Duikers ronden onderzoek af bij wrak van veerboot die 27 jaar geleden zonk
Onderzoekers uit Zweden en Finland ronden vandaag nieuw onderzoek af naar het zinken van de veerboot MS Estonia in 1994, met 852 doden de grootste Europese scheepsramp sinds de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om een voorstudie voor een groter onderzoek dat in 2022 klaar moet zijn.
Volgens het officiële rapport uit 1997 van een door Estland, Zweden en Finland opgerichte onderzoekscommissie, zonk het schip doordat sloten van de boegdeur het begaven in ruw weer, waarna de klep losscheurde en het autodek onder water kwam te staan. Al bleven er allerlei alternatieve theorieën over de oorzaak circuleren.
De discussie over de oorzaak van de ramp kreeg vorig jaar een nieuwe impuls door een documentaire van Discovery Channel met nieuwe beelden van de rampplek. Documentairemakers toonden beelden van twee grote gaten - van 4 meter hoog en 1,2 meter breed- in de romp van de gezonken veerboot.
Een Noorse hoogleraar maritieme technologie zei in de documentaire dat de schade - volgens hem het gevolg van een botsing met een object met een gewicht tussen de 1000 en 5000 ton dat zich voortbewoog met een snelheid tussen de twee en vier knopen (3,7 en 7,4 kilometer per uur, red.) - ‘een grote rol’ zou kunnen hebben gespeeld bij het zinken. Margus Kurm, voormalig lid van de Estse onderzoekscommissie naar de scheepsramp, zei in een reactie dat hij een aanvaring met een onderzeeboot waarschijnlijk acht.
Nieuwe naspeuringen zaten er niet meteen in omdat de rampplek als massagraf een beschermde status had. Na aanpassing van de regels, kon alsnog nieuw officieel onderzoek van start gaan.
Vraagtekens
Het drama dat zich in 1994 afspeelde is één van de grootste maritieme catastrofes uit de 20ste eeuw. Het wrak ligt 41 kilometer uit de kust van het Finse eiland Utö op een diepte van zo’n 80 meter. De Zweedse averijcommissie maakte vorige maand bekend dat het vooronderzoek plaatsvindt om de omvang van de schade aan het wrak beter te kunnen inschatten. Daarna volgen complexe fotografische onderzoeken met behulp van 3D-technologie.
De Estonia zonk in de nacht van 27 op 28 september 1994 tijdens een routineoversteek van Tallinn naar Stockholm. Aan boord bevonden zich 803 passagiers, de meesten van hen Zweeds, en 186 bemanningsleden, overwegend Ests. Van de 989 opvarenden overleefden er 137, onder wie een Nederlandse vrachtwagenchauffeur. De overige 852 slachtoffers kwamen om het leven door onderkoeling of verdrinking. Onder hen de Nederlandse vrachtwagenchauffeur Tom de Klerk (32) uit het Zeeuwse Kapelle. Slechts 93 lichamen werden teruggevonden, waarvan het laatste 18 maanden later.
Overlevenden en familieleden van de overledenen hebben ruim twee decennia gestreden voor een vollediger onderzoek naar de scheepsramp.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolombia
Oudste van vier vermiste kinderen heeft kennis om in de bush te overleven: ‘Ze is sterk en wild’
-
Na 26 jaar nieuw onderzoek naar veerbootdrama met ruim 800 doden in Oostzee
Duikers gaan deze zomer het wrak onderzoeken van de in 1994 in de Oostzee gezonken veerboot Estonia. Dat heeft de Zweedse averijcommissie vrijdag bekendgemaakt. Het schip was onderweg van Estland naar Zweden maar zonk voor de zuidkust van Finland. De oorzaak zou een in zwaar weer weggeslagen boegdeur zijn geweest maar beelden van een onderwaterrobot wijzen volgens documentairemakers van Discovery Channel op iets anders. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
Lancering spionagesatelliet Noord-Korea eindigt in zee, alarm gaat af in Japan en Zuid-Korea
De lancering van een militaire spionagesatelliet door Noord-Korea is mislukt door een storing in de tweede trap van de raket. De lancering leidde tot grote zorgen over de veiligheid van burgers in Zuid-Korea en Japan. De raket is in zee gestort, melden Noord-Koreaanse staatsmedia. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
Trump belooft bij verkiezingswinst einde aan automatisch staatsburgerschap voor kinderen ongedocumenteerde migranten
Donald Trump heeft dinsdag beloofd dat als hij in 2024 opnieuw tot president wordt gekozen, hij een einde maakt aan het automatische staatsburgerschap voor in de VS geboren kinderen van ongedocumenteerde migranten. Trump deed in 2018 dezelfde belofte toen hij nog president was, maar ging toen niet over tot actie. -
Ruime meerderheid Huis van Afgevaardigden keurt verhoging schuldenplafond VS goed
Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met de afspraken over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Bij het uitblijven van een goedkeuring door het Congres dreigden de Verenigde Staten zonder geld te komen zitten, wat grote chaos op de financiële markten zou hebben veroorzaakt.