Duizenden Duitsers bij herdenkingsbijeenkomst aanslag Hanau

VideoDuizenden mensen hebben vanavond in Hanau de slachtoffers herdacht van de aanslag in die Duitse plaats. De Duitse president Frank-Walter Steinmeier en andere prominente politici spraken de menigte toe. ,,Vandaag is het moment waarop we moeten zeggen: we staan samen als een samenleving, we laten ons niet intimideren en weten van geen wijken”, zei Steinmeier.

Niet alleen in Hanau, maar ook in Frankfurt, Berlijn en andere Duitse steden stonden duizenden mensen stil bij de aanslagen in twee shishabars waarbij negen mensen met een migratieachtergrond werden doodgeschoten. De 43-jarige dader, die vermoedelijk een rechtsradicaal motief heeft, schoot daarna zijn moeder en zichzelf dood. Verder raakten zes mensen gewond onder wie ook vier met een migratieachtergrond. 

De vader van verdachte Tobias Rathjen is opgepakt voor verhoor. Al vorig najaar zou Rathjen zijn denkbeelden gedeeld hebben met justitie, zo schreef de verdachte in zijn online manifest: ,,Maar geen van allen kon mij verder helpen.’’ Volgens Holger Schmidt, een terrorisme-expert bij omroep ARD was de schutter dus wel eerder in beeld: ,,De Bundesanwalt (de officier van justitie) heeft in november al een brief ontvangen met zijn extreemrechtse opvattingen. Maar daar is niets mee gebeurd.”  

Minister Steinmeier spreekt op het marktplein tijdens de herdenking.
Volledig scherm
Minister Steinmeier spreekt op het marktplein tijdens de herdenking. © AP
Anti-fascisme-vlag in Berlijn.
Volledig scherm
Anti-fascisme-vlag in Berlijn. © Getty Images
Volledig scherm
© EPA
  1. Trump verlengt crisismaatregelen na sombere voorspellingen
    VIDEO

    Trump verlengt crisismaat­re­ge­len na sombere voorspel­lin­gen

    De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken. De regels voor het behouden van ‘sociale afstand’ tot elkaar blijven daarom van kracht tot 30 april. Dat heeft de president vannacht bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Eerder meldde hij nog dat het in de VS met Pasen gewoon weer ‘business as usual’ zou zijn.