Duitse geheime dienst mag AfD voorlopig niet als ‘verdacht’ behandelen
De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst mag de AfD (Alternative für Deutschland) voorlopig niet behandelen als een ‘verdacht geval’ van rechts-extremisme. Dat heeft een administratieve rechtbank in Keulen beslist. Het uitlekken van de verdenking tegen de oppositiepartij levert volgens de rechters een ‘onaanvaardbare’ verstoring op van de kansengelijkheid van politieke partijen, melden Duitse media.
Delen per e-mail
De rechts-radicale partij, de grootste in de Bondsdag en vertegenwoordigd in alle zestien deelstaatparlementen in Duitsland, spande woensdag een spoedprocedure aan na het bekend worden van de verdenking van rechts-extremisme tegen haar. Ze sprak van een lastercampagne bedoeld om de partij in diskrediet te brengen met het oog op de federale- en deelstaatverkiezingen later dit jaar.
Het federale bureau van de binnenlandse veiligheidsdienst (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV) informeerde de deelstaatbureaus deze week intern dat de AfD was aangemerkt als ‘verdacht geval’ van rechts-extremisme en daarmee een mogelijk gevaar voor de democratie. De BfV maakte er publiekelijk niets over bekend, maar het nieuws lekte wel uit.
Daarmee kwam de geheime dienst zijn “stilzwijg-belofte” volgens de rechtbank niet na of ‘zorgde er onvoldoende voor’ dat er geen informatie over de verdenking bekend zou raken. Dat dit toch gebeurde bewijst dat de informatie werd gelekt. Het bekend worden schaadt het beginsel van gelijke kansen van politieke partijen, aldus de rechtbank.
De AfD is blij met de beslissing van de rechtbank. ,,Dit is niet alleen een grote overwinning voor ons, maar ook voor de rechtsstaat”, zei partijleider Jörg Meuthen. De bestuursrechter toonde volgens hem aan dat de “onwettige handelwijze” van de geheime dienst met legale middelen kon worden gestopt. Co-partijleider Tino Chrupalla sprak in een reactie op Twitter van een “klap voor de geheime dienst”. Dit is “een goede zaak”. AfD-fractievoorzitter Alice Weidel sprak van een vermoedelijk geval van ‘‘moddergooierij naar de AfD” dat “willekeurig plaatsvond in het belang van de regeringspartijen”.
Tussenbeslissing
De AfD vroeg de administratieve rechtbank eind januari in een normale procedure al om de geheime dienst tijdelijk te verbieden de AfD als ‘verdacht’ te bestempelen en te behandelen. Dit omdat anders ‘onherstelbare schade in de politieke concurrentie’ zou dreigen. De rechtbank wees dit verzoek af vanwege de zwijgbelofte van het BfV. De hogere administratieve rechtbank van de deelstaat Noordrijn-Westfalen in Münster bevestigde dit later, meldt de ARD Tagesschau.
De uitspraak van de administratieve rechtbank in Keulen is een zogenoemde tussenbeslissing die geldt totdat de rechtbank beslist over het verbodsverzoek van de AfD.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vijf vragen over het oplopende conflict rond het Iraanse kernprogramma
Het Iraanse nucleaire programma staat volop in de schijnwerpers. Terwijl in Wenen wordt onderhandeld om het kernakkoord van 2015 nieuw leven in te blazen, schendt Teheran afspraken als gevolg van een ‘schaduwoorlog’ met Israël. Vijf vragen over de snel oplopende spanningen. -
Amerikaanse vrouw aangeklaagd vanwege doodsbedreigingen richting Kamala Harris
Een vrouw uit de Verenigde Staten is aangeklaagd wegens doodsbedreigingen aan het adres van vicepresident Kamala Harris. Dat blijkt uit een strafklacht die is ingediend bij de Amerikaanse rechtbank in deelstaat Florida, meldt CNN. -
Jeugdbendes vechten met zware wapens conflict uit in Luik: één dode, 28 arrestaties
In het Belgische Bressoux, een deelgemeente van Luik, is een conflict tussen Koerdische en Tsjetsjeense jeugdbendes gistermiddag verschrikkelijk uit de hand gelopen. Bij een confrontatie tussen de twee groepen werd er één persoon doodgeschoten en raakten twee personen gewond. Achtentwintig mensen werden aangehouden. Op beelden is te zien dat bij het conflict zware wapens werden gebruikt: zo wordt er met een Kalasjnikov in de lucht geschoten. -
video
Dode en gewonde na schietincident voor ziekenhuis Parijs: ‘Dader schoot man van dichtbij in het hoofd’
Voor een ziekenhuis in de westrand van Parijs zijn maandagmiddag twee mensen beschoten. Een van hen, een man, bezweek aan zijn verwondingen. Een vrouwelijke beveiligingsmedewerker van het Henry Dunant-ziekenhuis raakte ernstig gewond. De schutter verdween op een scooter die klaarstond. Een terreurdaad lijkt weinig waarschijnlijk, melden Franse media. -
Verzet tegen junta Myanmar verenigt zich in een ‘regering van nationale eenheid’
Tegenstanders van de militaire machthebbers in Myanmar hebben aangekondigd een ‘regering van nationale eenheid’ te vormen. Daarin nemen verdreven parlementsleden, protestleiders en mensen uit etnische minderheden plaats. Het is een gezamenlijke poging het militaire bestuur te beëindigen en de democratie in het land te herstellen.
-
Australiër vindt giftige slang in sla van de Aldi: ‘Daarna wel nog de sla gewassen en opgegeten’
Alex White uit Sydney kreeg de schrik van zijn leven toen hij thuis laatst een vers pak sla pakte. De Australiër zag iets bewegen tussen de groenblaadjes, die hij kort daarvoor in een Aldi had gekocht. Hij dacht eerst dat het een reusachtige worm was, maar het bleek een zeer giftige koraalslang. -
Kidnappers eisen 1 miljoen dollar voor ontvoerde priesters en nonnen op Haïti
Zeven katholieke geestelijken, onder wie twee personen met de Franse nationaliteit, zijn zondag ontvoerd op Haïti. Dat heeft een woordvoerder van de lokale Bisschoppenconferentie gezegd. De kidnappers zouden volgens een ouderling van de katholieke kerk 1 miljoen dollar (ongeveer 840 duizend euro) losgeld eisen in ruil voor hun vrijlating. -
Navo-topman eist terugtrekking Russische troepen bij Oekraïne
Rusland moet de troepen terugtrekken die het naar Oekraïne en de grens met het oosten van dat buurland heeft gestuurd. Dat zei Navo-topman Jens Stoltenberg vandaag, voorafgaand aan overleg dat de Navo-ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken morgen houden.