenorganisaties sprake van dramatische misstanden. Bezoekers spotten er deze week een aantal extreem uitgemergelde leeuwen. De broodmagere roofdieren waren letterlijk vel over been en konden bijna niet meer op hun poten staan. Twitteraar Osman Salih uit Soedan is inmiddels via sociale media een actie begonnen voor hulp aan de ten dode opgeschreven leeuwen.
  2. ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederlandse (18) bewerkt slachtoffer met gebroken fles

    ‘Wild gevecht’ bij après-ski in Oostenrijk: Nederland­se (18) bewerkt slachtof­fer met gebroken fles

    In het populaire ski-oord Zell am See is vannacht een 18-jarige Nederlandse vrouw gearresteerd omdat ze een Oostenrijkse leeftijdgenoot zwaar mishandelde tijdens een volgens de politie ‘wild gevecht’. Het slachtoffer belandde zwaargewond in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en beslist daarna of de vrouw in voorlopige hechtenis blijft, melden Oostenrijkse media.