Volledig scherm
De politieagenten die de messentrekker in het Centraal Station in Amsterdam uitschakelden, moesten in een split second beslissen of ze hem zouden neerschieten. © ANP

Duitsland wijst asielaanvraag verdachte steekpartij Amsterdam Centraal af

De Afghaan Jawed S. (19), die ervan wordt verdacht dat hij eind augustus twee Amerikaanse reizigers neerstak op Amsterdam CS, krijgt geen asiel in Duitsland. Zijn asielverzoek is opnieuw afgewezen. 

Volgens de rechtbank in Trier heeft S. in zijn thuisland Afghanistan geen politieke vervolging of gevaar te vrezen. Ook kan hij na terugkeer zelf in zijn levensonderhoud voorzien, luidt het oordeel.

S. was in 2017 bij de administratieve rechtbank in beroep gegaan tegen een eerdere afwijzing van zijn asielaanvraag in Duitsland. De rechtbank heeft in zijn overweging niet de aanslag in Amsterdam betrokken, maar alleen gekeken naar de omstandigheden van S. zelf. Hij kan de nieuwe afwijzing nog aanvechten bij het gerecht in Rheinland-Pfalz.

De verdachte zit sinds de aanslag vast. Eerder deze week verscheen hij voor het eerst voor de rechtbank in Amsterdam, waar hij zijn woede tegen PVV-leider Geert Wilders en de inwoners van Nederland ventileerde. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem voor twee keer poging tot moord met een terroristisch oogmerk. De twee willekeurige slachtoffers raakten zwaargewond.