Een spijtbetuiging van een Noord-Koreaanse leider is hoogst zeldzaam
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft opmerkelijke excuses gemaakt voor het doodschieten van een Zuid-Koreaan die waarschijnlijk wilde overlopen naar het noorden. Dat gebeurde eerder deze week.
De Zuid-Koreaanse ambtenaar van het ministerie van Zee en Visserij verdween van een Zuid-Koreaans inspectieschip in de omstreden grenswateren. Volgens Zuid-Korea werd hij doodgeschoten door Noord-Koreaanse soldaten terwijl hij op een vlot in Noord-Koreaanse wateren dreef. Het lichaam van de man werd daarna in brand gestoken.
Nog opmerkelijker dan het bizarre incident zelf is volgens waarnemers nu het excuus van een Noord-Koreaanse leider richting Zuid-Korea. Noord-Korea heeft wel eerder ‘spijt’ betuigd toen het - net als nu - hoog oplopende spanningen wilde verminderen na grensincidenten met Zuid-Koreaanse slachtoffers. Bijvoorbeeld in 2015 toen bij exploderende landmijnen twee Zuid-Koreaanse soldaten gewond raakten. Maar het komt zelden voor dat een Noord-Koreaanse leider persoonlijk sorry zegt. In 2002 zei Kim Jong Il, de overleden vader van Kim Jong-un, dat hij ‘spijt’ had van een mislukte poging in 1968 om de Zuid-Koreaanse president Park Chung-hee te vermoorden.
Incident
Kim heeft nu volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gezegd dat het hem spijt dat hij Zuid-Korea heeft teleurgesteld. De publieke opinie in Zuid-Korea reageerde zeer fel op het incident. De gevoelens jegens Kim waren al niet best maar dit kwam er bovenop. De Noord-Koreaanse president hoopt nu dat de relatie tussen beide landen hierdoor niet verslechtert. ,,Het incident had niet moeten plaatsvinden”, aldus Noord-Korea in een verklaring, meldt Yonhap. ,,Er zijn meer dan tien schoten gelost als onderdeel van maatregelen om infectie met het coronavirus te voorkomen.” In Kim’s opmerkelijke excuus stond nog wel dat het hem tegenviel dat Zuid-Korea, dat de ‘gruweldaad’ veroordeelde, zulke ‘confronterende woorden’ had gebruikt . Men had ook eerst netjes om uitleg kunnen vragen. Niettemin beloofde de Noord-Koreaanse president maatregelen om herhaling te voorkomen.
Losse flodders
De dood van de Zuid-Koreaanse ambtenaar blijft een vreemd verhaal. Volgens de Noord-Koreaanse lezing schoten Noord-Koreaanse grenswachten eerst met losse flodders nadat hij in Noord-Koreaanse wateren was aangetroffen. De man weigerde te antwoorden, behalve dat hij riep dat hij uit Zuid-Korea kwam. Toen hij vluchtte, schoten de Noord-Koreanen op bevel van hogerhand tien keer met scherp. Toen ze daarna bij het vlot van de man kwamen, troffen ze alleen veel bloed aan, maar geen spoor van hemzelf. Vastgesteld werd dat hij wel dood moest zijn waarop het vaartuig in brand werd gestoken ‘volgens de geldende anti-coronavirusregels’, zo luidt nu het Noord-Koreaanse verhaal.
Een hoge Zuid-Koreaanse militair bevestigde donderdag tijdens een parlementaire commissievergadering een deel van dat verhaal maar zei dat Noord-Korea de man had vermoord. Waarschijnlijk had de ambtenaar ook grote coronapech omdat Kims soldaten sinds de pandemie een nog strikter 'shoot-to-kill’ protocol volgen en, zoals de Zuid-Koreaanse militair het verwoordde, ‘willekeurig schieten op iedereen die illegaal de grenzen nadert’. Er is nog altijd weinig bekend over de gedode 47-jarige ambtenaar, behalve dat hij vader van twee kinderen was. Volgens Zuid-Koreaanse media had hij schulden. De politie zei vandaag dat ze zijn telefoongegevens en bankrekeningen natrekken.
Verontwaardiging
De dood van de functionaris zorgde voor grote verontwaardiging in Zuid-Korea, het leger zou in verhoogde staat van paraatheid zijn gebracht. Duidelijk is de Kim Jong-un deze zaak niet wil laten escaleren, aldus waarnemers. Hij heeft veel te verliezen. Zijn land lijdt veel meer onder het coronavirus dan hij wil toegeven en is ook zwaar getroffen door recente orkanen. Kim zou dus wel wat begrip en wellicht humanitaire hulp van de rijke buren goed kunnen gebruiken.
De Zuid-Koreaanse minister van Defensie Suh Wook meldde dat de gedode ambtenaar zou hebben geprobeerd over te lopen en dat hij voor de laatste meters ook een reddingsvest had aangetrokken. Volgens de minister was er meer indirect bewijs dat het om een overloper ging. Familieleden van de man waren verbijsterd door dat verhaal. Hij zou nooit iets van interesse in het buurland hebben laten blijken. Volgens de krant Korea Times zouden op het onderzoeksschip geen sporen zijn gevonden die wijzen op een plan over te lopen.
Vandaag werd bekend dat president Moon Jae-in en Kim Jong-un onlangs juist vriendelijke brieven hadden uitgewisseld waaruit enige toenadering sprak. In zijn brief uitte Kim zijn zorgen over het coronavirus en de recente tyfoonschade in Zuid-Korea. Hij wenste Moon Jae-in een goede gezondheid.
Oppositiepartijen in Seoel zagen in het doodschieten van de functionaris het bewijs dat de toenaderingspolitiek van president Moon Jae-in niets oplevert en alleen nieuwe agressie oogst. ,,Zelfs al verdenk je er iemand van een spion te zijn dan schiet je hem niet zomaar dood, zonder enige vorm van proces", aldus parlementslid Song Young-gil op Facebook. Minister van Defensie Suh Wook zei tijdens een persconferentie dat het leger ingrijpt op het moment dat Noord-Korea de veiligheid van Zuid-Koreanen bedreigt.
Bekijk al onze populairste nieuwsvideo's in deze playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
dit gebeurde er vannacht
Groot Russisch offensief in Donbas, staatstelevisie raast tegen ‘onbenullige Amerikanen’
Het Russische leger zet zwaar aan in de oostelijke Donbas. Volgens de Oekraïense strijdkrachten zijn in de regio’s Donetsk en Loehansk gisteren negen aanvallen afgeslagen. -
'Noord-Korea doodde Zuid-Koreaanse functionaris en cremeerde hem’
Noord-Koreaanse militairen hebben een Zuid-Koreaanse functionaris gedood in Noord-Koreaanse territoriale wateren en zijn stoffelijk overschot gecremeerd, meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie donderdag aan persbureau Yonhap. Zuid-Korea veroordeelt de daad en wil dat Noord-Korea de daders bestraft. Het slachtoffer wilde mogelijk overlopen naar het communistische noorden. -
Protestantse kerk VS stopte seksueel misbruik 20 jaar lang in de doofpot
De leiders van de Southern Baptist Convention hebben zondag een onafhankelijk onderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat de kerk bijna twintig jaar lang seksueel misbruik door predikanten en kerkvrijwilligers in de doofpot heeft gestopt. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
‘Plas ophouden bij Belgische festivals door tekort aan toiletten’
Er zijn in België te weinig chauffeurs om mobiele toiletten naar festivals en evenementen te brengen, blijkt uit een rondvraag door Belgische media. ,,We zullen sommige organisatoren moeten teleurstellen, want we geraken er niet.” -
PREMIUMDictators
Van Mao tot Mussolini: dit zijn de beste boeken over de ergste dictators
Schrijver en veellezer Ronald Giphart leidt ons door zijn goedgevulde boekenkast. Dit keer bespreekt hij boeken over dictators.