Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Drama in Seoul: abortus bij verkeerde vrouw

De politie in Seoul is een onderzoek gestart naar een arts en verpleegkundige die afgelopen zomer een abortus uitvoerden bij een vrouw die daar niet om had gevraagd. Ze kwam eigenlijk voor een vitamine-injectie, maar werd in het ziekenhuis in de Zuid-Koreaanse hoofdstad aangezien voor een andere patiënt.

Het incident vond plaats op 7 augustus. De zes weken zwangere vrouw met een Vietnamese achtergrond kreeg in plaats van de injectie een ruggenprik van de verpleegkundige, die de identiteit van de vrouw niet had gecheckt. Daarna begon de arts de abortus. Ook hij vergat navraag te doen bij de zwangere vrouw. Het slachtoffer onderging de behandeling gelaten, omdat ze dacht dat het zo hoorde.

De volgende dag ging ze echter terug naar het ziekenhuis, omdat ze last had van een bloederige afscheiding. De gynaecoloog vertelde haar over de abortus.

De Zuid-Koreaanse politie heeft de trieste zaak nu in onderzoek, zo werd gisteren bekend. De arts en de verpleegkundige wordt nalatigheid verweten vanwege het niet uitvoeren van hun professionele plicht om de identiteit van de patiënt te bevestigen voordat een medische procedure wordt uitgevoerd. Zowel de arts als de verpleegkundige hebben hun fout toegegeven, zegt een woordvoerder van de politie tegen CNN

Veranderende wetgeving

Zuid-Korea is in april van dit jaar begonnen aan legalisatie van abortus, waarbij justitie oordeelde dat de regering de bestaande wetten vóór 31 december 2020 moet hebben herzien. Volgens de bestaande wetgeving is het plegen van abortussen echter nog illegaal en formeel gezien strafbaar. Uitzonderingen worden toegestaan in gevallen waarin de ouders erfelijke ziektes hebben, de zwangerschap het gevolg is van verkrachting of incest of de foetus het leven van de moeder bedreigt.

Vorig jaar werden in het Aziatische land naar schatting 50.000 abortussen uitgevoerd. Dat zijn echter alleen de geregistreerde gevallen, het werkelijke aantal kan hoger liggen.