Volledig scherm
Een beeld vrijgegeven door Tepco van het binnenste van kernreactor 1. © AFP

Enorme stijging straling rondom Fukushima

Bijna zes jaar na de kernramp in Fukushima is de hoeveelheid straling in de getroffen kerncentrale plotseling fors gestegen. De oorzaak is mogelijk een lek in een van de reactoren. De hoge dosering straling maakt het moeilijker om de fabrieken te ontmantelen en het gebied uiteindelijk weer bewoonbaar te maken. 

De forse verhoging van de straling wordt sinds een week gemeten in de buurt van de ingang van de op 11 maart 2011 door een aardbeving en tsunami getroffen kerncentrale. Mogelijk is lekkage in een van de reactoren de oorzaak. De stralingsdosis zou maar liefst 530 sievert zijn, meldt Japan Times. Een mens kan overlijden bij een zeer korte blootstelling aan deze hoeveelheid straling. Medici hebben nog nooit met deze hoge dosering straling te maken gehad, laat een woordvoerder van het Japanse Nationaal Instituut van Stralingswetenschappen weten. Door de hoge straling zou het voor de autoriteiten moeilijk zijn om de fabrieken te ontmantelen en het gebied schoon te maken.

De Japanse provincie Fukushima werd in maart 2011 getroffen door een aardbeving en tsunami. De kerncentrale Fukushima Dai-Chi raakte daarvan zo beschadigd dat er een melt down ontstond. Het werd een van de grootste kernrampen in de geschiedenis. In het hele gebied kwam radioactief materiaal terecht. Tot op de dag van vandaag is onduidelijk wat nu precies waar in het gebied ligt. 

Volledig scherm
Een robot gaat nader onderzoek doen in de centrale. © AFP

Zwarte massa

De verhoogde straling zou het gevolg zijn van een lekkage in een van de reactoren. Eerder registreerde een op afstand bestuurbare camera beelden van een zwarte vloeistof onderin de reactor. Waarschijnlijk is dit gesmolten nucleair materiaal. 

Tokio Electric Power (Tepco), de beheerder van de centrale, wil de komende weken met aangepaste robots de fabrieken verder verkennen. De huidige robots kunnen maar een paar uur werken. Hierna begeven ze het vanwege de enorme hoeveelheid straling. Toch ziet Tepco het positief in. Mocht de zwarte massa daadwerkelijk kernmateriaal zijn, dan zou een gericht plan kunnen worden gemaakt om de stof op te ruimen. 

Het zal overigens nog tientallen jaren duren voordat het gebied – een ring van zeker 80 kilometer – rond de fabriek weer bewoonbaar is. 

  1. Ontsnapte Russin weer in quarantaine, Nederlandse cruisegangers vlogen stiekem naar huis
    liveblog corona

    Ontsnapte Russin weer in quarantai­ne, Nederland­se cruisegan­gers vlogen stiekem naar huis

    Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.