Eerste Capitool-relschoppers voor de rechter, ‘meest complexe onderzoek ooit’
De eerste Capitool-bestormers worden in de VS veroordeeld in wat volgens de Amerikaanse justitie het ‘meest complexe onderzoek ooit’ is. Sommigen krijgen mogelijk flinke celstraffen.
Karlijn van HouwelingenLaatste update:18-07-21, 17:17
Morgen hoort kraanmachinist Paul Allard Hodgkins (38) uit Florida of hij de cel ingaat, en voor hoe lang. Hodgkins werd op 6 januari gefilmd, met een Trump-vlag over zijn schouder op de vloer van de Amerikaanse Senaat. Hij was een van de aanhangers van de oud-president die het Capitool in Washington binnendrongen op het moment dat het Congres daar Trumps verkiezingsverlies zou bekrachtigen. Justitie eist anderhalf jaar cel tegen Hodgkins vanwege onder meer het hinderen van het Congres.
Verliezer Trump loog - en liegt nog altijd - dat hij eigenlijk won. Hij jutte de demonstranten op in een speech. Sympathisanten braken daarna deuren en ruiten open, vochten met politieagenten en gingen op zoek naar Congresleden en de vicepresident. Sommigen scandeerden dat ze hem wilden ophangen. Er vielen vijf doden.
Sindsdien voorkwamen Republikeinen in de Senaat dat het Congres een onafhankelijk onderzoek instelt naar die zwarte dag. Een Republikein in het Huis van Afgevaardigden, Andrew Clyde uit Georgia, omschreef de zichtbaar gewelddadige meute als ‘een normaal toeristisch bezoek’.
Maar in de rechtbank gaat het wel om de feiten - een rechter noemde dat ‘totale nonsens’. Justitie spreekt zelfs van ‘binnenlands terrorisme’. ,,De noodzaak om anderen af te schrikken is vooral sterk in zaken met betrekking tot binnenlands terrorisme, wat de bestorming van het Capitool zeker was”, stelde de aanklager in de zaak van kraanmachinist Hodgkins.
Hodgkins is een van de eersten die mogelijk de cel in gaat. Twee mensen zijn eerder gestraft: een 35-jarige man uit Florida die in het verleden al eens vastzat voor poging tot moord kreeg zes maanden cel. Hij had die al uitgezeten in afwachting van zijn proces en mocht de gevangenis dus verlaten. Een 49-jarige vrouw uit Indiana kreeg een voorwaardelijke straf.
Het vonnis van morgen kan de toon zetten voor de honderden anderen die nog wachten op hun proces. Zo’n achthonderd mensen drongen destijds het Capitool binnen volgens justitie. Ruim vijfhonderd van hen zijn inmiddels gearresteerd. Ze moeten voor de rechter komen vanwege bijvoorbeeld geweld tegen agenten, hinderen van het Congres, vernieling of diefstal.
Onder hen zijn zeker 56 voormalige of actieve militairen, twaalf voormalige of actieve agenten en zeker tachtig relschoppers die banden hadden met extremistische groepen. Ze konden aangehouden worden mede dankzij ruim 300.000 tips die de FBI ontving. Er is zoveel digitaal materiaal te verwerken, dat de meeste strafprocessen pas volgend jaar beginnen.
De meeste arrestanten zijn in afwachting daarvan vrijgelaten. Sommigen moeten enkelbanden dragen of mogen van de rechter maar beperkt internet of sociale media gebruiken. Zo’n zeventig mensen zitten vast, onder wie enkele prominente leden van extremistische groepen als de Proud Boys of de Oath Keepers. Die laatste groep sloeg net buiten Washington wapens op in de aanloop naar 6 januari, stelt justitie.
‘Meest complexe onderzoek’
Ik wil niet de indruk wekken dat een voorwaardelijke straf automatisch de uitkomst is, want dat zal niet zo zijn
Het onderzoek gaat door. In de rechtbank sprak justitie van ‘het meest complexe onderzoek’ waar het ooit mee te maken heeft gehad. Zo’n driehonderd mensen zijn nog niet geïdentificeerd, volgens de FBI. Het gaat onder meer om tweehonderd mensen die politiemensen hebben aangevallen, iets waar fikse straffen van maximaal twintig jaar cel op staan. ,,Dit is nog lang niet over”, waarschuwde FBI-directeur Christopher Wray onlangs nog. De man die pijpbommen achterliet bij kantoren van politieke partijen is bijvoorbeeld nog niet gevonden.
Bijna de helft van de arrestanten, becijferde de Washington Post in mei, moet voorkomen voor relatief lichte overtredingen, zoals het betreden van verboden terrein. De allereerste veroordeelde is bijvoorbeeld Anna Morgan-Lloyd uit Indiana, een 49-jarige oma en Trump-aanhanger. Ze bood excuses aan ‘aan het Amerikaanse volk’ voor wat ze een ‘woeste vertoning van geweld’ noemde.
Daar had ze geen deel van willen zijn, zei ze. Op Facebook had ze het nadien overigens ‘de beste dag ooit’ genoemd. Ze is niet gewelddadig geweest volgens justitie, en werkte mee aan het onderzoek. De rechter was mild nadat ze schuld bekende aan illegaal demonstreren in het Capitool. Maar hij waarschuwde ook dat het voor andere relschoppers heel anders kan uitpakken, als ze geen berouw tonen. ,,Ik wil niet de indruk wekken dat een voorwaardelijke straf automatisch de uitkomst is, want dat zal niet zo zijn.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.