Elizabeth Holmes door jury schuldig bevonden aan oplichting en fraude
VIDEOElizabeth Holmes, de voormalig topvrouw van het Amerikaanse bloedtestbedrijf Theranos, is maandag (lokale tijd) door een Amerikaanse jury schuldig bevonden aan vier van de in totaal elf aanklachten in de fraudezaak tegen haar.
De jury acht in de vier aanklachten bewezen dat de 37-jarige Holmes investeerders voor honderden miljoenen dollars heeft opgelicht en patiënten in gevaar heeft gebracht met onnauwkeurige laboratoriumresultaten. Ze werd vrijgesproken van vier andere aanklachten tegen haar.
De jury deed uiteindelijk uitspraak over slechts acht van de elf aanklachten tegen Holmes. De rechter gaf hiervoor toestemming nadat de jury na zeven dagen van beraadslagingen liet weten het niet eens te kunnen worden over de overige drie aanklachten. Om iemand schuldig of onschuldig te verklaren moeten alle juryleden het unaniem met elkaar eens zijn. Het is niet bekend over welke drie aanklachten in de zaak de jury het niet eens kon worden.
Selfmade miljardair
Holmes wist zich in korte tijd op te werken tot de jongste ‘selfmade miljardair’ van Silicon Valley. Ze werd zelfs de nieuwe Steve Jobs genoemd, ook vanwege haar manier van kleden. Ze richtte in 2003 de start-up Theranos op, een bedrijf dat beweerde revolutionaire bloedtesten te ontwikkelen waarbij maar één druppel bloed nodig was om het op veel ziektes of afwijkingen te kunnen testen.
Op het hoogtepunt in 2015 was Theranos 9 miljard dollar waard. Het zou voor een revolutie in de medische sector gaan zorgen, was de verwachting. Totdat in een artikel in de Wall Street Journal grote twijfels werden geuit over het bedrijf en de HBO-documentaire The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley blootlegde hoe Holmes alles bij elkaar had gelogen. Zo zou Theranos gewoon gebruik hebben gemaakt van bestaande technologie en was er weinig innovatiefs aan het bedrijf.
Inmiddels is het bedrijf geen euro meer waard. Veel investeerders, waaronder Rupert Murdoch en de voormalige Amerikaanse onderwijsminister Betsy DeVos, raakten vele miljoenen kwijt door de affaire.
Volgens The New York Times riskeert Holmes voor elke aanklacht een celstraf tot 20 jaar. Naar verwachting gaat Holmes, die steeds heeft volgehouden onschuldig te zijn, tegen de uitspraak in beroep.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
PREMIUM
Twintig jaar cel dreigt voor ‘vrouwelijke Steve Jobs’ na megafraude bij Amerikaanse startup
De voormalige ceo van het ooit veelbelovende Theranos staat voor de rechter wegens fraude. Daarmee ligt ook de rest van Silicon Valley onder de loep. Verandert de val van de ‘vrouwelijke Steve Jobs’ de startup-cultuur in de VS? -
Video
Silicon Valley-miljardair Elizabeth Holmes loog alles bij elkaar, bedrijf niets meer waard
Elizabeth Holmes (35) gooide hoge ogen met haar bedrijf Theranos, een ontwikkelaar van innovatieve en spotgoedkope bloedtesten. Haar bedrijf was vier jaar geleden nog 10 miljard dollar waard. Daar is geen cent meer van over, nu blijkt dat die testen helemaal niet werken en Holmes alles uit haar duim zoog. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
Taliban vragen internationale erkenning regering, leider voor het eerst weer in het openbaar verschenen
Het Afghaanse fundamentalistische taliban-regime heeft zaterdag een grote bijeenkomst van duizenden geestelijken in de Afghaanse hoofdstad Kaboel afgesloten door de internationale gemeenschap te vragen hun regering te erkennen. De taliban regeren Afghanistan sinds vorig jaar augustus, maar tot nu toe erkende geen enkel land het Islamitisch Emiraat Afghanistan, zoals het land volgens hen heet.
-
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
Regering-Biden wil toch nieuwe licenties voor olieboringen op zee uitgeven
De regering van de Amerikaanse president Joe Biden is van plan de komende vijf jaar elf nieuwe licenties uit te geven voor het boren naar olie op zee. Tien daarvan zouden voor boringen in de Golf van Mexico en één voor boren in Alaska worden verstrekt. Biden heeft tijdens zijn campagne beloofd geen nieuwe vergunningen voor het boren naar olie en gas uit te geven. -
Verdachte bekent moord op Maltese journaliste in interview: ‘Voor mij was het gewoon business’
Een van de drie mannen die op Malta zijn aangeklaagd voor de moord op onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia (53), eind 2017, heeft een bekentenis afgelegd. Dat deed George DiGiorgio in een interview vanuit de gevangenis met een verslaggever van persbureau Reuters.