Duits regeerakkoord afgerond: SPD, FDP en Groenen eens over klimaatbeleid
De coalitieonderhandelingen tussen sociaaldemocraten (SPD), liberalen (FDP) en Groenen in Duitsland zijn afgesloten. De laatste en grootste horde - het klimaatbeleid - is genomen, melden Duitse media.
De leiders van de drie partijen stellen het regeerakkoord vanmiddag voor aan de Duitse regering. Ze werden het afgelopen nacht eens over de klimaatbescherming. Vanmorgen komt de hoofdonderhandelingsgroep bijeen. Daarna kan het regeerakkoord voltooid en gepresenteerd worden. In dat akkoord moet duidelijk worden dat klimaatbescherming het overkoepelende thema wordt op alle gebieden. Van verkeer, industrie, bouwen en wonen tot landbouw, meldt persbureau DPA op basis van bronnen binnen de Groenen.
Na jaren van stilstand komt er een nieuwe dynamiek om Duitsland op het pad te brengen van de 1,5 graad opwarming zoals voorzien in het Klimaatakkoord van Parijs. Een ‘enorme uitbreiding’ van hernieuwbare energie uit zon en wind moet een snellere kolenuitstap mogelijk maken en wel in 2030. Dat is acht jaar eerder dan de tot nu toe geplande beëindiging van kolengestookte elektriciteitsopwekking in Duitsland. De versnelde uitstap gaat gepaard met miljardensteun aan de kolenregio’s.
Groene stroom
De uitbreiding van de zonne- en windenergie moet het aandeel van de hernieuwbare energie in het elektriciteitsverbruik doen stijgen tot 80 procent in 2030, aldus de Groenen. Dit moet lukken met snellere plannings- en goedkeuringsprocedures, een verplichte installatie van zonnepanelen op nieuwbouw, het beschikbaar maken van twee procent van het landoppervlak voor de uitbreiding van windenergie en vergroten van de capaciteit voor windenergie op zee tot minstens 30 gigawatt in 2030. In dat jaar moet 50 procent van de warmte klimaatneutraal worden opgewekt.
De toekomstige stoplichtcoalitie - vernoemd naar de partijkleuren rood (SPD), geel (FDP) en groen - wil tegen 2030 ook minstens 15 miljoen elektrische auto's op de Duitse wegen brengen. Over ongeveer tien jaar zouden in Duitsland geen voertuigen met fossiele verbrandingsmotoren meer worden toegelaten.
Tot nu toe was het doel van de Duitse politiek om het aandeel van groene stroom in het elektriciteitsverbruik te verhogen tot 65 procent in 2030. Dat aandeel was vorig jaar ongeveer 45 procent. Bij windenergie op zee werd tot nu toe uitgegaan van een een vermogen van 20 gigawatt in 2030.
Ministerposten
De drie partijen zouden het ook al eens zijn over de verdeling van enkele ministersposten. FDP-leider Christian Lindner wordt volgens nieuwsmagazine Focus minister van Financiën. Volker Wissing, algemeen-secretaris van de liberalen, wordt minister van Transport. Volgens Der Spiegel gaan ook de ministeries van Onderwijs en Justitie naar de FDP.
De Groenen, die sterker uit de bus kwamen bij de Bondsdagverkiezingen van 26 september, krijgen co-voorzitter Robert Habeck aan het hoofd van een nog op te richten superministerie van Economie en Klimaat. De andere co-voorzitter en kanselierskandidate Annalena Baerbock gaat als tweede Groene na Joschka Fischer (1998-2005) het ministerie van Buitenlandse Zaken leiden. Bündnis90/Die Grünen krijgen ook de ministeries van Gezinszaken, Landbouw en Milieu.
De SPD krijgt naast het Bondskanselierschap en de kanselarij de ministeries van Binnenlandse Zaken, Defensie, Arbeid & Sociale Zaken, Volksgezondheid, Economische Samenwerking en het nieuwe departement Bouw & Huisvesting.
Goedkeuring partijen
De coalitieonderhandelingen begonnen op 27 oktober nadat de winnaars van de Bondsdagverkiezingen een verkenningsakkoord hadden bereikt. Zo'n 300 politici van de drie partijen onderhandelden in 22 vak-werkgroepen over de verschillende thema’s.
Het regeerakkoord moet nog worden goedgekeurd door de partijen zelf. Bij de FDP gebeurt dat op een speciale partijdag, bij de Groenen in de vorm van een digitale ledenraadpleging die donderdag begint en de SPD overweegt een extra partijcongres bijeen te roepen. Dat zou kunnen plaatsvinden vlak voor de geplande verkiezing van Olaf Scholz tot bondskanselier in de week van 6 december.
Daarmee komt een eind aan het tijdperk van bondskanselier Angela Merkel. Zij vertrekt na een ambtstermijn van zestien jaar. Merkel kreeg op 26 oktober bij de eerste zitting van de nieuw verkozen Bondsdag haar ‘ontslagbrief’ van bondspresident Frank-Walter Steinmeier, die haar vroeg de regeringszaken voort te zetten tot de verkiezing van haar opvolger.
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
PREMIUM
Henry Kissinger 100 jaar: ‘Super K’ of oorlogsmisdadiger?
Henry Kissinger, de invloedrijkste minister van Buitenlandse Zaken die Amerika ooit had, wordt vandaag 100 jaar. Sommigen vereren hem, anderen hebben zo hun bedenkingen. ,,Ik heb nog steeds moeite met zijn Nobelprijs voor de Vrede.’’ -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
Vier doden bij steek- en schietincident in Japan, verdachte aangehouden
De politie in het Japanse Nakano, nabij Tokio, heeft vrijdag de vermoedelijke dader aangehouden van een steek- en schietincident dat donderdag aan vier mensen het leven kostte. Dat melden lokale media. De man hield zich voor zijn arrestatie lange tijd verscholen in een gebouw in de stad. -
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?
-
PREMIUM
Turkse jongeren snakken naar vrijer Turkije: ‘Als Erdogan wint, kan ik hier niet langer blijven’
-
-
-
video
Duitse SPD en FDP hebben ‘constructief’ gesprek over nieuwe regering
De sociaaldemocratische SPD en liberale FDP hebben zondag hun eerste verkennende gesprekken over een mogelijke regeringsformatie na de Duitse federale verkiezingen als constructief omschreven. Ook gaven beide partijen aan dat na zestien jaar Angela Merkel (CDU) als bondskanselier er grote behoefte is aan politieke verandering in het land. -
PREMIUM
Met de nachttrein naar Berlijn: ‘Je opent je ogen en bent in een andere wereld, dat heeft iets magisch’
Vanaf deze week rijdt de nachttrein naar Berlijn weer. Dit past naadloos in het politieke streven om op korte afstanden het vliegtuig te mijden, maar het is de vraag hoe serieus Nederland en Europa de nachttrein écht nemen. ,,Dat deze trein hier rijdt, is eerder ondanks dan dankzij de overheid.”