Engeland rouwt om pasgetrouwde agent die tijdens dienst bruut werd doodgereden

videoPolitici, agenten en tv-persoonlijkheden hebben zich in Engeland bedroefd uitgesproken om de dood van de 28-jarige politieagent Andrew Harper. De agent was kortgeleden getrouwd en zou volgende week op huwelijksreis gaan. Hij werd tijdens zijn dienst doodgereden. 

Harper was donderdagavond aan het werk toen hij een oproep kreeg dat er in  een plaatsje net buiten het dorp Sulhamstead, ten westen van Londen, een inbraak aan de gang was. Hij ging er met een collega op af en stapt om nog onbekende reden uit zijn dienstauto de straat op. Daar wordt hij frontaal aangereden door een van de inbrekers. Zijn collega probeert hem nog te reanimeren, maar het mag niet meer baten. Hij sterft op straat. 

„Andrew is op een onbewaakt ogenblik aangereden en meegesleurd door de auto”, is de verklaring van een politiewoordvoerder. ,,Wat er precies gebeurd is, wordt op dit moment uitgezocht.” Het bureau is in rouw en heeft de vlag halfstok gehangen.

In het onderzoek naar de dood van de jonge agent zijn tot nu toe tien verdachten gearresteerd. Ze variëren in leeftijd van 13 tot 30 jaar. De politie behandelt de zaak als een moordzaak. 

Tekst gaat verder onder de foto's.

Volledig scherm
De politie doet onderzoek op de plek van de aanrijding. © AP

Johnson

In Engeland wordt bedroefd gereageerd op de dood van de agent, die zijn pasgetrouwde vrouw Lissie achterlaat. Premier Boris Johnson schrijft op Twitter dat hij ‘totaal geschokt’ is door de dood. ,Zijn dood is een krachtige herinnering aan het feit dat politieagenten in het hele hele land elke dag hun leven op het spel zetten om ons land veilig te houden”, schrijft hij. Ook 

Jeremy Corbyn van de Labour-partij reageerde met eerbetoon aan de ‘ongelooflijke dapperheid van de Britse politieagenten’. De Engelse voetbalclub Reading zal morgen hun wedstrijd tegen Cardiff beginnen met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de agent. De familie van Andrew heeft online een condoleanceregister geopend. 

In diverse ontbijtshows en andere Britse talkshows is de dood van de agent en het gevaar dat agenten lopen vandaag een veelbesproken onderwerp. 

Volledig scherm
De politie doet onderzoek op de plek van de aanrijding. © AP
Volledig scherm
De plek waar Andrew Harper om het leven kwam © EPA
Volledig scherm
Agent Andrew Harper en zijn vrouw Lissie tijdens hun huwelijk, slechts enkele weken geleden. © AP
 1. Celstraffen voor mortuarium-personeel dat stiekem autopsie voetballer Sala filmde

  Celstraf­fen voor mortuarium-personeel dat stiekem autopsie voetballer Sala filmde

  De baas en een medewerkster van een mortuarium in de Britse plaats Bournemouth hebben respectievelijk veertien en vijf maanden celstraf gekregen omdat ze in het geheim opnamen maakten van de lijkschouwing van voetballer Emiliano Sala. De 28-jarige spits kwam 21 januari om het leven bij een vliegtuigongeluk boven het Kanaal. Volgens de rechter hebben directeur Sherry Bray (49) en personeelsleid Christopher Ashford (62) zich schuldig gemaakt aan ‘een wel heel morbide nieuwsgierigheid’.
 2. Brabander Johannes V., verdacht van moord op Roemeens meisje (11) omgekomen bij ongeval Escharen: politie denkt aan zelfmoord
  Update

  Brabander Johannes V., verdacht van moord op Roemeens meisje (11) omgekomen bij ongeval Escharen: politie denkt aan zelfmoord

  ESCHAREN - De 47-jarige Nederlander die een Roemeens meisje zou hebben gewurgd en massaal gezocht werd door de Roemeense politie, zou zelfmoord hebben gepleegd. Dat zeggen het Openbaar Ministerie Oost-Brabant en de politie. Het lijkt erop dat de man bewust op een vrachtwagen is ingereden in Escharen. Hij wordt ervan verdacht een 11-jarig meisje uit het Roemeense dorp Gura Şuţii te hebben vermoord.