Duitse politie: automobilist die inreed op optocht verwondde 18 kinderen

videoDe automobilist die gisteren vermoedelijk opzettelijk inreed op een carnavalsoptocht in de Duitse plaats Volkmarsen heeft in totaal 52 mensen verwond, onder wie 18 kinderen, zei de politie in de deelstaat Hessen vandaag op Twitter. Het motief van de 29-jarige dader blijft nog onduidelijk.

De man was niet onder invloed van alcohol. Dat heeft een woordvoerder van de openbaar aanklager in Frankfurt dinsdag gezegd. Of hij wel onder invloed van verdovende middelen was staat nog niet vast, aldus de zegsman. 

De politie arresteerde ook een man omdat hij video-opnamen maakte van het incident. Op het maken van een zogenoemde ‘gaffervideo’, bijvoorbeeld bij verkeersongevallen, staan in Duitsland hoge boetes. Justitie onderzoekt de man vanwege ‘schending van het persoonlijke leven door middel van filmen'. Of hij verder nog iets met het incident te maken heeft, wordt ook onderzocht.

Van de gewonden worden er 35 behandeld in een ziekenhuis, de andere 17 konden al naar huis. Aan de carnavalsoptocht namen in totaal 700 mensen deel, verdeeld in 27 groepen, verklaarde voorzitter Christian Diste van de plaatselijke carnavalsvereniging tegenover Duitse media.

Volgens ooggetuigen reed de automobilist gisteren omstreeks 14.45 uur enkele wegversperringen omver, reed hij met hoge snelheid in op de stoet en kwam zijn zilvergrijze Mercedes-stationwagen pas na een meter of 30 tot stilstand. De bestuurder gaf toen nog gas, aldus de getuigen. 

Vooralsnog geen aanslag

De autoriteiten noemen het carnavalsincident vooralsnog geen aanslag. Volgens persbureau DPA is de twintiger bij de autoriteiten niet bekend als extremist, maar kwam hij wel in aanraking met de politie wegens belediging, huisvredebreuk en dwangdelicten. Dat verklaarden veiligheidsbronnen tegenover het persbureau.

Wat dan wel het motief van de bestuurder was, is niet duidelijk. Hij is ook zelf gewond geraakt en kon niet onmiddellijk worden ondervraagd. Hij was niet onder invloed van alcohol, zei een woordvoerder van de openbaar aanklager in Frankfurt vandaag. Of hij wel onder invloed van verdovende middelen was staat nog niet vast, aldus de zegsman. 

Ontzet

De automobilist reed in op een carnavalsoptocht in de Duitse plaats Volkmarsen.
Volledig scherm
De automobilist reed in op een carnavalsoptocht in de Duitse plaats Volkmarsen. © EPA

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) reageerde ontzet op het drama in Volkmarsen. ,,Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun familieleden’’, liet ze via regeringswoordvoerster Ulrike Demmer naar buiten brengen op Twitter. ,,Ik wens iedereen een spoedig en volledig herstel toe.’’ De kanselier bedankte ook de politie en hulpverleners.

Het incident gebeurde slechts enkele dagen nadat een schutter negen mensen met een migrantenachtergrond in Hanau, ook in Hessen, doodde. Inwoners van de deelstaat waren bang voor een nieuwe aanslag.