Duitsland pakt rechts-extremisten op die mogelijk een gewelddadige staatsgreep wilden plegen
Met videoDe Duitse politie heeft 25 leden en aanhangers van een extreemrechtse beweging opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een staatsgreep. Zij waren volgens aanklagers van plan om gewapend de Bondsdag, het Duitse parlement, te bestormen en parlementariërs te gijzelen. Onder de ruim vijftig verdachten zijn oud-Bundeswehr-soldaten, een oud-parlementariër en een bekende prins.
De 25 opgepakte mensen worden ervan verdacht lid te zijn van de terroristische organisatie Rijksburgerbeweging, met als doel de bestaande rechtsorde in Duitsland omver te werpen en te vervangen voor hun eigen staatsvorm, aldus de openbaar aanklager. Het zou gaan om mensen die geloven in complottheorieën van onder meer QAnon.
Volgens hoofdaanklager Peter Frankwilde de extreemrechtse splintergroepering de macht grijpen en een nieuw Duits leger opzetten. Hij beklemtoonde dat de extreemrechtse stroming uiterst gevaarlijk is.
Onder de arrestanten is een Russisch staatsburger, die samen met twee anderen wordt verdacht van steun aan de organisatie. Een andere vermoedelijke leider is de 71-jarige Heinrich XIII Prinz Reuss, die van plan zou zijn geweest om de leider van een nieuwe regering te worden. Er zou al een volledig schaduw-kabinet klaarstaan.
22 arrestanten, allen met Duits paspoort, zouden lid zijn van de terroristische groep. Duitse media weten dat het onder meer gaat om een Berlijnse rechter en oud-parlementariër Birgit Malsack-Winkemann van de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD). AfD-partijleider Tino Chrupalla zegt het nieuws alleen via de media te hebben gehoord en heeft ‘volledig vertrouwen in de autoriteiten’, zegt hij in en kort statement.
Twee verdachten werden in het buitenland opgepakt, in Oostenrijk en Italië. Onder leiding van de eveneens gearresteerde Rüdinger v. P. zouden enkele leden van de Rijksburgerbeweging militaire training hebben gehad.
Grootste operatie in de Bondsrepubliek
Bij de arrestaties vanmorgen waren ongeveer 3000 agenten betrokken. Zij deden invallen op 130 locaties in elf van de zestien deelstaten. Volgens dagblad Der Spiegel zou onder meer de kazerne van de Duitse speciale eenheid KSK zijn doorzocht. In het verleden is deze eenheid vaker in het nieuws geweest vanwege betrokkenheid bij rechts-extremisme. De krant Zeit weet dat een voormalig commando is opgepakt.
De grootschalige operatie geldt als een van de grootste anti-terreuroperaties in de moderne Bondsrepubliek. Afgelopen maanden hebben Duitse autoriteiten de operatie stapsgewijs uitgebouwd door telefoongesprekken af te luisteren, personen op straat te volgen en op het internet, schrijft de krant Süddeutsche Zeitung.
,,De democratie wordt goed verdedigd: sinds vanmorgen vindt er een grote antiterrorismeoperatie plaats”, laat minister Marco Buschmann van Justitie via Twitter weten. In elf deelstaten vinden invallen plaats, op meer dan honderd locaties. Het onderzoek richt zich op in totaal 52 verdachten.
Rijksburgerbeweging erkent Duitsland niet
Het gevaar uit rechts-extremistische hoek is al decennia een groot probleem voor autoriteiten in Duitsland en lijkt sinds de coronacrisis, die veel complotdenkers in deze hoek dreef, almaar toegenomen. Complotdenkers mengen zich tijdens demonstraties geregeld met rechtsextremisten. In maart van dit jaar werden vier Duitsers gearresteerd omdat ze gezondheidsminister Karl Lauterbach wilden ontvoeren.
De Rijksburgerbeweging bestaat al jaren en erkent de Bondsrepubliek Duitsland niet. Leden vinden dan ook dat de Duitse wetten niet op hen van toepassing zijn en veel van hen weigeren bijvoorbeeld belasting te betalen. De groep is in maart 2020 verboden. De Duitse inlichtingendienst schat dat de beweging ongeveer 21.000 aanhangers telt. Onder hen zijn neonazi’s, complotdenkers en wapenliefhebbers.
Als het aan de Rijksburgers ligt keert Duitsland terug naar de grenzen en het staatsmodel van het oude Duitse Rijk in 1871, van vlak na de eenwording van het land, zo schrijft Tageschau.
In 2016 kwam de groep twee keer in het nieuws om aanvallen tegen de politie. In oktober werd een agent doodgeschoten in Beieren. In november van dat jaar bespoot een lid in de plaats Sögel zes politieagenten met pepperspray.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Noodtoestand in Nieuw-Zeelandse Auckland wegens aanhoudende hevige regen en overstromingen
In het Nieuw-Zeelandse Auckland is de noodtoestand uitgeroepen na hevige regenval die een groot deel van de stad onder water zette. Gevreesd wordt dat de overstromingen als gevolg van het vrijdag losgebarsten noodweer de komende dag en nacht erger worden. Inwoners van delen van de stad moeten zich voorbereiden op evacuatie. -
Russische staatstelevisie spot met Amerikaanse Abrams-tanks die ‘helemaal geen verschil kunnen maken op slagveld’
De beslissing van Washington om 31 zware Abrams-tanks naar Oekraïne te sturen, is bij Moskou in het verkeerde keelgat geschoten. De Russische staatstelevisie doet er nog een schepje bovenop door een video met gemonteerde beelden te laten zien waarin de Amerikaanse tanks schijnbaar niets waard lijken te zijn in conflictgebieden. Uit alles moet blijken dat de Russische tanks veel beter zijn. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Baas ‘internationale criminele organisatie’ Wagner ‘spuugt’ op nieuwe Amerikaanse sancties
Jevgeni Prigozjin, de baas van de schimmige Russische Wagner Group, ‘spuugt’ naar eigen zeggen op het besluit van het Amerikaanse ministerie van Financiën om zijn organisatie tot een ‘internationale criminele organisatie’ te verklaren. Desalniettemin wordt zijn huurlingenorganisatie geraakt door de sancties die daaraan vastzitten. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
Tienduizenden Israëli demonstreren tegen regering-Netanyahu
Ondanks de angst voor terreuraanslagen hebben in Israël zaterdagavond toch weer tienduizenden mensen gedemonstreerd tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu. De grootste menigte had zich opnieuw verzameld in Tel Aviv maar de protesten klonken ook in andere steden, waaronder Jeruzalem bij de woning van president Isaac Herzog. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Ook Clinton, Bush en Obama moeten hun huis en garage checken op geheime documenten
Het Amerikaanse Nationaal Archief heeft Bill Clinton, George Bush en Barack Obama gevraagd of ze in hun huis willen nagaan of ze nog geheime regeringsdocumenten hebben liggen. Het archief heeft het verzoek per brief gestuurd na de vondst van documenten bij president Joe Biden, voormalig president Donald Trump en zijn vicepresident Mike Pence.