Ivo Ooms (63) met vrouw Pronmatha (36) en zoontje Jacky (2 jaar en 8 maanden).
Volledig scherm
Ivo Ooms (63) met vrouw Pronmatha (36) en zoontje Jacky (2 jaar en 8 maanden). © Vertommen

Eigenaar friettent (63) verjaagt overvallers met hete frietschep nadat ze zoontje bedreigen met mes

Een 63-jarige eigenaar van een friettent heeft woensdagavond in het Belgische Leuven vier inbrekers verjaagd met een hete frietschep. De mannen bedreigden onder andere de vrouw en en het tweejarige zoontje van de eigenaar met een mes van 35 centimeter.

Een doordeweekse woensdagavond was het, toen er plots vier overvallers hun slag dachten te slaan in Frituur Oomske. ,,Vier mannen kwamen mijn frituur binnen. Eén van hen, een man met een opvallende blauwe kuif, had een mes van zo’n 35 centimeter vast. ‘Kassa open’, zeiden ze in koor. Ze lachten en fluisterden iets in een taal die ik niet begreep. Mijn vrouw Pronmatha zat in een privévertrek, vlak naast de frituurruimte, en zei dat ik de politie moest bellen. Zij zat daar op dat moment met mijn zoon Jacky van 2 jaar en 8 maanden oud”, vertelt eigenaar Ivo Ooms.

Frituur Oomske op de Diestsesteenweg.
Volledig scherm
Frituur Oomske op de Diestsesteenweg. © Vertommen

Klap

,,Daarop ging de man met het mes naar achter en zei hij dat ze niet naar de politie mocht bellen. Hij bedreigde haar met het mes. Ondertussen had ik de drie anderen een klap gegeven met mijn warme frietspaan. Zij zetten het onmiddellijk op een lopen. Daarna heb ik de kerel met het blauwe haar ook nog vier keer een mep verkocht met mijn frietspaan. Hij probeerde mij te verwonden met het mes, maar moest vluchten zonder buit. Ik heb hem wel stevig geraakt. Die mannen zullen niet snel meer een frituur bezoeken”, lacht Ivo, die zijn familie redde van een wel erg penibele situatie. ,,Ik heb gedaan wat ik moest doen.”

Frituur Oomske is al sinds 1979 een begrip in Leuven. Veertig jaar geleden begon Ivo er zijn zaak. Zoiets maakte hij nog nooit mee. ,,Deze keer is het dan wel goed afgelopen, maar dat moet toch niet meer gebeuren”, klinkt het. Ivo geeft nog even een korte persoonsbeschrijving van de daders. ,,Twee mannen waren 1,70 meter, twee 1,85 meter. Eén van die grote mannen had blauw haar en liep met het mes rond. Ik schat dat ze begin twintig zijn. Ik had ze nog nooit gezien.’’

De Leuvense politie is een onderzoek gestart naar de feiten. ,,We weten dat er twee lopend zijn vertrokken, en twee met de fiets. Er wordt bekeken of er camerabeelden voorhanden zijn’’, zegt Leuvens politiewoordvoerder Marc Vranckx.